题目内容
【题目】Cyclist Alain Such has been dropped from the Ingotel cycling team for two years after a positive drug test at the Institute of drug Free Sport. “ I was flabbergasted.” Said Didier Garcia, from Team Ingotel. “Alain joined our team last month and we had no idea that he was being examined.”
It’s a story that has become more and more familiar in recent years. Dr. Mohammad Farnood, a leading sports scientist from Cairo, Egypt, said, “ It is thought that some athletes will look for other ways to improve performance in addition to using drugs.”
However, it has not always been against the law. In the Olympics in 1904, Thomas Hicks won the marathon after using drugs in the middle of the race. In fact, the first one didn’t make him feel better for long, so he was given another and, as a result, he fell down soon after finishing and knew nothing. Another one may well have killed him.
Things are very different today. Some scientists are considering the possibilities of using genetic engineering to further develop athletes’ abilities. “If it works with no risk of discovering,” said Dr Farnood, “ then it’s likely to become common practice for athletes.”
Researchers are looking at the possibility of identifying “athletic” genes and correcting weak ones. Put into practice, this would make a person healthier and stronger. Once scientists understand what genes of top athletes look like , it might even become possible to identify “athletic” genes in young people, and then money could be spent on children who have the most promising genes.
“People are beginning to recognize that genetics can in many ways do good to our society, for example in saving lives and in creating better quality food for people.” Dr Farnood says. “ So, is it fair to use genetic engineering in sport? You could ask if it’s fair for some runners to use the latest scientifically developed footwear. The key question is whether it’s available to everyone.”
【1】What does the underlined word “ flabbergasted” in Paragraph 1 mean ?
A. Shy . B. Proud.
C. Excited. D. Surprised.
【2】What happened to Thomas Hicks in 1904 ?
A. He was badly hurt in training.
B. He broke the law when running in a race.
C. He took drugs and almost got killed.
D. He lost the match in the Olympic Games.
【3】Who may show the greatest concern about using genetic engineering in sport ?
A. Didier Garcia .
B. Thomas Hicks.
C. Cyclist Alain Such .
D. Dr Mohammad Farnood.
【4】What can we learn from Paragraph 5 and 6 ?
A. The possibility of identifying “athletic” genes has become available .
B. It’s not clear whether it is fair to use genetic engineering in sport.
C. The practice of using drugs in sport has a long history.
D. It’s dangerous to use drugs in sport.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【4】B
【解析】本文是一篇记叙文。由自行车手Alain接受兴奋剂检测来引出全文。有的运动员为了在比赛中取得好成绩,偷偷服用兴奋剂,最终危及了生命,而有的人是努力培养身体里面的运动基因或者是利用新发明的科技帮助自己在比赛中取胜。而对于这种在比赛中使用基因工程的做法是否公平,现在还没有定论。
【1】词义推断题。A. Shy害羞;B. Proud骄傲;C. Excited激动;D. Surprised惊讶。根据第一段“Alain joined our team last month and we had no idea that he was being examined.”可知,刚开始的时候,车队并不知道Alain接受了兴奋剂测试,因此“Cyclist Alain Such has been dropped from the Ingotel cycling team for two years after a positive drug test at the Institute of drug Free Sport. “ I was flabbergasted.” Said Didier Garcia”当得知这一消息时,感觉比较惊讶。故选D。
【2】细节理解题。根据第三段“Thomas Hicks won the marathon after using drugs in the middle of the race. In fact, the first one didn’t make him feel better for long, so he was given another and, as a result, he fell down soon after finishing and knew nothing. Another one may well have killed him”可知,Thomas Hicks在马拉松比赛中服用了兴奋剂,而且差点死去。故选C。
【3】细节理解题。根据第四段“Some scientists are considering the possibilities of using genetic engineering to further develop athletes’ abilities. “If it works with no risk of discovering,” said Dr Farnood, “ then it’s likely to become common practice for athletes.””可推知,Dr Farnood对于基因工程在比赛中的使用表现出了极大的关心。故选D。
【4】细节理解题。根据最后一段““People are beginning to recognize that genetics can in many ways do good to our society, for example in saving lives and in creating better quality food for people.” Dr Farnood says. “ So, is it fair to use genetic engineering in sport? You could ask if it’s fair for some runners to use the latest scientifically developed footwear. The key question is whether it’s available to everyone.””可知,对于在比赛中,运动员使用基因工程去获得比赛的胜利是否公平这一问题,没有定论。故选B。