题目内容
【题目】Directions: Read the following passage. Complete the diagram by using the information from the passage.
Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.
Working women with young children often face a dilemma(进退两难的困境) of whether to keep working or to quit to take care of their children. Though the fact that married women work outside the homes has become a social trend, many people still expect mothers to stay home until their children are two or three years old. In my opinion,it’s unfair to deprive(剥夺) mothers of their right to keep working only for the reason of childcare.
Women also need a sense of achievement just like men. Working women often find it difficult to give up the chance of self-fulfillment(自我实现) and go back home to play the traditional role. The times that women should stay at home passed and we should not neglect(忽视) mothers’ desire to seek further goals outside the home.
Besides, taking care of children is both parents’ responsibility(责任) rather than only mothers’. Children belong to the father and the mother. So it is unreasonable to ask mothers to give up their jobs for childcare because it is also fathers’ duty.
Practically speaking, working mothers can help improve family finances. Though there’ll be extra expense for childcare service, working mothers have a steady income to help the family. Therefore, mothers’ working outside is good for the family, especially to those low-income ones.
In a word, to expect mothers to put childcare before everything is not practical in today’s society. Only if fathers and mothers cooperate can the problem be solved.
Title: 【1】mothers
【2】 | Whether working women should keep working or 【3】the jobs to look after children. |
【4】expectation | Mothers should stay home until children are two or three years old. |
The author’s 【5】 | A mother has right to 【6】. Women need a sense of achievement just like men. Taking care of children is 【7】. Mothers can help 【8】the family |
【9】 | Parents’ 【10】is the solution to this problem. |
【答案】
【1】Working
【2】Main idea/Topic
【3】give up/quit
【4】Many people’s
【5】opinions
【6】keep working
【7】both parents’ responsibility/duty
【8】support
【9】Conclusion
【10】cooperation
【解析】
这是一篇任务型阅读。要求考生阅读下面的文章,使用文章中的信息完成图表。文章主要探讨了一个问题:有孩子的母亲是否应该外出工作?很多人认为母亲们应该待在家里直到孩子长到两三岁。而作者认为,有孩子的母亲应该外出工作。文章详细阐述了作者的理由。
【1】
根据第一段中的“Working women with young children often face a dilemma…”可知,文章探讨了“有孩子的职业女性”面临的困境。故标题应为“Working women”。故空处填Working。
【2】
文章开门见山,提出文章的主题:带着年幼孩子的职业女性是继续工作还是辞职照顾孩子。故空处应填“Main idea/Topic”。
【3】
根据第一段中的“Working women with young children often face a dilemma(进退两难的困境) of whether to keep working or to quit to take care of their children”可知,带着年幼孩子的职业女性是继续工作还是辞职照顾孩子。空处表示“辞去工作”,且情态动词should后应接动词原形,故填give up/quit。
【4】
根据第二段中的“many people still expect mothers to stay home until their children are two or three years old”可知,母亲们应该待在家里直到孩子长到两三岁,这是“很多人的”期望。空处修饰名词expectation,应用名词所有格形式,故填“Many people’s”。
【5】
根据第一段中的“In my opinion,it’s unfair to deprive(剥夺) mothers of their right to keep working only for the reason of childcare”可知,作者认为,母亲们应该外出工作。下文从四个方面叙述了作者的观点。因此,空处表示“观点,看法”,故填opinions。
【6】
根据第一段中的“it’s unfair to deprive(剥夺) mothers of their right to keep working only for the reason of childcare”可知,作者认为,母亲们有继续工作的权利。空处表示“继续工作”,且动词不定式符号to后面接动词原形,故填keep working。
【7】
根据第三段中的“taking care of children is both parents’ responsibility(责任)”可知,照顾孩子是父母双方的职责。空处表示“父母双方的职责”,故填both parents’ responsibility/duty。
【8】
根据倒数第二段中的“working mothers can help improve family finances”可知,职业母亲可以帮助改善家庭财务状况。结合空后的the family可知,职业母亲可以帮助“养活”家庭。空处表示“养活”,故填support。
【9】
根据最后一段中的“In a word”可知,最后一段是作者最终得出的“结论”。故填Conclusion。
【10】
根据最后一段中的“Only if fathers and mothers cooperate can the problem be solved”可知,只有父亲和母亲合作这个问题才能被解决。空处作主语,应用名词,表示“合作”,故填cooperation。