题目内容

We walked in so quietly that the nurse at the desk didn’t even lift her eyes from the book. Mum pointed at a big chair by the door and I knew she wanted me to sit down. While I watched with mouth open in surprise,  Mum took off her hat and coat and gave them to me to hold. She walked quietly to the small room by the lift and took out a wet mop. She pushed the mop past the desk and as the nurse looked up, Mum stopped and said, “Very dirty floors. ”
“Yes, I’m glad they’ve finally decided to clean them,” the nurse answered. She looked at Mum strangely and said, “But aren’t you working late?”
Mum just pushed harder, each swipe (拖一下) of the mop taking her farther and farther down the hall. I watched until she was out of sight (视野) and the nurse had turned back to writing in the big book.
After a long time Mum came back. Her eyes were shining. She quickly put the mop back and took my hand. As we turned to go out of the door, Mum bowed (弯腰) politely to the nurse and said, “Thank you.”
Outside, Mum told me, “Dagmar is fine. No fever (发热).”
“You saw her, Mum?”
“Of course. I told her about the hospital rules, and she will not expect us until tomorrow. Dad will stop worrying as well. It’s a fine hospital. But such floors! A mop is no good. You need a brush.”
【小题1】When she took a mop from the small room what Mum really wanted to do was         .

A.to clean the floor B.to please the nurse
C.to see a patient D.to surprise the writer
【小题2】After reading the story what can we infer (推断) about the hospital?
A.It is a children’s hospital.
B.It has strict (严格的) rules about visiting hours.
C.The conditions there aren’t very good.
D.The nurses and doctors there don’t work hard.
【小题3】From the text we know that Dagmar may be_________.
A.the writer’s sister
B.Mum’s friend
C.the writer’s classmate
D.Dad’s boss
【小题4】Which of the following words best describes Mum?
A.strange B.warm-hearted
C.clever D.hard-working

【小题1】C
【小题2】B
【小题3】A
【小题4】C

解析试题分析:我们是如此静悄悄地走着,以至于在桌子旁边的护士都没有抬头看。妈妈指着一个门旁边的大椅子,我知道她想要我坐下。妈妈脱掉她的帽子和外套让我拿着。她悄悄地走到电梯的小房间里,拿出一个湿的拖把。妈妈以聪明的方式看到了达格玛。
【小题1】细节理解题。问题:当妈妈拿起拖把从这个小房间走的时候,妈妈真正想做的是什么?联系原文中最后妈妈擦地之后与作者说话内容:Mum told me, “Dagmar is fine. No fever (发热).” “You saw her, Mum?”句意:妈妈告诉我,“达格玛是好的。没有发烧。” “你看见她了,妈妈?” 分析:明确暗示她们是来看一位病人的。故选C
【小题2】细节理解题。问题:阅读这个故事之后,我们能推断关于这个医院什么?联系故事情节,母亲以擦地的形式去对住院的达格玛进行了看望。还有护士说到不要工作很晚,因此明确这家医院对看望的时间规定很严格。故选B
【小题3】细节理解题。问题:通过这篇短文,我们知道达格玛可能与作者家人有什么关系?联系原文:I told her about the hospital rules, and she will not expect us until tomorrow. Dad will stop worrying as well. 句意:我告诉她关于医院的规则,她不会期望我们等到明天。爸爸也不会再担心。分析:作者和妈妈来看这个人,同时爸爸也不会担心了。明确这个人是作者的姐妹。故选A
【小题4】细节理解题。问题:下列哪一项对妈妈描述的词最恰当?分析:通过妈妈面对不允许看望病人的这一个举动,充分说明了妈妈是聪明的。故选C
考点:故事类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

People eat different things in different parts of the world.
In some countries, people eat rice every day. Sometimes they eat it two or three times a day for breakfast,
lunch and supper. They eat rice with meat, fish and vegetables. Some people do not eat some kinds of meat. Muslims (穆斯林),for example, do not eat pork. Japanese eat lots of fish. They are near the sea. So it is easy for them to get fish.
In Western countries such as Britain, Australia and the USA, the most important food is bread and potatoes. People there can cook potatoes in many different ways.
Some people eat only fruit and vegetables. They do not eat meat or fish or anything from animals. They eat only food from plants (植物). Some people say that food from plants is better than meat. These people are called Vegetarians.
【小题1】What does the underlined word “vegetarians” mean in Chinese?

