题目内容

【题目】Who is the greatest teacher in Chinese history? Many people would think of Confucius, whose birthday was September 28. Although he lived over 2,000 years ago, people still remember and respect him for his contribution to the education today.

Confucius lived in the Kingdom of Lu, which lies in Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. He had a hard childhood. His father died when he was only 3. His mother brought him up. As a child, he had to work to help his mother, but young Confucius didn’t give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.

Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from noble families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3,000 students in his lifetime.

Today, people still follow Confucius’ lessons. He told us that we all have something worthy to be learned. “When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. I choose their good qualities and follow them.”

He also taught us that thinking is very important in study. “All study but no thinking makes people puzzled (困惑的). All thinking but no study makes people lazy.”

Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. “A person should be strict with himself, but be kind to others.” he said.

1Today we still remember Confucius mainly because___________.

A. he lived a poor life in his childhood

B. he had wise thoughts and great views about education

C. he traveled with his students from state to state

D. he lived during the Spring and Autumn Period

2Confucius learned music, history, poetry and sports __________as a child.

A. by teaching himself at home B. with the help of his mother

C. by going to school D. by visiting many famous teachers

3The underlined word “noble” in Paragraph 3 has the closest meaning to __________.

A. poor B. bright

C. wealthy D. cute

4Which of the following is NOT mentioned in the passage?

A. All study but no thinking makes people puzzled.

B. No one has something worthy to be learned.

C. All thinking but no study makes people lazy.

D. A person should be strict with himself, but be kind to others.

【答案】

1 B

2 D

3 C

4 B

【解析】

这是一篇人物传记。短文主要介绍了中国伟大的教育家,思想家孔子:春秋鲁国人,三岁丧父,年轻时家境困难,但是并没有放弃学习。他拜访了许多著名的老师,学会了历史、音乐、诗歌和运动。孔子成立了第一所公共学堂,他认为人人都有受教育的权利。孔子门下有三千弟子。他的“三人行,必有我师焉”,“学而不思则罔,思而不学则殆”“严以律己,宽以待人”至今对世人仍然有很大教育意义。

1推理判断题。由第一段“Although he lived over 2,000 years ago, people still remember and respect him for his contribution to the education today.”可知,尽管他生活在两千多年以前,但人们仍然记得并尊敬他对今天教育事业的贡献。所以判断出,今天我们还记得孔子,主要是因为他对教育有明智的想法和伟大的观点。故B选项正确。

2细节理解题。由第二段“He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.”可知,他拜访了许多著名的教师,学习了音乐、历史、诗歌和体育。所以,孔子从小就通过拜访许多著名的老师来学习音乐、历史、诗歌和体育。故D选项正确。

3词义猜测题。由第三段“At that time only children from noble families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn”可知,那时,只有贵族家庭的孩子才能上学,但孔子认为,如果想学习,人人都应该上学。所以猜测出第三段中换线的“noble”的意思与wealthy“富有的”最接近。故C选项正确。

4细节理解题。由第五段“All study but no thinking makes people puzzled (困惑的). All thinking but no study makes people lazy.可知,学而不思则罔,思而不学则殆。“第六段 “A person should be strict with himself, but be kind to others.”可知,严以律己,宽以待人。所以ACD选项都在短文中被提及。故B选项没有被提及。故B选项正确。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Jack Ma, whose Chinese name is Ma Yun, became the richest man in China, when the company he founded floated on the stock market last year with a value of around £140 billion. Here are some interesting stories about him.

1. "Beer" was the first word that Jack Ma searched for on the Internet

In 1995 Ma made his first trip to the US and used the Internet for the first time. After searching for "beer" and then "China", he saw that no results came up relating to China. He decided to set up a Chinese websitethe seed for Alibaba had been sown.

2. Jack Ma applied to study at Harvard 10 times and was rejected (拒绝) each time

Ma failed the entry exams for colleges in China three times and was also rejected for many jobs in China, including one at KFC. He was turned down by the Harvard 10 times after applying.

3. Jack Ma learnt English by giving tourists free guidesevery day for nine years.

Limited resources meant it was difficult to learn English when Ma was young. However, he found that he could learn the language by giving tourists free tours around his hometown of Hangzhousomething that he did during his teenage years every morning for nine years. He found everything they said and did was so different from what he had been taught at school and by his parents, which opened his mind.

4. Jack Ma named his company Alibaba because it's a globally known story

Ma simply wanted his company to have a global and interesting name, and realised that Alibaba is a story known across the world and it begins with A, appearing top of lists.

The company was founded in 1999 and since then has grown from 15 employees to more than 30,000. Ma hopes to keep expanding Alibaba outside of China.

1Ma Yun decided to set up a Chinese website when _______.

A. he applied to Harvard B. he visited America for the first time

C. he began to learn English D. he wanted to make a fortune

2Which of the following is not mentioned about Ma Yun in the passage?

A. He took the entry exams for colleges three times.

B. Some employers didn’t offer him a job.

C. Harvard turned down his application for his poor English.

D. He once wanted to work at KFC.

3Ma Yun’s experience of learning English tells us that ______.

A. he is a man with strong will B. he made a lot of money as a guide

C. he accepted the values of foreigners D. what he had been taught at school was wrong.

4From the passage we can conclude that Ma Yun will______.

A. make more profit (利润) abroad. B. settle in America

C. merge (合并) with other companies D. expand his business in China

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网