题目内容
As a teenager, I didn’t get along well with my mother before. She 1 every aspect of my life, leaving me unable to have my 2 space.
About two years ago, I had a 3 with her. I just couldn’t control my bad temper that day. I said something 4 to mum. Mum was hurt, but she went away without saying anything.
When I was 5 at home. I started to recall the happy time we spent together and realized that I should 6. But when I saw mum, the 7moments pushed all the thoughts of saying sorry out of my head. I came back to my bedroom, feeling distracted (心烦意乱的). That night I didn’t’8 well.
The next day, I got up earlier than usual. And I 9 a letter beside my bed. It was mum! In this letter, mum 10 how she loved me and how she worried about me. The 11 of mum’s love raced through my mind when I read it. I couldn’t help crying out. I went out of the bedroom and saw mum standing there 12 me.
“I am sorry, mum, Please 13me!” I said with a guilty conscience (愧疚感). Then I saw tears of 14 coming into mum’s eyes. We embraced (拥抱) emotionally. That moment was totally in my 15forever.
From then on, 16 there is argument between us, we will write our feelings and thoughts to each other. Then we can 17 and soon get on well.
By telling my story, I just want 18 people to know that if you have problems with you parents, try to find the 19. Never think that you have nothing to talk with them. They are the persons who always love you and stand 20you! Maybe they’ve hurt you before, probably just because they didn’t know how to express love.
- 1.
- A.took notice of
- B.took care of
- C.took hold of
- D.took the place of
- A.
- 2.
- A.private
- B.wide
- C.empty
- D.quiet
- A.
- 3.
- A.talk
- B.conflict
- C.fight
- D.decision
- A.
- 4.
- A.cheerful
- B.wonderful
- C.harmful
- D.hurtful
- A.
- 5.
- A.asleep
- B.sleepy
- C.alone
- D.lonely
- A.
- 6.
- A.complain
- B.tolerate
- C.change
- D.apologize
- A.
- 7.
- A.unhappy
- B.uncertain
- C.unfriendly
- D.unfamiliar
- A.
- 8.
- A.eat
- B.feel
- C.sleep
- D.live
- A.
- 9.
- A.wrote
- B.found
- C.received
- D.read
- A.
- 10.
- A.implied
- B.explained
- C.declared
- D.promised
- A.
- 11.
- A.words
- B.stories
- C.records
- D.details
- A.
- 12.
- A.pointing at
- B.smiling at
- C.waiting for
- D.looking for
- A.
- 13.
- A.forgive
- B.accept
- C.forget
- D.punish
- A.
- 14.
- A.happiness
- B.regret
- C.sadness
- D.shame
- A.
- 15.
- A.diary
- B.memory
- C.imagination
- D.life
- A.
- 16.
- A.because
- B.unless
- C.if
- D.although
- A.
- 17.
- A.understand
- B.play
- C.think
- D.relax
- A.
- 18.
- A.unkind
- B.impatient
- C.adult
- D.young
- A.
- 19.
- A.answers
- B.methods
- C.solutions
- D.suggestions
- A.
- 20.
- A.for
- B.by
- C.in
- D.against
- A.
