题目内容
【题目】 I’m David and I’ve been living in the United States for over ten years, and I now say thank you about 50 times a day. Often I do it without thinking. I say thank you to the cashier at the coffee shop. I say thank you to my wife and my 5-year-old daughter several times a day for different things. When I first moved to the United States, I didn’t know I was supposed to thank someone who took my money for something I bought at a store. I had no idea I was supposed to thank people when they asked how I was doing.
I grew up in the northern Indian city of Lucknow, in a culture in which saying thank you is not done lightly. I learned to say thank you in English when I was in elementary school. And when I thanked anyone, I said it in English, which was less embarrassing and more casual than doing so in Hindi. I saved my thanks for those who had done huge favors for me. And I didn’t thank my friends or classmates very often. When I did, they regarded the act as a playful way to practise English.
Saying dhanyavaad, or thank you in Hindi, to someone without looking at him or her is just as good as not saying it at all. As a kid, I heard my father say dhanyavaad to people of his age, and he did it as seriously as possible, with his hands joined in front of his chest. He wasn’t just thanking someone for something, but asking for an opportunity to return the favor.
Now, when I travel to India, I often upset people by saying thank you to them. On a recent trip home, I was invited to my uncle’s house for dinner. He’s been a father figure to me, teaching me many things at every step of my life. That day, I made the mistake of telling him, in English, “Thank you for inviting me” before leaving his house. He didn’t respond, but I saw he was unhappy. I couldn’t even apologize for thanking him. The damage was done.
Differentcountriesanddifferentpeople havedifferentmanners. We must find out their customs, so that they will not think us ill-mannered.
【1】How often does David say thank you now ?
【2】Where did David grow up?
【3】Who did David save his thanks for?
【4】What is the third paragraph mainly about?
【5】Why was David’s uncle unhappy?
【答案】
【1】Now I say thank you about 50 times a day./About 50 times a day./
【2】In the northern Indian city of Lucknow.
【3】People who had done huge favors for him.
【4】The way people express their thanks in Hindi.
【5】Because he said thank you to his uncle.
【解析】
文章大意:本文主要讲述了作者在美国生活了十多年,现在他每天大约要感谢你50次。详细的介绍了他这做的原因,及其通过实例告诉我们不同的国家和不同的人有不同的举止,我们必须了解他们的风俗习惯,以免他们认为我们不礼貌。
【1】句意:大卫每天说谢谢你多少次?—一天50次。
本题是细节理解题,根据文章第一段第一、二行“I now say thank you about 50 times a day.”可知,每天说谢谢你50次,故答案填Now I say thank you about 50 times a day./About 50 times a day。
【2】句意:大卫在哪长大的?—他在印度北部城市勒克瑙长大。
本题是细节理解题,根据文章第二段第一行“I grew up in the northern Indian city of Lucknow”可知,他在印度北部城市勒克瑙长大,故答案填In the northern Indian city of Lucknow。
【3】句意:大卫把他的感谢留给了谁?—他把他的感谢留给了那些帮了他大忙的人。
本题是细节理解题,根据文章 ”第二段第四行“I saved my thanks for those who had done huge favors for me. And I didn’t thank my friends or classmates very often”可知,他把感谢留给了那些帮了他大忙的人,故答案填People who had done huge favors for him。
【4】句意:第三段主要是关于什么的?—在Hindi人们表达感谢的方式。
本题是段意理解题,根据文章第三段第一、二、三行Saying dhanyavaad, or thank you in Hindi, to someone without looking at him or her is just as good as not saying it at all. As a kid, I heard my father say dhanyavaad to people of his age, and he did it as seriously as possible, with his hands joined in front of his chest.可知,讲的是在Hindi人们表达感谢额方式,故答案填The way people express their thanks in Hindi。
【5】句意:为什么大卫的叔叔不开心?—因为他对他的叔叔说了谢谢。
本题是细节理解题,根据文章第四段第三、四、五行That day, I made the mistake of telling him, in English, “Thank you for inviting me” before leaving his house. He didn’t respond, but I saw he was unhappy. I couldn’t even apologize for thanking him. The damage was done可知,因为对他的叔叔说了谢谢,故答案填Because he said thank you to his uncle。