题目内容
【题目】阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。
Hannibal was a general from Carthage, a city on the northern coast of Africa. He thought the ancient Romans and won great battles at a time when the Romans were the most powerful people in the world. His army was small, but it was made up of soldiers from many countries that didn’t want to be ruled by the Romans.
Before Hannibal could fight the Romans always had thought would protect them from enemy armies. When winter came, the Romans did not think Hannibal could possibly cross the mountains. Hannibal surprised them. With some of his soldiers riding huge strong elephants—where no elephants had to walk slowly without resting through the mountain snow-storms and howling(怒号)winds. The enemies rolled rocks down to try to stop them. Even raging rivers couldn’t stop them. Hannibal’s soldiers built rafts(木排)strong enough to carry the elephants across. At last, half of them never reached the end of their journey. But the other half of the army and some of the elephants did finish the journey.
(1)From the passage, Hannibal might live in ____.
A.Algeria
B.Italy
C.Turkey
D.Iraq
(2)Hannibal knew that he ____.
A.must have a powerful army to beat the Romans
B.must cross the Alps to win the battle
C.was sure to beat the Romans before crossing the Alps
D.had to break away from the Romans to cross the Alps
(3)Which of the following is not true?
A.Before Hannibal’s army crossed the Alps, the Romans were the most powerful people in the world.
B.The Romans thought it impossible for Hannibal to cross the Alps.
C.Hannibal used the elephant to help cross the Alps because the elephants were good at walking on mountain paths.
D.Hannibal managed to cross the Alps after all with his army.
(4)After reading this passage, we can easily remember a saying____.
A.Where there’s a will, there’s a way
B.Strike while the iron is still hot
C.He who doesn’t reach the Great Wall is not a true man
D.Failure is the mother of success
【答案】
(1)A
(2)B
(3)C
(4)A
【解析】1推理判断题。因为四个国家中惟有Algeria(阿尔及利亚)位于非洲。
2细节理解题。由短文第一段内容可知。
3细节理解题。其他三句在短文中都有描述。
4细节理解题。因为Hannibal和他的军队是在克服重重艰难险阻后才成功翻越Alps并最终取得胜利的。