题目内容
【题目】
![]()
As an old Chinese saying goes, Spring Festival comes right after the Laba Festival, so get ready for a bowl of porridge while looking forward to the long-awaited family get-together.
Today, people across China are celebrating the Laba Festival. It is a traditional Chinese festival. It’s on the eighth day of the 12th lunar month. What does this festival mean to Chinese people? OK, It just tells people to prepare for celebrating the coming New Year’s Day and for wanderers to return home to get together with their family.
Long long ago, Laba Festival was a day of thanks for a good harvest. On this day, people usually eat Laba porridge, a porridge with eight kinds of mixed grains(谷物). Many temples today have the tradition of giving out Laba porridge to the public. The sweet, red porridge is believed to bring luck and joy.
The festival is also the day for people to put garlic in vinegar(醋). The garlic turns green, and this Laba garlic will be eaten with dumplings on Chinese New Year’s Day. While in the past, It was used to let people remember to pay back the money they had borrowed, as Laba is near the end of the year and ‘garlic’ (suàn, 蒜 in Chinese) sounds the same as ‘calculate’(suàn, 算).
Customs are quite different across the country. People in Qianxian, east China’s Anhui Province, will eat the Laba tofu a few days before. In Xining City, northwest China’s Qinghai Province, people will eat porridge with beef and mutton.
【1】The Laba Festival is on _________.
A. The eighth day of December
B. The eighth day of January
C. The eighth day of the twelfth month
D. The eighth day of the twelfth lunar month
【2】The underlined word “wanderers” probably means _________.
A. 奇迹 B. 怀疑者 C. 流浪者 D. 离家者
【3】The writer does NOT tell us that _________ about Laba Festival.
A. Laba Festival is the start for people to prepare for the coming New Year
B. Laba Festival means it’s time to think about returning home
C. the festival was a day of thanks for a good harvest in the old days
D. customs about Laba Festival are almost the same across the country
【4】What can we learn from Paragraph 4 according to this passage?
A. The garlic will turn green and be eaten with noodles.
B. Laba garlic will be eaten before Laba Festival.
C. People usually put garlic in vinegar on New Year’s Day.
D. ‘garlic’ sounds the same as ‘calculate’ in Chinese.
【5】What’s the best title for the passage?
A. The Laba Festival.
B. The beginning of Laba Festival.
C. The customs of Laba Festival.
D. Laba Festival is different in different parts of China.
【答案】
【1】D
【2】D
【3】D
【4】D
【5】A
【解析】
中国有句俗语:腊八过后就是年,腊八就是中国农历的十二月初八,这句话告诉人们从这一天起就要开始准备过年了。这篇短文中给我们讲述了腊八的一些习俗。
【1】细节理解题。根据短文第二段中Today, people across China are celebrating the Laba Festival. It is a traditional Chinese festival. It’s on the eighth day of the 12th lunar month.可知,腊八节在中国农历的十二月初八,由此可知应选D。
【2】词义猜测题。根据划线单词所在的句子It just tells people to prepare for celebrating the coming New Year’s Day and for wanderers to return home to get together with their family.可知,腊八节是告诉人要开始准备庆祝春节,而游子们要回家和家人团聚了。由句中的return home to get together with their family可知,wanderers指“游子,离开家的人”,故应选D。
【3】推理判断题。根据第二段中It just tells people to prepare for celebrating the coming New Year’s Day and for wanderers to return home to get together with their family.可知A、B两个选项在文中提到了;根据第三段Long long ago, Laba Festival was a day of thanks for a good harvest可知C选项在文中提到了。根据文章最后一段Customs are quite different across the country.可知,全国各地关于腊八的风俗习惯是不同的,故D选项不符合文意,选D。
【4】推理判断题。根据第四段中While in the past, It was used to let people remember to pay back the money they had borrowed, as Laba is near the end of the year and ‘garlic’ (suàn, 蒜 in Chinese) sounds the same as ‘calculate’(suàn, 算).可知,在过去,腊八节的时候把蒜放到醋里是用来gasoline人们要记得还他们借的钱,因为“蒜”的读音与“算”是一样的。由此可知应选D。根据Laba garlic will be eaten with dumplings on Chinese New Year’s Day可知A和B不对;根据The festival is also the day for people to put garlic in vinegar可知C不对。
【5】主旨大意题。这篇短文给我们介绍了中国腊八节的一些风俗,文章内容都是围绕这一节日展开的,故用The Laba Festival作为题目是最合适的,故选A。其他三个选项都只是文章一部分的内容,太片面了。
这篇短文给我们介绍了中国腊八节的风俗习惯。文章主题明确,结构清晰,且话题有关学生们的日常生活,学生对这个节日和风俗比较了解,这些都可以帮助学生们理解文意。后面的题目设置有细节理解题、推理判断题和主旨大意题。细节题考查我们对文章某处事实信息的理解,答案常可以在原文直接找到。做题时,应注意从题干中寻找关键词,利用它定位到原文相关地方,搜索信息作答。例如第1小题,题目问的是腊八节的日期,注意文章中表示日期的数字、月份等,根据第二段中Today, people across China are celebrating the Laba Festival. It is a traditional Chinese festival. It’s on the eighth day of the 12th lunar month.可知,腊八节在中国农历的十二月初八,由此可知应选D。主旨大意题考查我们给文章选择适当的题目,文章的标题应能概括文章大意,符合文章主题,且具有概括性、简洁性、全面的特点。这篇短文主要介绍了中国的腊八节的一些风俗,文章内容都是围绕这一节日展开的,故用The Laba Festival作为题目是最合适的,故选A。其他三个选项都只是文章一部分的内容,太片面了,所以不行。
【题目】人生如旅。在你的成长过程中,许多人感动着你也影响着你,如:父母、老师、朋友、故事中的人……假设最近你们市正举行以"The person who has influenced me most"为话题的中学生英语征文活动,Spud Webb深深地影响着你,请根据表格中的内容要点完成征文。
Spud Webb |
|
基本情况 | 1. 个头矮小,梦想进入NBA 2. 一直为梦想而奋斗 3. 1985年成为NBA球员 |
成功原因 | 1. …… 2. …… |
对我的影响 | …… |
要求:1. 表达清楚,语法正确,上下文连贯;
2. 必须包括表格中所有的相关信息,并适当发挥;
3. 词数:100词左右(正文的开头已给出,不计入总词数);
4. 不得使用真实姓名、校名和地名等。
The person who has influenced me most is Spud Webb.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________