题目内容
A young man returns to his hometwon of Aractataca, Colombia. He visits the house where he lived as a child. Here, he remembers the most important memories of his childhood. Standing in front of his old house, the young man makes an important decision. He says to himself, “I will start my life over again. I will become a writer.”
This man is the world famous writer. Gabriel Garica Marquez.
Gabriel Garcia Marquez was born on March 6,1928. During his early life, Garcia Marquez’s grandmother and grandfather told him many stories. His grandmother would tell him legends as if they were real. Garcia Marquez says that his grandmother’s way of storytelling later influenced his own methods.
When Garcia Marquez was about 20 years old, he left Aracataca and attended university in Bogota. He began studying law because this was what his father wanted him to study. However, Garcia Marquez was not happy.
During this time Garcia Marquez returned to Aracataca. It was on this visit that he realized he must stop studying law. And he recognized that he must return to the dream of his childhood-writing. For the next few years, Garcia Marquez wrote for many different newspapers. And in 1955, he published his first book called “Leaf Storm”.
For many years, Garcia Marquez knew he wanted to write about his grandfather’s house in Aracataca. To write this book, Garcia Marquez and his wife had to sell almost all of their possessions to survive. But their act was worth it. The book, “One Hundred Years of Solitude” was immediately successful. And this book created a path for Garcia Marquez’s future success.
In 1982, Gabriel Garcia Marquez was given the Nobel Prize in Literature for his book “One Hundred Years of Solitude”, making him the first Colombian and the fourth Latin American to win a Nobel Prize in Literature.
1.Who influenced Garcia Marquez’s writing style?
A. His grandfather. B. His grandmother.
C. His father. D. His wife.
2.Garcia decided to take up writing .
A. when he worked for a newspaper
B. under the influence of his family
C. when he graduated from college
D. after a visit to his hometown
3.Garcia’s book “One Hundred Years of Solitude” .
A. was written in the 1950s
B. enjoyed a quick success
C. helped Garcia lead a better life
D. was about Garcia’s grandfather
4.What do we know from the text about Garcia Marquez?
A. He is the first Latin American to win a Nobel Prize in Literature.
B. His book “Leaf Storm” marked his great success in literature.
C. He wrote for newspapers before publishing his own books.
D. He followed his father’s wish to become a writer.
1.B
2.D
3.B
4.C
【解析】
试题分析: 本文是一篇记叙文,主要介绍了世界著名作家Gabriel Garica Marquez。年幼时,Garcia的祖父祖母经常给他将一些故事,使他从小就有了写作的梦想。长大后随父愿上大学学法律,可他不高兴。后来在一次回家乡后决定从事写作。先为报社写作,后又出版自己的书,并获得诺贝尔文学奖。
1.Garcia Marquez says that his grandmother’s way of storytelling later influenced his own methods.”可知是他的祖母影响了他的写作风格。故选B。
2.D细节理解题。根据第五段第一行“ It was on this visit that he realized he must stop studying law. And he recognized that he must return to the dream of his childhood-writing.”可知Garcia从事写作是在一次拜访他的家乡之后。故选D。
3.B细节理解题。根据第六段第三行“One Hundred Years of Solitude” was immediately successful.可知“One Hundred Years of Solitude”是立刻成功的,故选B。B项中a quick success与本句immediately successful同义,也是提示词。不要误选D,因为这本书是关于his grandfather’s house,而不是只指Garcia’s grandfather,故D是错误的。
4.C细节理解题。根据第五段最后两句Garcia Marquez wrote for many different newspapers. And in 1955, he published his first book called “Leaf Storm”.可知Garcia Marquez在自己的书出版前为报社写稿。故选C。选项A、B、D都与文章细节描述不符。
考点:考查人物传记类短文阅读