题目内容
【题目】阅读理解
In Los Angeles, drivers spend sixtyone hours every year stuck in traffic. These drivers know too well how bad the traffic can be. “There're too many cars, and you can't move around a lot.”
Professor Cyrus Shahabi also knows about traffic jams. He lives more than 65 kilometers from his office at the University of Southern California in Los Angeles. He is always late even with the help of a navigation (导航) system.
He decided to develop a program called ClearPath for that. He says his program uses historical data to predict traffic conditions even before the driver leaves the house.
“What's unique is that we use a lot of data that's currently become available including traffic data, weather data, and we analyze that so that we can predict what's going to happen in front of you when you leave home.”
Professor Shahabi says his system does more than just respond to current traffic conditions. With ClearPath, he says, a driver can decide what time he wants to leave, and ClearPath will give the fastest route. It looks at the entire road network, including surface streets as well as highways, before the driver hits the road. Professor Shahahi hopes to have ClearPath available nationwide and overseas once they can collect traffic data from other cities.
“I always thought that Los Angeles had the worst traffic, but now I know that Shanghai, Beijing, Seoul, Tokyo, believe it or not, Singapore, Hong Kong certainly are examples that can immediately use this.”
Professor Shahabi hopes to share this new technology with companies that already have navigation systems, such as Google and Apple.
(1)Drivers in Los Angeles were mentioned in order to ________.
A.show care for them
B.introduce their life
C.solve traffic problems
D.raise the topic
(2)What is unique about ClearPath?
A.It can use a lot of information all over the world.
B.It can ensure that you will never be late for work.
C.It helps drivers see clearly what happens on the road.
D.It helps drivers know the road conditions ahead of time.
(3)The underlined word “hits” in the fifth paragraph probably means ________.
A.have an accident
B.get to
C.turn left or right
D.collect traffic data
(4)What's Professor Shahabi's attitude toward his invention?
A.Disappointed.
B.Proud.
C.Optimistic.
D.Worried.
【答案】
(1)D
(2)D
(3)B
(4)C
【解析】本文是一篇说明文。在洛杉矶,交通阻塞非常严重。赛勒斯·谢哈比教授决定开发一款名叫ClearPath的系统,这个系统可以利用历史数据,在司机出发前就可以预测道路的交通状况。 (1)D 推理判断题。文章第一段提到洛杉矶的交通阻塞非常严重,洛杉矶的司机对这一交通情况十分了解,也感到很无奈。提到司机的目的是为了引出下文,提出本文的主题。故选D项。 (2)D 细节理解题。根据第四段“What's unique is that we use a lot of data that's currentlybecome available including traffic data, weather data, and we analyze that sothat we can predict what's going to happen in front of you when you leave home.”可知,ClearPath系统可以分析多种数据,提前预测道路交通状况。故选D项。 (3)B 词义猜测题。根据第四段内容可知,在司机出发之前,这个系统会对路况进行分析。由此推断,before the driver hits the road意为“在司机上路之前”,hit意为“到达”。故选B项。 (4)C 推理判断题。根据第五段最后一句、第六段以及最后一段可知,谢哈比教授认为他发明的系统有希望应用于全国乃至全世界各个国家,并且他希望能和一些公司分享自己的新发明。由此推断,他认为新发明的前景很乐观。故选C项。