A.肉食主义者B.生食主义者
C.果食主义者D.素食主义者
【小题2】         do not eat pork.
A.ChineseB.Japanese
C.Muslims D.Americans
【小题3】Why do Japanese eat lots of fish?
A.Because they like fish better than the other food.
B.Because it is easy for them to get fish.
C.Because fish can give them lots of calories.
D.Because they think eating fish can make them clever.
【小题4】What is the most important food in Australia?
A.Fish.B.Bread.C.Vegetables.D.Fruit.
【小题5】Which one of the following sentences is true?
A.People in different countries eat different food.
B.If you only eat food from animals, you are a vegetarian.
C.Food from animals is better than food from plants.
D.People in some Western countries can only cook potatoes in one way.

Dear Peter,
I know that you are coming to Hefei next week. Welcome to my home. Let me tell you the way to my house. You will live in Changjiang Hotel on Changjiang Street, won’t you? OK! Changjiang Street is a famous and busy street in our city. You can start from your hotel and go straight along Tongcheng Street. You pass two small streets: Hongxing Street and Lujinag Street. When you see an overbridge(天桥),please turn right and go along Huangcheng Street. It’s an old street, but it’s clean. There’s a big park on the street. It’s beautiful and clean. When you get to Jinzhai Street, please turn left and go along it. You will pass Wuhu Street and Tunxi Street. Then you can see a KFC on your right. There’s a supermarket across from the KFC and my house is near the supermarket. There’s a pay phone in front of the KFC. You can call me there and I will go to meet you.
I hope you will have a good trip.
Yours, Li Li
【小题1】Where will Peter live after arriving?

A.Li Li’s roomB.Changjiang Hotel
C.His friend’s house.D.Anhui Hotel.
【小题2】How is Changjiang Street by Li Li’s words?
A.It’s beautiful.B.It’s famous.
C.It’s old.D.It’s famous and busy.
【小题3】How many streets are mentioned(提及)in this letter?
A.6.B.7.C.8D.9
【小题4】How is the park?
A.It’s old but it’s clean.B.It’s on Tongcheng Street.
C.It’s beautiful and clean.D.It’s quiet and dirty.
【小题5】Where is the KFC?
A.It’s near Li Li’s home.
B.It’s across from the pay phone.
C.It’s across from the supermarket.
D.It’s between the supermarket and the pay phone.

Li Lei, Beijing
I found the summer vacation was not so interesting as I imagined(想象). It was very hot, so I had to spend most of the time staying at home, watching TV, listening to the radio and playing with my dog. Sometimes, I went to visit my relatives(亲戚).
Gina, New York
I went to the countryside with my family and stayed there for about two weeks. The air there was nice and clean. Every day, we fed the chickens, milked the cows, played with the dogs and went fishing. We enjoyed ourselves very much. We wished to go there again.
Alice, London
My summer vacation was great. I went to Switzerland(瑞士) with my friends and stayed there for a week. It wasn’t very hot there. We went to a climb the Alps(阿尔卑斯山). We felt very tired but excited. We also saw some beautiful lakes, went boating and took many photos.
【小题1】Li Lei did NOT ______ during the summer vacation.

A.watch TVB.go fishing
C.play with his dogD.listen to the radio
【小题2】Where did Gina spend the summer vacation?
A.At homeB.In the countryside.
C.In Switzerland.D.the Alps
【小题3】Alice spent her summer vacation with _____.
A.her friendsB.her family
C.her relativesD.her teachers
【小题4】What can we learn from the passage?
A.Li Lei didn’t enjoy his vacation.
B.It was not very hot in the countryside.
C.Gina went boating during her vacation.
D.Alice went fishing on her vacation.
【小题5】What is the passage mainly about?
A.Activities you can do on vacation.
B.Trips to different countries.
C.Three people’s summer vacations.
D.Good habits about going for a vacation.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网