题目内容
How many people have I met who have told me about the book they have been planning to write but have never yet found the time7 Far too many.
This is Life, all right, but we do treat it like a rehearsal (排演) and, unhappily, we do miss so many of its best moments.
We take jobs to stay alive and provide homes for our families always making ourselves believe that this style of life is merely a temporary state of affairs along the road to what we really want to do. Then, at 60 or 65, we are suddenly presented with a clock and several grandchildren and we look back and realize that all those years waiting for Real Life to come along were in fact real life.
In America they have a saying much laughed at by the English:“Have a nice day” they speak slowly and seriously in their shops, hotels and sandwich bars. I think it is a wonderful phrase, reminding us, in effect, to enjoy the moment: to value this very day.
How often do we say to ourselves, "I'll take up horse-riding (or golf, or sailing) as soon as I get a higher position," only to do none of those things when I do get the higher position.
When I first became a reporter I knew a man who gave up a very well paid respectable job at the Daily Telegraph to go and edit a small weekly newspaper. At the time I was astonished by what appeared to me to be his completely abnormal (反常的) mental state. How could anyone turn his back on Fleet Street in central London for a small local area?I wanted to know.
Now I am a little older and possibly wiser, I see the sense in it. In Fleet Street the man was under continual pressure. He lived in an unattractive London suburb and he spent much of his life sitting on Southern Region trains.
1.The first paragraph of the passage tells us that .
A. we always try to find some time to write a book
B. we always make plans but seldom fulfill them
C. we always enjoy many of life's best moments
D. we always do what we really want to do
2.The underlined phrase "turn his back on" (paragraph 6) most probably means .
A. leave for B. return to C. give up D. rely on
3.The man ( paragraph 6) left his first job partly because he was .
A. in an abnormal mental state B. under too much pressure
C. not well paid D. not respected
4.What is probably the best title for the passage?
A. Provide Homes For Our Family B. Take Up Horse-riding
C. Value This Very Day D. Stay Alive
1.B
【解析】从第一段和整篇文章综合归纳。
【考点】归纳概括题
【易错点】考生若只注意个别的细节会误选A.
【备考建议】见63题。
2.C
【解析】从本段上文可以猜出词义,作者只是举例打个比较。
【考点】词句理解题
【易错点】考生若不能理解作者的意图,会误选其它答案。
【备考建议】这类题要注意附近上下文的脉络。
3.B
【解析】见最后一段第二句。
【考点】细节理解题
【易错点】这里是问原因,别选A.
【备考建议】高考有些题目,在问法上会设置陷阱,看清楚,别望文生义,造成错误。
4.C
【解析】作者已经在第四段表明他的观点:To value this very day.
【考点】标题题
【易错点】考生若抓住某个细节来选标题,会误选AB.
【备考建议】标题题在高考中也是常考的设题,选出来的答案要体现中心思想,与作者观点吻合。