题目内容

Several days ago, a Beijing-based IT company fired about 400 people overnight. No one had expected the job cuts, which broke with traditional ways of letting go of workers in China. Moreover, what was special about this case was that the day before the 400 were fired, they all received from their boss a gift—the book “Who Moved My Cheese?”

The book—a bestseller in the US—is being used by men and women to deal with changes in their lives and work. Some large organizations, including Coca-Cola, Kodak and General Motors, ask their employees to read it in order to encourage them to be active towards changes.

Cheese is something related to everyone’s livelihood-Our jobs, the industries we work in, relationships and love as well.

With China’s official entry into the WTO, the whole nation will face up to more changes and challenges. So what we should do once this “cheese” on which we are so dependent is moved?

“Whatever challenges and changes we meet, we should face up to them bravely,” Jiang Hengwei, a civil servant said after reading the book.

Professor Zhang Yang in Renmin University of China agrees. “We should change our way of thinking. The coming competitive foreign companies and products provide us with great chances to learn from them and improve our own products to meet international standards and be more competitive.”

“With hard work and wisdom, we will create a much larger and better piece of cheese.” Zhang smiled confidently.

1.. The whole passage is about_________.

A. a bestseller in the US

B. what people think about China’s entry into the WTO

C. the change in people’s attitude towards changes and challenges

D. how a book influences the Chinese workers

2. The company in Beijing gave each of the 400 fired workers a copy of “Who Moved My Cheese ”in order to_________.

A. be more competitive with foreign firms

B. find an excuse for their job cuts

C. let the workers make a living on their own

D. encourage the fired workers

3.. The word “cheese” in the passage can refer to_________.

A. something we depend on

B. a most important kind of food

C. change or challenge

D. way of life

4.. From what Heng wei and Professor Zhang Yang said, we can know that____________.

A. they have different opinions on changes and challenges

B. people are not afraid of competition from foreign companies

C. the Chinese people are ready to face any changes and challenges

D. they are both greatly encouraged by the book

 

1.C

2.D

3.A

4.C

【解析】

试题分析:在生活中,人们往往会遇到很多突如其来的的变故,可能是工作的改变,也可能是人们居住环境或者与别人关系的改变,那么如何去面对这些变化呢?在本文中作者通过介绍北京一家IT公司一夜间400人下岗的事情,告诉人们当遇到这些问题时,应该勇于面对。

1.主旨大意题。本文通过介绍一家公司一夜间400人下岗的事情,引出讨论的话题,即如何应对生活或工作中突然发生的变动或者挑战,然后通过一位教授和一个公务员的话介绍了人们对待变动的态度,故判断C选项内容可以概括文章中心。

2.细节理解题。从文章第二段….. ask their employees to read it in order to encourage them to be active towards changes.判断答案选D。

3. 词义猜测题。根据文章第三段内容Cheese is something related to everyone’s livelihood-Our jobs, the industries we work in, relationships and love as well.可以推断cheese在此处指人们赖以生存的东西,故答案选A。

4.细节理解题。根据文章后三段内容可知在新的经济环境下,中国人民已经做好了应对任何变化和挑战的准备,选C。

考点:考查社会生活类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

A few days ago we ––– that’s me and the husband ––– took a cab to the station. Chat with the driver fell to the wrong of cyclists, and the misunderstanding of the road rules. So far as the rules of the road go, there seems to be one basic principle: when you are driving a car you hate bikes, when you are riding a bike you hate cars (and I guess walkers hate everyone).
There is an obvious difference of viewpoint built in here. It wasn’t until I started to drive a car (almost 20 years after I had first ridden a bike) that I actually realized that you could not see a cyclist at night without lights. In fact I now want to shout at late night cyclists without lights (like motorists once did at me): “ You’ll get killed, sunshine, I can’t see you.”
The problem is that cyclists do ride headlong into danger. It's not just not having lights. It’s biking on pavements (and so threatening to injure a load of innocent walkers in the process) and biking down one-way streets the wrong way.
I admit that I do bike the wrong way down a one-way street sometimes. My feeble(软弱无力) defense is that I try always to do it as if I know I was doing wrong. That is slowly, with an apologetic look on the face, and ready to get off at any minute. I can’t bear the guys(一伙人) (usually, but not always it is guys) who do it as if they owned the place, and at high speed.
So cyclists are not entirely innocent. But they are among the disadvantaged groups, because the bottom line is that a car or a lorry can kill a cyclist and not the other way around.

1. When did the writer realize the danger for late night cyclists without lights?

A. Not until she became a driver herself.

B. Not until she had driven a car for 20 years.

C. After she was shouted at by a motorist.

D. After she was once knocked down by a group of guys.

2.When the writer biked the wrong way down a one way street, she felt ________.

A. angry B. guilty

C. innocent D. proud

3.Which group is most likely to face danger according to the writer?

A. drivers B. passers-by

C. cyclists D. motorists

4.What can we learn about the writer?

A. She often took a cab with her husband.

B. She has been a motorist for over 20 years.

C. She used to ride a bike without lights at night.

D. She often biked the wrong way down a one-way street.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网