题目内容
When a first-time father saw his newborn son, he immediately noticed the baby's ears obviously standing out from his head. He expressed his concern to the nurse that some children might tease his child. A doctor examined the baby and reassured the new dad that his son was healthy- the ears presented only a minor problem with its appearance.
But the nervous father persisted. He wondered if the child might suffer psychological effects of ridicule, or if they should consider plastic surgery. The nurse assured him that it was really no problem, and he should just wait to see if the boy grows into his ears.
The father finally felt more optimistic about his child, but now he worried about his wife's reaction to those large ears. She had been delivered by operation, and had not yet seen the child.
“She doesn't take things as easily as I do,” he said to the nurse.
By this time, the new mother was settled in the recovery room and ready to meet her new baby. The nurse went along with the dad to lend some support in case this inexperienced mother became upset about her baby's large ears.
The baby was in a receiving blanket with his head covered for the short trip through the cold air-conditioned corridor. The baby was placed in his mother's arms, who eased the blanket back so that she could look at her child for the first time.
She took one look at her baby's face and looked to her husband and gasped, “Oh, Honey! Look! He has your ears!”
No problem with Mom. She married those ears...and she loves the man to whom they are attached.
The poet Kahlil Gibran said, “Beauty is not in the face; beauty is a light in the heart.” It's hard to see the ears when you're looking into the light.
1.When the father first saw his baby, he was worried that________.
A. The baby might not grow up healthily
B. The baby might be laughed at by others.
C. The baby might disappoint its mother
D. the baby might have mental problems.
2.According to the doctor and nurse, the baby’s ears________.
A. could not function well. B. looked the same as others.
C. only caused a small problem. D. needed to have plastic surgery.
3. What is true about the baby’s mother?
A. She blamed her husband for the baby’s big ears.
B. She was the first to discover the baby’s large ears.
C. She suggested having an operation on the baby immediately.
D. She found something similar between the baby and its father.
4. What does the underlined word they refer to?
A. The ears. B. The parents
C. The doctor and nurse. D. The problems
5. What’s the function of the last paragraph?
A. To advise readers to listen carefully.
B. To draw a conclusion from the story.
C. To criticize the wrong attitude to physical beauty.
D. To stress the importance of doctor-patient relationship.
1.B
2.C
3.D
4.A
5.B
【解析】
试题分析:本文叙述了父亲突然发现刚出生的儿子的耳朵是很明显的招风耳。他很担心将来其他孩子会嘲笑他儿子,大夫为婴儿做了检查后向这位父亲保证,他的儿子很健康,耳朵凸出仅仅有些有碍观瞻罢了。可是他又担心妻子不能接受,可是母亲看到儿子的耳朵后说她很喜欢这种与丈夫一样的耳朵。美不呈现在脸上,美是心灵之光。
1.细节理解题。根据He expressed his concern to the nurse that some children might tease his child.父亲担心孩子的耳朵太大会被其他的孩子嘲笑,故选B。
2.细节理解题。根据A doctor examined the baby and reassured the new dad that his son was healthy- the ears presented only a minor problem with its appearance. 大夫为婴儿做了检查后向这位父亲保证,他的儿子很健康,耳朵凸出仅仅有些有碍观瞻罢了。故选C。
3.细节理解题。根据Oh, Honey! Look! He has your ears!母亲发现孩子的耳朵与父亲的一样,故选D。
4.词义猜测题。根据She married those ears...可以推测这里指的是耳朵,故选A。
5.推理判断题。根据It's hard to see the ears when you're looking into the light.从这个故事里得出结论来,故选B。
考点:故事类短文阅读。
In the last years of the Warring States period, the State of Qin attacked the State of Wei on a large scale repeatedly and occupied large areas of land, for the State of Wei was too weak to defend itself. In 273 B.C. ,the Qin army launched a more serious attack upon the State of Wei than ever. The king of the State of Wei gathered his officials, and asked with a worried look if anyone could propose a way to defeat the Qin army. After years of chaos caused by the wars, the officials trembled when fighting was mentioned, and no one dared to speak of resistance.
At the critical moment when a large enemy force was bearing down upon the border, most of the officials persuaded the king to use for peace, at the cost of giving away to the State of Qin the large area of land north of the Huanghe River and south of the Taihang Mountain. However Su Dai, a counselor, did not agree. He hurried up to the king and said:"Your Majesty, they don't think about the interests of the country at all. It is just because they are afraid of death that they ask you to sue for peace by betraying the country. Of course you can temporarily satisfy the ambition of Qin, but it will never stop attacking us until our land is totally given away."
He added." Once there was a man whose house was on fire. People told him to put out the fire with water, but he would not listen. Instead, he carried a faggot to put out the fire, only to make the fire fiercer. Isn't it similar to carrying faggots to put out a fire if you agree to sue for peace at the cost of the land of the State of Wei?"
Though Sue Dai's argument was very convincing, the king accepted the suggestion of those officials and gave away to the State of Qin a large area of the land of the State of Wei. As mi
ght be expected, the Qin army attacked the State of Wei in 225 B.C. Again, surrounding the capital city Daliang and flooding it by digging open the dykes(堤防) of the Huanghe River. The State of Wei was finally destroyed.
【小题1】When asked how to defeat the Qin army, most officials .
| A.were scared and at a loss what to do |
| B.were worried and asked Su Dai fir advice |
| C.decided to ask a force to bear down upon the border |
| D.trembled and decided to give up fighting back |
| A.hope for | B.beg for | C.search for | D.send for |
| A.the ambition of the State of Qin | B.the risk of fighting back |
| C.the serious results of giving in | D.the terrible results of defense |
| A.time | B.logic | C.space | D.cause and effect |