题目内容
【题目】 There are about 6,000 languages that are spoken around the world. But 43 percent of these languages are dying out, according to UNESCO(United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). If no action is taken, some of these languages will disappear.
Languages become endangered for many reasons. One is that some communities of native speakers of the endangered languages disappear, Huff Post reported. These people sometimes leave their communities and move to cities.
In addition, the languages of "dominant(占主导地位的)" cultures may drive other languages into extinction(灭绝), To get better education and jobs, young people have to focus their attention on learning dominant languages rather than their own languages.
Once a language dies out, it rarely comes back to life. Governments across the world are taking action to prevent this. In September, the US state of Alaska said that the loss of native languages was a hurry-up thing. It is now working to give new life to such languages, Quartz reported.
In New Zealand, the government said that they want more than 20 percent of the country's population to be able to speak basic Maori(毛利语)by 2040. They plan to provide Maori lessons in all New Zealand schools by 2025. the New York Times reported.
China is also trying to protect its languages. About 130 languages are spoken in China, even more than the number of ethnic groups(民族)in the country. In 2015, the government started a project to record all the languages spoken in China, Xinhua reported.
【1】How many percents of languages are still alive according to the passage?
A.
B.
C.
D.![]()
【2】The young people pay more attention to the dominant languages because_____________.
A.they want to get better education and jobs
B.the number of the dominant languages is increasing today
C.speaking the dominant languages is easy
D.the government asks them to learn the dominant languages
【3】The underlined word "this" in Paragraph 4 refers to_____________.
A.learning dominant languages
B.the loss of native languages
C.the extinction of languages
D.protecting languages
【4】When does the government plan to provide Maori lessons in all New Zealand?
A.By 2040.B.In 2040.C.By2025.D.In 2050.
【5】What would be the best title for the text?
A.Chinese language is popular.
B.How to learn language culture.
C.Maori language should be provided in schools.
D.Many languages are disappearing.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】C
【5】D
【解析】
本文是一篇说明文。介绍了世界上有很多语言正在面临灭绝的危险,世界各国政府采取不同的措施来保护这些语言。
【1】细节理解题。题干意为:根据文章,现在仍有百分之多少的语言存在?根据第一段第二句中“But 43 percent of these languages are dying out, according to UNESCO”可知,43%的语言灭绝了,还有57%的语言存在。故选B。
【2】细节理解题。题干意为:年轻人更注重占主导地位的语言是因为 _______。根据第三段第二句“To get better education and jobs, young people have to focus their attention on learning dominant languages rather than their own languages.”可知,是为了获得更好的教育和工作。故选A。
【3】代词指代题。题干意为:第四段划线单词“this”指的是 _______。根据第四段第一句“Once a language dies out, it rarely comes back to life.”可知“this”指“语言灭绝”这一现象,故选C。
【4】细节理解题。题干意为:政府计划什么时候在整个新西兰提供毛利语课程?根据第五段最后一句“They plan to provide Maori lessons in all New Zealand schools by 2025, the New York Times reported.”可知,直到2025年。故选C。
【5】标题归纳题。题干意为:文章的最佳标题是什么?通读全文可知,本文主要介绍了一些语言正在慢慢消失。故选D。
【题目】Four Interesting Jobs
If you are looking for a job, or you want to change your job. Here is good news for you.
Video game tester Would you like a job that lets you play games? Someone is wanted by a video game company. A lot of teenagers want this job because they can play video games four hours a day! The one employed will test the games to make sure they work well. How exciting the job is! Call us at 0010-2506 if you are interested. |
Climbing guide Many people want the work that lets them travel. Do you like adventure(冒险)and an exciting life? Do you like to hike or climb mountains? Join us!You'll help people climb mountains and travel all over Brazil. Anyone employed gets paid for $2,000 per month. More information from www.sunnylife.com. |
Book sorter Do you love books? Can you work on Sunday night? The library is looking for someone who can help sort (分类) books and put them back on the shelves. Before Thursday, send an e-mail to Janet Chen (janetchen@kidsheinle.com) if you are interested. |
Dog walker Would you like a job that lets you work with animals? Do you want one that lets you be outside a lot? You can walk a few dogs, three times a day, five days a week! Dogs are playful and fun so your job is never boring. Welcome to our workroom on the 20th floor in the Golden Flower Plaza. |
【1】The work of a video game tester is mainly to _______.( )
A.create many video gamesB.play games every day
C.test the running of the gamesD.make sure the games are liked
【2】If you want to work as a climbing guide, you can get _______ a year.( )
A.$2,000B.$10,000C.$12,000D.$24,000
【3】What's the most probable duty of Janet Chen? ( )
A.Helping sort books in the library.B.Putting books back on the shelves.
C.Sending e-mails to the company.D.Choosing the suitable applicants(申请者).
【4】If you like animals, you can work as ______.( )
A.a video game testerB.a dog walker
C.a book sorterD.a climbing guide
【5】You have to _______ to learn more about the job of a dog walker.( )
A.make a phone callB.send an e-mailC.surf the InternetD.go to the workroom