题目内容
【题目】阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
Leonardo da Vinci was born on April 15, 1452 in Italy. He is best known as an artist today. One of his famous paintings is called Mona Lisa. However, Leonardo had many other natural abilities. He was also a great inventor. Many of his inventions have become important in modern daily life.
Although Leonardo hated war, he invented many different machines used for war. His most special invention was the machine gun, which was produced in war many years later.
Leonardo tried to find out the secret of flying, he watched the way birds fly. Among his sketches(素描) we can see many objects. We consider them as modern flying machines.
Leonardo spent many hours thinking about: How to make good use of time. He developed ideas for labor-saving machines like cutting machines.
Leonardo was a strange man. He didn't eat any meat, which was very unusual in those times. He never published his ideas and discoveries. He usually used mirror writing, which look like writing in the mirror starting from the right side of page and moving to the left.
We have very few of his works today. Leonardo finished only a few of his painting. He left many unfinished because he thought they were not perfect. No one in his life time knew how great Leonardo was. We now believe, however, that he was one of the cleverest men that the world has ever known.
【1】What was Leonardo da Vinci?
_________________________________________________________________
【2】Did Leonardo invent any machines used for war?
__________________________________________________________________
【3】How did Leonardo try to find out the secret of flying?
__________________________________________________________________
【4】Why didn't Leonardo finish all his works?
__________________________________________________________________
【5】How do people nowadays like Leonardo?
__________________________________________________________________
【答案】
【1】He was an artist.
【2】Yes, he did.
【3】He watched the way birds fly to try to find out the secret of flying.
【4】Leonardo didn’t finish all his works because he thought they were not perfect.
【5】They believe that he was one of the cleverest men that the world has ever known.
【解析】
本文介绍了达芬奇不仅是一名画家,而且还是一名发明家。他发明的很多东西在现代的日常生活中非常重要。
【1】根据“He is best known as an artist today.”可知。达芬奇是一名画家,故答案为He was an artist.
【2】根据“Although Leonardo hated war, he invented many different machines used for war.”可知,达芬奇发明的很多机器被用于战争,因此用肯定回答,故答案为Yes, he did.
【3】根据“Leonardo tried to find out the secret of flying, he watched the way birds fly.”可知,达芬奇通过观看鸟飞翔的方式来努力找到飞行的秘密,故答案为He watched the way birds fly to try to find out the secret of flying.
【4】根据“He left many unfinished because he thought they were not perfect.”可知,达芬奇的很多作品没有完成,是因为他认为它们是不完美的。故答案为Leonardo didn’t finish all his works because he thought they were not perfect.
【5】根据“We now believe, however, that he was one of the cleverest men that the world has ever known.”可知,今天的人认为达芬奇是他们见过的世界上最聪明的人之一,故答案为They believe that he was one of the cleverest men that the world has ever known.
这是一篇说明文,短文介绍了达芬奇不仅是一名画家,而且还是一名发明家。他发明的很多东西在现代的日常生活中非常重要。文章叙述清晰,内容容易理解。题型是任务型阅读,要求根据文意回答问题,考查学生们对文章细节的理解。做题时,先通读短文,了解大意;然后根据题目所问,锁定短文相关句子,用简洁、概括的语言作答。例如第4小题,根据Why didn't Leonardo finish all his works?可知询问他没有完成所有作品的原因,注意文章中表示原因的词;再根据关键词finish在原文定位答案。
【题目】书面表达
假设某中学生英文报开展关于生活变化的征文活动,请你根据下表所提示的要点,以“Changes in our life”为题,用英语为该报写一篇90词左右的文章,简述社会、家庭、学校及个人生活中的若干变化,展望未来生活及如何为此努力。
变化 | 家乡 | 小路→大路(或自拟一点内容) |
生活 | 步行、骑车→乘车、开车 (或自拟一点内容) | |
学校 | 旧校区→新的教学楼 (或自拟一点内容) | |
个人 | 仅通过书本学习→通过电脑学习 (或自拟一点内容) | |
愿望 | 更加美好的生活(或自拟一点内容,说明自己的理想生活) | |
打算 | 自拟一至两点内容,说明将如何为实现自己的愿望而努力 | |
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________