本文讲的是作者与母亲之间的一次冲突,想向母亲说对不起却不好开口,后来母亲通过写信的方式与她交流解决问题的故事,告诉我们在生活中要多与父母交流。
1. B take hold of控制,这里指母亲控制了她生活的每一个方面。took notice of 注意;took care of照看,照顾;took the place of代替,不符合题意,选B。
2. A 上文讲到母亲控制了她生活的每一个方面,导致的结果就是没人私人空间,故选A。
3. B have a conflict with sb与….发生冲突,固定搭配。have a talk with sb与…谈话;have a fight with sb与…打架;have a decision作决定,故选B。
4. D 从下文I just couldn’t control my bad temper that day以及 Mum was hurt可知作者讲的话伤害了她的母亲,故选D。cheerful欢乐的;wonderful精彩的;harmful有害的,都不符合题意。
5. C 此处考查表语形容词。When I was alone at home表示当我独自在家时,选C。asleep睡着的;sleepy欲睡的;lonely孤独的,不对。
6. D 根据I started to recall the happy time we spent together and realized可知作者意识到了她应该道歉,故选D。此题是常识题。
7. A 此处和上句是转折关系,作者想道歉,但想到以前不愉快的时刻她就不想了,故选A。uncertain不确定;unfriendly不友好;unfamiliar不熟悉都与此句意思不符。
8. C 此题是个常识题,作者犹豫不决,以致于没睡好,故选C。
9. B 从下文It was mum可知是作者发现了母亲放在她床上的信,选B。
10.B 从下文来看,信里解释了母亲她对我的爱以及她对我的担心。Implied暗示; declared宣称;promised承诺,选B。
11.D detail细节,母亲在信中写的细节让闪过的作者脑海,符合语意。Words话语;story故事;record记录。
12.C 作者在看到母亲的信后走出卧室,看到母亲站在那等她,选C。pointing at 指向;smiling at微笑;looking for寻找。
13.A 既然犯错了,下文就是作者请求母亲的原谅,故选A。
14.A 母亲听到作者这么说,流出了幸福的泪水,故选A。
15.B 根据上文两人和好,所以作者永远记住了这个时刻,故选B。diary日记;imagination想像;life生活,不合语境。
16.C 此题考查if引导条件状语从句,主将从现。此句意思为:如果我们有争吵,我们将会写信表达感想和想法。
17.A 根据上面,写信后的结果就是相互理解并和好,故选A。
18.D 这是作者要对年青人的建议,选D。这里修饰人,结合作者这个故事,不难选出D。
19.C 这里是说遇到困难要找到解决的途径,故选C。answers回答;methods方法;suggestions建议。
20.B 固定搭配,stand by支持。句意为:父母永远是爱你和支持你的。
|
teenage girl in a pink sweater puts her hand on his shoulder
and flashes a peace sign at the camera.
"Everybody wants to understand what Mo Yan'' s life used to be like, when we were young," says Guan, lead-ing a small crowd inside the abandoned house to a dusty room where Mo, now 57, was married. A broken antique radio – a wedding gift, Guan says – sits on a
crumbling concrete bed, untouched for decades.
Gaomi people are extremely proud of their Nobel prizewinner, whom they fondly refer to as "Teacher Mo Yan". Long red banners(横幅)congratulating Mo hang from the sides of concrete homes along major streets.
Guan Moxin recalls one tourist who ate a bean from a vine(腾)near their childhood home, threw his arms in the air, and declared that he had consumed a tiny piece of Mo’s Nobel miracle.
“Mo Yan’s works have elements from Gaomi’s culture,”says Mao Weijie,an official who over-sees the newly-built Mo’Yan museum in a local high school.“He writes about Gaomi paper-cutting,for example,and sometimes he writes using our Gaomi dialect.”
Guan Yifan,Mo’s father,says that Mo does not come hack home often,but when he does,“we just talk about what’8 happening our home hew the tomatoes are growing,that type of thing.”Inside the house,faded family pictures hang on newspaper-covered walls;outside,his courtyard over-flows with corn,the fruits of a good harvest.
Although Guan says that he has never read his son’s books,he is proud of Mo’s achievements.“We’re all just happy,”he says.“Very,very happy.”
66.How many years younger is Mo Yan than his brother according to this news item?
A.28 years B.5 years C.8 years D.10 years
67.The teenage girl in a pink sweater is most probably_________________.
A.Guan Moxin’s daughter B.Mo Yah’s daughter
C.a tourist D.a news reporter
68.Which of the following best describes the house where Mo Yah got married?
A.Shabby. B.New. C.Lar
ge.D.Clean.
69.Which of the following is true according to the passage?
A.Few people asked Guan Moxin about his brother’s childhood life.
B.The tourist who ate a bean near Mo Yan’s home went crazy.
C.Mo Yan often talks about his writing with his relatives
D.Someone gave Mo Yan a radio as a gift when he got married.
70.From this news item we can learn________________________.
A.Mo Yan’s father and brother are now very rich farmers
B.Mo Yan’s home town has obvious influence on' his writings
C.Mo Yan received a very good education as a child
D.Mo Yan’s father does not like reading his son’s books