题目内容
Here is a true story about a famous man who worked in the White House and a criminal. They once faced the same thing: their mother gave them apples when they were young.
The criminal said: one day, my mother brought some apples and asked my brother and me: “Which do you want?” “The reddest and biggest one,” my little brother said. My mother stared at him and said to him angrily: “You should learn to give the good things to others; you shouldn’t always think of yourself.” Seeing this, I suddenly changed my idea and then said to my mother: “Mum, please give me the smaller one and give the bigger one to my little brother.” Hearing my words, my mother was very happy. She kissed me on my face and gave the reddest and biggest apple to me as a prize. From then on, I learned to tell lies, fight, steal and rob. In order to get what I wanted, I played hard. As a result, I was sent into prison.
The famous man from the White House said: One day, my mother brought some apples. She said to my brother and me: “You all want the reddest and biggest one, right? Well, let’s have a competition. Now I divide the grassland in front of the gate into two and I will give one to each of you and you must shear(修剪) it well. And I will give the reddest and biggest apple to him who does it the most quickly and best.”
After the competition, I won and I got the biggest apple. In our family, as long as you want to get the best things, you must take part in competition. I think it is fair. No matter what you want, you must pay lots of efforts.
1.The criminal got the reddest and biggest apple because .
A. he told the truth that he wanted a smaller one
B. his mother loved him more than she loved the younger brother
C. elder brother should of course have the bigger one
D. he knew how to make his mother happy from his answer
2.We can conclude from the passage that .
A. it’s important to make children aware that no matter what they want, they must pay work
B. it’s wrong to ask children to choose apples when they are not old enough
C. it’s wrong to ask children not to always think of themselves
D. it’s always necessary to have a competition when we give children apple
3.The writer tells the story by .
A. organizing it in the order of time
B. making a comparison between two men
C. providing some scientific information
D. describing it in the order of space
4.It is implied in the passage that .
A. we should always try to win competitions which can bring us a lot
B. in order to get what we want, we should play hard
C. giving children apples will lead them to become criminals
D. a mother’s educational method has a great influence on a child’s growing
1.D
2.A
3.B
4.D
【解析】
试题分析:文章告诉我们一个道理--不同的教育方式会给孩子带来不同的人生。一名白宫的工作人员和一个罪犯在童年经历过类似的事情,他们的母亲给孩子们分苹果,长大后成为罪犯的那个孩子提供欺骗妈妈而获得了最好的苹果,这无形中助长了他说谎、偷盗的坏习惯;而在那个白宫工作人员的家庭里,孩子们都是通过劳动而获得想要的东西,妈妈教会了他们不劳则无获的道理。
1.Hearing my words, my mother was very happy. ...From then on, I learned to tell lies, fight, steal and rob.”可知,这个罪犯小时候通过撒谎让妈妈开心而获得了又大又红的苹果,故选D。
2.as long as you want to get the best things, you must take part in competition. I think it is fair. No matter what you want, you must pay lots of efforts.”可知,想得到一样东西,就必须付出劳动或努力,故选A。
3.The criminal said: one day, ...From then on, I learned to tell lies, fight, steal and rob.”和第三段“The famous man from the White House said: One day,...Well, let’s have a competition.”可知,作者使用了对比的手法来讲述故事,故选B。
4.Hearing my words, my mother was very happy. ...From then on, I learned to tell lies, fight, steal and rob.”和第三段“Well, let’s have a competition.”及第四段“In our family, as long as you want to get the best things, you must take part in competition. I think it is fair.”可知,两位妈妈的教育方法不同,给她们的孩子带来的影响也是天壤之别,故选D。
考点:教育类短文阅读