题目内容
【题目】Suppose you want to go abroad and learn about the foreign exchange in culture in different countries. Here is some information you may need.
Name:Susan Lane Age:22 Place:Reykjavik, Iceland, 2010. Cost:$7,000 Organization:AFS Experience:“I think it was a turning point in my life. I began to understand more about my own culture by experiencing another culture and seeing how other people live.” |
Name:Sara Small Age:23 Place:Crivitz, Germany, 2011. Cost:$8,000 Organization:EF Foundation Experience:“I love the traveling and I made a lot of friends. I found the European school system to be hard but I am fluent now in German so it was worth it. I did miss my family and friends in Australia but I would love to do it again.” |
Name:David Links Age:16 Place:Stuttgart, Germany, 2012 Cost:$6,000 Organization:Southern Cross Cultural Exchange Experience:“I wanted to try something that was very different in culture. In Germany everything was different but I soon got settled. The family I was with was great and I really feel as though I have a second family.” |
Name:Tom Jennings Age:21 Place:Conflans, France, 2012. Cost:$7,000 Organization:Southern Cross Cultural Exchange Experience:“There were times when it was difficult but I liked it, experiencing a different culture. You just have to adapt to each situation as it comes. If there is one thing you learn when you are on a student-exchange program, it is how to take care of yourself.” |
Name:Linda Marks Age:19 Place:Chonburi Province, Thailand, 2012. Cost:$3,500 Organization:Southern Cross Cultural Exchange Experience:“There are lots of ups and downs, but you always come back for more. I had a few problems but there was always someone to turn to and that was great.” |
【1】According to the information, taking part in a foreign exchange program can cost____.
A. from $6,000 to $8,000 B. no more than $7,000
C. anything from $3,500 D. from $3,500 to $8,000
【2】The students who refer to both the good and bad times as an exchange student include ______.
A. Susan Lane and Sara Small B. Tom Jennings and Linda Marks
C. Linda Marks and David Links D. Susan Lane and Tom Jennings
【3】As a result of his experience in the foreign exchange program Tom Jennings learnt to become _________.
A. selfish and defensive B. determined and independent
C. independent and adaptable D. defensive and determined
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【解析】
本文为说明文。介绍了一些去国外进行文化交流的人的情况以及他们的收获。
【1】细节理解题。通读全文,看每种活动的价格可知,最高是$8000,最低为$3500。分析选项可知D项符合题意。
【2】细节理解题。根据Tom的话“There were times when it was difficult but I liked it, experiencing a different culture.”及Linda Marks的话“There are lots of ups and downs, but you always come back for more. I had a few problems but there was always someone to turn to and that was great.”可知,他们作为交换生的经历有好的也有不好的。故选B项。
【3】推理判断题。根据第四个资料中You just have to adapt to each situation as it comes If there is one thing you learn when you are on a student-exchahge program it is how to take care of yourself你不得不适应每一种情况,如果你在一个学生交流项目中学到了一件事,那就是如何照顾自己,因此推断作为一个交换生学到的就是如何照顾自己和适应。分析选项可知C项符合题意。
文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。如第3小题,根据第四个资料中You just have to adapt to each situation as it comes. If there is one thing you learn when you are on a student-exchahge program it is how to take care of yourself你不得不适应每一种情况,如果你在一个学生交流项目中学到了一件事,那就是如何照顾自己,作为一个交换生学到的就是如何照顾自己和适应。能照顾自己就是独立的一个表现,就是独立性的转述。分析选项可知C项符合题意。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上,通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。如第1题和第2题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。
细节理解题有时考查的并不是单一的信息,而是多处信息的整合。解答此类“综合”信息细节题时,一定要全面捕捉相关信息,进行综合分析、归纳,切忌根据“一面之词”草率地作出结论。如第1小题,本大题要综观全文,看完全文,看每种活动的价格可知,最高是$8000,最低为$3500。通过对比归纳最终得出正确答案的。同样的第2小题也不是一个地方的细节,而要根据Tom的话“There were times when it was difficult but I liked it, experiencing a different culture.”及Linda Marks的话“There are lots of ups and downs, but you always come back for more. I had a few problems but there was always someone to turn to and that was great.”可知,他们作为交换生的经历有好的也有不好的。故选B项。