题目内容

When I was a child, I often dreamed of the time when I could leave home and escape to the city. We lived on a farm and, in the winter especially, we were quite cut off from the outside world. As soon as I left school, I packed my bags and moved to the capital. However, I soon discovered that city life has its problems too.

One big disadvantage is money---it costs so much to go out, not to mention basics like food and housing. Another disadvantage is pollution. I suffer from asthma(哮喘), and at times the air is so bad that I am afraid to go outside. Then there is the problem of travelling round. Although I have a car, I seldom use it because of the traffic jams. One choice is to go by bicycle, but that can be quite dangerous.

Of course there are advantages. First, there is so much to do in the city, whatever your tastes in culture or entertainment. Besides, there are wonderful jobs and greater chances of moving to a more important job or position. Finally, if you like shopping, the variety of goods is very surprising---and, what is more, shops are often only a short walk away.

Is life better then, in the city? Perhaps it is, when you are in your teens(十几岁) or twenties. However, as you get older, and especially if you have small children, the peace of the countryside may seem preferable. I certainly hope to move back there soon.

1.What was the writer always thinking about when he was a child?

A. Staying on the farm

B. Moving to the countryside

C. Leaving home for the city

D. Running away from the school

2.Which of the following is true about the writer?

A. He is very old now.

B. He is in good health.

C. He prefers driving a car.

D. He lives in the city now.

3.In the passage, the writer tries to _______.

A. express his opinions about way of life

B. describe his life in the countryside

C. show an interest in the outside world

D. persuade the reader to live in the city

4.How is the passage mainly developed?

A. By inferring B. By comparing

C. By listing examples D. By giving explanations

1.C

2.D

3.A

4.B

【解析】

试题分析:文章作者通过对比的方式说明了城市生活的优点和缺点。作者在文中提到城市里不仅污染严重,而且交通堵塞也是个大问题。但是同时城市里也充满了机遇,人们又更多展示自己的机会。

1.C 细节理解题。根据文章第一段的When I was a child, I often dreamed of the time when I could leave home and escape to the city.可知,作者小时候一直希望离开家乡到城市里去。故选择C。

2.D 细节理解题。根据文章最后一段的I certainly hope to move back there soon.可知,作者希望回到家乡,也就是说作者现在在城市生活,故选择D。

3.A 推理判断题。文章开头用自己小时候的愿望引出城市生活,然后又分别讲述城市生活的好处和坏处,故作者是想表达自己对城市生活的看法,故选择A。

4.

考点:考查说明文阅读

练习册系列答案
相关题目

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。

Do you know the famous Icehotel at Jukkasjarvi in Swenden? Every year a team of builders and artists from 1. over the world come to the little village of Jukkasjarvi and build 2. hotel out of snow and ice. In the spring it 3. (melt) and the next year they start all over again. The hotel is a short drive form the airport, and is 4. (suit) for most people except families with very young children.

5. late December and early January ice rooms will be ready for guests 6. other parts of the hotel will be unfinished. If you come at this time you will be able to watch the artists 7. (make) their sculptures. If you prefer to see the hotel once everything is completed then the best time to travel is from the middle of January. Various activities 8. (organization) for guests at the Icehotel. There are guided tours of the hotel in English and Swedish at various times of the day. You’ll also have the chance to make your own ice sculpture. Classes are at 11a.m. daily. The hotel provides all the ice and tools you need and hot drinks---- you just bring your ideas. There are also two different trips, both quite 9. (reason) priced. 10. is a climbing trip to the top of Mount Puimonen. The other is a 5km cross country skiing trip. A driver takes you out and then you ski back to the hotel. It is a good idea to book these activities at least three weeks before your arrival as they fill up quickly.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网