题目内容

【题目】【广州市2015年初中毕业生学业考试英语】阅读下列短文,从每题所级的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

This is a tale of two friends --- one is blind, the other has no arms. On their own, the two are “disabled”. But together, they are a powerful team that has changed part of their village in North China’s Hebei Province into a rich, green forest. Meet 53-year-old Jia Haixia and Jia Wenqi!

Their story began in 2000, when Haixia, who was already blind in his right eye, lost his left one after an illness. Wenqi lost his arms in an accident when he was just three. Neither

could find a job, so the two decided to team up. They rented some poor land and began to plant trees. In return, the local officials paid them a small fee. Haixia and Wenqi never imagined that they would end up creating an environmental paradise. Their forest now has over 10,000 trees, hundreds of birds and many other wild animals. In addition, it saves the village from river flooding during the rainy season. When the friends work together, they focus on their strengths not their disabilities. Their day begins at 7 a.m. when the sightless Haixia carries Wenqi across the river to get to their worksite. Since they cannot afford to buy young trees to plant, the two use branches from existing trees. Haixia climbs to the tree-top and with Wenqi’s direction, selects the perfect branch. He then digs a hole and carefully plants it. Finally Wenqi waters the area.

Though hard-working, the men don’t make much money. But as Wenqi puts it, “We stand on our own feet, so the fruits of our work taste sweeter.”

Neither Haixia nor Wenqi cares about money. Together, they already have everything they need --- a perfect pair of eyes, two strong hands, and the best friendship in the world!

【1】Why did Haixia and Wenqi start working together?

A. Haixia needed someone to help him.

B. They both needed a way to make money.

C. They wanted to improve the environment.

D. They were required to do so by local offcials.

【2】Haixia and Wenqi’s forest has helped the village by______ .

A. stopping floods in the rainy season

B. increasing the number of tourists

C. making the villagers richer

D. providing more farmland

【3】Why do Haixia and Wenqi plant tree branches?

A. They are easy to get.

B. They do not cost money.

C. They can grow very quickly.

D. They are preferred by animals.

【4】In paragraph 5, when Wen

qi says “We stand on our own feet, so the fruits of our work taste sweeter”, he means that “______”.

A. they hope to make the forest even better

B. the fruits from their trees are very sweet

C. they are proud not to depend on others

D. they are able to do any difficult work

【5】What can we learn from this story?

A. Never give up and you will succeed.

B. We should help the disabled to work.

C. Try your best when facing difficulties.

D. We can achieve more with teamwork.

【答案】

【1】B

【2】A

【3】B

【4】C

【5】D

【解析】

试题分析:这篇短文给我们讲述的是两个残疾人一起合作,通过努力改变了他们的村庄,他们一起植树,他们的森林防止了他们的村庄被洪水淹没,森林住着很多鸟类和野生动物。通过团队合作我们可以创造更多的成果。

【1】B 细节推理题。题目问的是Haixia和Wenqi开始一起工作的原因,这要原文定位到他们

开始工作的段落--B段。 The story began这句话就提醒我们他们是一个powerful team的缘由。首先介绍他们身体的残缺,关键句:Neither could find a job, so the two decided to team up.这句话的so是关键字,表示前面不能找到工作是原因,结果是后面的他们组成了一个团队。从而从不能找到工作而组队这个细节推理出出46题的答案B they both needed a way to make money,故本题选B。

【2】A 细节理解题。题目问的是他们帮助村庄的方式,题目关键词:by 根据每段主题句(第一句)具体帮助村名的方式应该主要定位在C段。C段有2个关键点(通过in addition判断):1.environmental paradise 2. save from flooding.逐一排除选项:B选项--文中没有提及。C选项--细节错误,他们帮助村民创建的是一个environmental paradise,专注于环境的改善,并非经济上的实际收益。D选项--信息错误,文中B段仅仅提及他们租用地块,并非提供给其他村民farmland. A选项正确,定位原文C段最后一句,他们帮助村民阻止雨季中的洪灾,故选A。

【3】B 细节理解题。题目问的是为什么他们种植树枝。关键字定位tree branches. 原文定位D段

第四行,关键字since,原因状语从句,表明他们使用树枝的原因是they cannot afford to buy young trees to plant. 故选B.使用树枝的原因是不需要花钱。

【4】C 推理判断题。把题目提及句子定位到原文倒数第二段。他们觉得果实更加甜的原因是we

stand on our own feet,根据语境这里表示的意思是自己能够独立,与C选项符合,故选C.

【5】D 主旨大意题。主旨题通常从首尾段看出,尤其最后段的感叹句强调了作者的情感,两个关

键点:1.together 2. The best friendship 表明是他们的团队精神让他们能够创造出更多的成果。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网