题目内容
【题目】阅读理解
Pakistani youth activist Malala Yousafzai was awarded the 2014Nobel Peace Prize on Friday, October 10. She is the youngest Nobel winner inhistory. Malala shares the prize with Kailash Satyarthi, a 60-year-old man fromIndia who has helped lead a movement to end child slavery around the world.
Malala Yousafzai was born on July 12, 1997 in Mingora, the SwatDistrict of northwest Pakistan to a Sunni Muslim family. When she was just 11years old, she started blogging about the Taliban takeover of her hometown.Taliban members believe young girls should not go to school. Classroomsthroughout the Swat district were closed for several months. Malala spokepublicly about her desire to go back to school. “All I want is an education,”she told one television broadcaster.
When the Pakistani government regained control, Malala was ableto return to class. She continued to blog and speak out about girls’ right toeducation. But on October 9, 2012, the Taliban tried to silence her. Agunman boarded her school bus and shot her on the left side of her forehead. Malalasurvived, and showed great courage and optimism during her long recovery. Thenshe became a symbol of the struggle for girls’ rights all over the world.
Malala’s mission for peace is unstoppable. Nine months after shewas shot, she gave a now-famous speech at the United Nations. “They thoughtthat the bullets would silence us. But they failed,” she said. “And then, outof that silence came thousands of voice. Weakness, fear and hopelessness died.Strength, power and courage were born.”
(1)How old was Malala when she won the Nobel Peace Prize?
A.11 years old.
B.14 years old.
C.17 years old.
D.60 years old.
(2)After classrooms throughout the Swat district were closed, Malala ________.
A.started blogging about the event
B.expressed her desire for education publicly
C.made a now-famous speech at the UN
D.turned to famous television broadcasters for help
(3)What does the underlined part silence her in the third paragraph probably mean?
A.Kill her.
B.Make peace with her.
C.Offer suggestions to her.
D.Communicate with her in silent ways.
(4)What does the passage mainly tell us?
A.Malala’s peace mission.
B.Malala’s courage and optimism.
C.Malala’s fight with the Taliban.
D.Malala’s winning the Nobel Peace Prize.
【答案】
(1)C
(2)B
(3)A
(4)D
【解析】本文讲述的是巴基斯坦青年积极分子尤萨塞10月10日周五被授予2014诺贝尔和平奖,主要介绍了尤萨塞获得和平奖的原因和主要成就。
(1)C考查细节判断题。根据文章中第一段的第一句话中获奖的时间是2014年的10月和第二段的第一句话MalalaYousafzai was born on July 12, 1997 in Mingora尤萨塞生于1997年7月12日。可知尤萨塞获得诺贝尔和平奖时17岁。故选C项。
(2)B 考查细节理解题。根据文章中第二段的Classrooms throughout the Swatdistrict were closed for several months. Malala spoke publicly about her desireto go back to school当Swat地区的学校被关闭几个月时时,尤萨塞在公开表达自己想回到学校的愿望,故选B。。
(3)A考查细节推理题。根据文章第三段的A gunman boarded her school bus and shot her on the leftside of her forehead. Malala survived, and showed great courage and optimismduring her long recovery一个持枪者上了她的校车并开枪打中了她的左前额。尤萨塞活下来了,并在她漫长的恢复期表现出了极大的勇气。其中的shot可知塔里班人想杀死她。A. Kill her杀死她;B. Make peace with her和她讲和;C. Offersuggestions to her给她提出建议;D. Communicate with her in silent ways以沉默的方式和她交流。故选A项。
(4)D 考查主旨大意题。通读全文,并根据文章的第一段可知这是新闻报道,主要是报道了尤萨塞获得诺贝尔和平奖。故选D。