题目内容
【题目】阅读理解
Five meteorologists (气象学家) who were trapped for two weeks after polar bears surrounded their weather station are now able to leave after the creatures were chased away. Their supervisor told NBC News early Wednesday.
Russian officials had feared the siege could last for another month, the time it would take to reach the islands in the Kara Sea, high in the Arctic Circle. But on Tuesday night a research ship took a detour (绕道) to assist those weathermen, station supervisor Vasily Shevchenko told NBC News. The ship run by Russia's state-run oil firm Rosneft frightened away the bears using its helicopter, before resupplying the weather station with more food and puppies (幼犬) . The puppies are not yet big enough to deter the bears, but the station is planning to draft in a replacement adult guard dog as soon as possible.
Some of the bears had taken to sleeping directly outside the windows of remote outpost. There was no risk of the researchers starving because they had a year's worth of food, but they were forced to take dangerous trips to a nearby building, holding a gun for protection, according to Shevchenko.
Polar bears are an endangered species. In Russia, it's a crime to shoot them unless in self-defense. The bears usually leave the islands in the summer, but this time they were trapped by the melting ice, an apparent sign of climate change, according to Shevchenko. “They've stayed on the island because there is nowhere for them to go,” he said.
The animals suffer from global warming because it shrinks the floating ice that forms their main hunting ground. According to the environmental group the World Wide Fund for Nature, known as the WWF, this has got some polar bears to go near human habitats in search of food.
(1)What did the research ship do to help the five meteorologists?
A.Drive them home.
B.Shoot all the bears.
C.Use its helicopter to scare the bears away.
D.Supply the weather station with more money.
(2)The underlined Word “deter” in the second paragraph is closest in meaning to “______”.
A.stop
B.respect
C.protect
D.raise
(3)What made the bears trapped on the island according to the text?
A.Sea Pollution.
B.Climate change.
C.Humans' hunting.
D.Animals' hunting
(4)What can we infer from the text?
A.People in Russia can hunt bear for money.
B.The melting ice will kill all the polar bears.
C.The five meteorologists hated the bears very much.
D.WWF made some contributions to protecting polar bears.
【答案】
(1)C
(2)A
(3)B
(4)D
【解析】本文是一篇新闻报道,介绍了5个气象专家被北极熊围困气象站,最后在这些生灵被驱逐以后才能离开。因为全球变暖导致的冰层的融化,这些动物狩猎困难,有的甚至不得不去人类居住地附近寻找食物。
(1)考查细节理解。根据第二段中的“The ship run by Russia's state-run oil firm Rosneft frightened away the bears using its helicopter, before resupplying the weather station with more food and puppies (幼犬) .”可 知,研究船使用直升机吓跑了北极熊。故选C。
(2)考查词句猜测。根据画线句句中的but可知,前后文是转折关系,因此推断画线句句意是:这些 幼犬没有足够大到能够阻止这些北极熊,气象站只是正在计划尽快替代成年护卫犬。因此画线词deter 的词义与stop意义相近。故选A。
(3)考查细节理解题。根据倒数第二段中的“The bears usually leave the islands in the summer, but this time they were trapped by the melting ice, an apparent sign of climate change, according to Shevchenko.”可知,这些 北极熊被困在岛上是因为全球变暖导致浮冰融化,也就是天气变化最终导致它们被困在小岛上。故选B。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的“According to the environmental group the World Wide Fund for Nature, known as the WWF, this has got some polar bears to go near human habitats in search of food.”可知, 世界自然基金会得知许多北极熊去靠近人类栖息地方寻找食物,因此推断这个基金会研究北极熊,为 保护北极熊做出了贡献。故选D。