题目内容
7.Busy as I am every day,I always open my computer and check my email.Most of the time I am simply doing finger exercises,another form of piano practice without beautiful tones.Sometimes,however,I receive a gift,reminding me of the gifts in my life.The following passage is one of those gifts.Peter Jones is a 92-year-old,short,calm and proud man.Every morning he is fully dressed by eight o'clock,with his hair fashionably combed and face perfectly shaved even though he is unable to see anything.He would move to a nursing home today.His wife of 70 years old has recently passed away,making the move necessary.
After hours of waiting patiently in the entrance hall of the nursing home,he smiled sweetly when told his room was ready.As he moved his walking stick skillfully to the elevator,the nurse provided a visual description of his tiny room."I love it,"he stated with enthusiasm."Mr.Jones,you haven't been the room,"said the nurse.
"That doesn't have anything to do with it,"he replied."Happiness is something you decide on ahead of time.Whether I like my room or not doesn't depend on how the furniture is arranged…it's how I arrange my mind.I have already decided to love it. It's a decision I make every morning when I wake up.I have a choice:I can spend the day in bed complaining of the difficulty I have with the parts of my body that no longer work,or get out of bed and be thankful for the ones that do."
Each day is a gift,and as long as we are alive.We'll focus on the new day and all the happy memories we've stored just as Mr.Jones does.
46.What do we know about Mr.Jones?A
A.He is a blind but very neat.
B.His wife died many years ago.
C.He likes playing the piano.
D.His room in the nursing home is big.
47.How did Mr.Jones feel about his room in the nursing home?D
A.worried B.curious C.disappointed D.content
48.The underlined word"it"in paragraph 4 refers toB
A.the furniture B.the room C.a decision D.a gift
49.What would be the best title for the text?A
A.Each Day is a Gift
B.Be Always Grateful
C.Living in a nursing room
D.Arrange Your Mind Every Day.
分析 本文通过琼斯先生对待生活的乐观态度告诉我们每一天都是上帝给我们的礼物,只要我们还活着,我们将专注于新的一天,和我们存储的所有美好的回忆,就像琼斯先生所做的一样,我们都要乐观对待.
解答 46.A 细节理解题.根据文章第二段的前两句"Peter Jones is a 92-year-old,short,calm and proud man.Every morning he is fully dressed by eight o'clock,with his hair fashionably combed and face perfectly shaved even though he is unable to see anything."可知他的穿着很整洁,但是眼睛已经看不见了.故A正确.
47.D 推理判断题.根据文章第3段的第2、3两句"As he moved his walking stick skillfully to the elevator,the nurse provided a visual description of his tiny room."I love it,"he stated with enthusiasm."可知他很喜欢养老院给他提供的房间,说明他是很满意的.故D正确.
48.B 推理判断题.根据文章第4段的"Whether I like my room or not doesn't depend on how the furniture is arranged…it's how I arrange my mind.I have already decided to love it."可知这里的it就是指前面一句中的my room.琼斯在来之前就做出了决定要真正的喜欢这个房间.故B正确.
49.A 主旨大意题.根据文章主题段最后一段"Each day is a gift,and as long as we are alive.We'll focus on the new day and all the happy memories we've stored just as Mr.Jones does"可知本文通过琼斯先生对待生活的乐观态度告诉我们每一天都是上帝给我们的礼物,我们都要乐观对待.故A正确.
点评 人生感悟类的文章就是指能给人心灵以启迪,使人从中受到教育的文章.这类文章的体裁可以是记叙文,还可能是夹叙夹议的哲理散文或生活随笔.文章的结构和议论文类似,一般是总分总或总分结构.每段首句或尾句为主题句(论点),其它句子围绕主题展开论述(论据),论证方法多种多样,或举例,或引用名言,或正反对照等.阅读全文的结尾段或结尾句,有助于理解文章所阐述或蕴含的哲理、感悟或忠告等.
| A. | So grateful was the traveler | B. | So grateful the traveler was | ||
| C. | Such grateful was the traveler | D. | Such grateful the traveler was |
| A. | determined,give in | B. | determining,give in to | ||
| C. | determined,give up | D. | determining,give up |
| A. | picking up | B. | making up | ||
| C. | drawing upon | D. | contrasting with |
| A. | a student is to | B. | is a student to | C. | a student be to | D. | be a student to |
-______.In fact,I enjoyed it.( )
| A. | Not in the least | B. | It's up to you | ||
| C. | It just depends | D. | Don't mention it |