题目内容
【题目】根据短文理解,选择正确答案。
Those who are used to looking through thousands of books in big bookstores may find Japan's Morioka Shoten a little strange. That's because this tiny bookstore that is located in Ginza, Tokyo sells only a single book at a time.
Opened in May 2015, Morioka Shoten is the brainchild of Yoshiyuki Morioka. The experienced bookseller began his career as a bookstore clerk in Tokyo's Kanda district before branching out to open his own store. It was here while organizing book readings that he realized that customers usually came into the store with one title in mind. Morioka began to wonder if a store could exist by selling many copies of just one single book. In November 2014, he partnered with his two friends, to establish a unique bookstore with the idea of “A Single Room, A Single Book.”
Like its offering, the bookstore is simple. The selections that are picked by Morioka change weekly and vary widely to attract customers with different interests. Recent choices include The True Deceiver, an award-winning Swedish novel by Tove Jansson, Hans Christian Andersen's Fairy Tales, and a collection of artist Karl Blossfeldt's photography of plants. Morioka has also chosen books written by famous Japanese authors Mimei Ogawa and Akito Akagi.
To highlight his only offering, Morioka often uses clever methods. For example,when selling a book about flowers, he decorated his shop with the ones that had been mentioned in the book. He also encourages authors to hold talks and discussions so they can connect with customers. Morioka says his goal is for the customers to experience being inside a book, not just a bookstore!
Risky as the idea might seem, things appear to be going well. Morioka says he has sold over 2,100 books since he opened it. Things can get better considering that his bookstore is becoming increasingly popular not just among the locals but also visitors from other countries.
(1)What inspired Morioka to open such a bookstore?
A.A Swedish novel
B.His present partner
C.A bookstore clerk
D.His working experience
(2)Why is Morioka Shoten unique?
A.It is popular with foreigners.
B.It sells books of different topics.
C.It is decorated with colorful flowers.
D.It sells various copies of a book in a week.
(3)Why does Morioka encourage authors to hold talks?
A.To introduce his bookstore.
B.To advocate his philosophy.
C.To make books better understood.
D.To help readers connect with each other.
(4)What's the author's opinion about the bookstore's future?
A.Risky
B.Optimistic
C.Unpredictable
D.Hopeless
【答案】
(1)D
(2)D
(3)C
(4)B
【解析】本文是一篇记叙文,讲的是有经验的的书商Morioka创办了属于自己的独一无二的书店。
⑴考查推理判断。根据第二段中的“The experienced bookseller began his career as a bookstore clerk in Tokyo's Kanda district before branching out to open his own store. It was here while organizing book readings that he realized that customers usually came into the store with one title in mind. Morioka began to wonder if a store could exist by selling many copies of just one single book”可知,他是一个有经验的书商,他在这里组织读物时他意识到顾客通常来书店是冲着一本书来的。Morioka开始想知道是否有一家书店只卖一种类型的书。于是他就开了这样一家书店。是经验鼓励他开的书店。故选D。
⑵考查细节理解。根据第三段中的“The selections that are picked by Morioka change weekly and vary widely to attract customers with different interests.”每周更改书,吸引不同兴趣的顾客。故选D。
⑶考查推理判断。根据第四段中的“Morioka says his goal is for the customers to experience being inside a book, not just a bookstore! Morioka”他的目的是让客户更好地理解一本书,而不仅仅是一个书店!故选C。
⑷考查推理判断。根据最后一段中的“Things can get better considering that (考虑到) his bookstore is becoming increasingly popular not just among the locals but also visitors from other countries.” 他的书店越来越受欢迎了,不仅当地的顾客而且来自其他国家的顾客,所以情况会变得更好。作者持乐观态度,故选B。