题目内容

【题目】阅读理解
Pakistani youth activist Malala Yousafzai was awarded the 2014Nobel Peace Prize on Friday, October 10. She is the youngest Nobel winner inhistory. Malala shares the prize with Kailash Satyarthi, a 60-year-old man fromIndia who has helped lead a movement to end child slavery around the world.
Malala Yousafzai was born on July 12, 1997 in Mingora, the SwatDistrict of northwest Pakistan to a Sunni Muslim family. When she was just 11years old, she started blogging about the Taliban takeover of her hometown.Taliban members believe young girls should not go to school. Classroomsthroughout the Swat district were closed for several months. Malala spokepublicly about her desire to go back to school. “All I want is an education,”she told one television broadcaster.
When the Pakistani government regained control, Malala was ableto return to class. She continued to blog and speak out about girls’ right toeducation. But on October 9, 2012, the Taliban tried to silence her. Agunman boarded her school bus and shot her on the left side of her forehead. Malalasurvived, and showed great courage and optimism during her long recovery. Thenshe became a symbol of the struggle for girls’ rights all over the world.
Malala’s mission for peace is unstoppable. Nine months after shewas shot, she gave a now-famous speech at the United Nations. “They thoughtthat the bullets would silence us. But they failed,” she said. “And then, outof that silence came thousands of voice. Weakness, fear and hopelessness died.Strength, power and courage were born.”
(1)How old was Malala when she won the Nobel Peace Prize?
A.11 years old.
B.14 years old.
C.17 years old.
D.60 years old.
(2)After classrooms throughout the Swat district were closed, Malala ________.
A.started blogging about the event
B.expressed her desire for education publicly
C.made a now-famous speech at the UN
D.turned to famous television broadcasters for help
(3)What does the underlined part silence her in the third paragraph probably mean?
A.Kill her.
B.Make peace with her.
C.Offer suggestions to her.
D.Communicate with her in silent ways.
(4)What does the passage mainly tell us?
A.Malala’s peace mission.
B.Malala’s courage and optimism.
C.Malala’s fight with the Taliban.
D.Malala’s winning the Nobel Peace Prize.

【答案】
(1)C
(2)B
(3)A
(4)D
【解析】本文讲述的是巴基斯坦青年积极分子尤萨塞10月10日周五被授予2014诺贝尔和平奖,主要介绍了尤萨塞获得和平奖的原因和主要成就。
(1)C考查细节判断题。根据文章中第一段的第一句话中获奖的时间是2014年的10月和第二段的第一句话MalalaYousafzai was born on July 12, 1997 in Mingora尤萨塞生于1997年7月12日。可知尤萨塞获得诺贝尔和平奖时17岁。故选C项。
(2)B 考查细节理解题。根据文章中第二段的Classrooms throughout the Swatdistrict were closed for several months. Malala spoke publicly about her desireto go back to school当Swat地区的学校被关闭几个月时时,尤萨塞在公开表达自己想回到学校的愿望,故选B。。
(3)A考查细节推理题。根据文章第三段的A gunman boarded her school bus and shot her on the leftside of her forehead. Malala survived, and showed great courage and optimismduring her long recovery一个持枪者上了她的校车并开枪打中了她的左前额。尤萨塞活下来了,并在她漫长的恢复期表现出了极大的勇气。其中的shot可知塔里班人想杀死她。A. Kill her杀死她;B. Make peace with her和她讲和;C. Offersuggestions to her给她提出建议;D. Communicate with her in silent ways以沉默的方式和她交流。故选A项。
(4)D 考查主旨大意题。通读全文,并根据文章的第一段可知这是新闻报道,主要是报道了尤萨塞获得诺贝尔和平奖。故选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Healthy Sleep Tips
Keep a regular bed and wake time schedule. Go to bed at the same time every night. Try not to break this rule on weekends when it may be easy to stay up late. As with your bedtime, try to keep your regular wake time even on weekends.
When it's time to sleep, make sure that your environment is dark. Heavy curtains or shades can help block light from windows, or you can try an eye mask to cover your eyes. A bedroom that is too hot or too cold can also influence sleep quality.
Turn off your TV. Many people use the television to fall asleep or relax at the end of the day. However, television actually makes the mind excited, rather than relaxing it.
Exercise helps promote restful sleep if it is done several hours before you go to bed. Exercise can help you fall asleep faster and sleep more soundly. Try to finish exercising at least three hours before bed or work out earlier in the day.
Ask your doctor for advice. Use a sleep diary and talk to your doctor. Note what type of sleep problem is affecting your sleep. Try these tips and record your sleep and sleeprelated activities in a sleep diary.
A. Exercise at the right time.
B. Change your sleeping position.
C. Keep your room dark and cool.
D. Choose a time when you normally feel tired.
E. You may even have a television in your bedroom.
F. If problems continue, discuss the sleep diary with your doctor.
G. Sleeping well is important for keeping our mind and body healthy.

【题目】阅读理解
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
In the tenth grade,I began working for free at a vet's that was run by a friend. I wanted to get experience for what I thought would be my future job. However,on one particular Saturday morning I learnt something perhaps more important.
The hospital was in the middle of one of the poorer sections of the city and some people could only pay for the most basic treatments. On this Saturday,a man and his young son,who was probably about 7 years old,walked in with a small cat in a cardboard box. There was something wrong with the cat's left eye. But the man could not afford to pay for the cost of the medicine. He kept quiet for a while,and then he asked where the nearest animal shelter was. Hearing this,his son cried and started to argue with him. All of a sudden,an older woman who was sitting in the waiting room stood up,walked up to the counter,and told the man that she would pay for the cost. The man thanked her and the son got to keep a healthy cat.
I always thought it was the right thing to help out a needy person,but I only saw people do acts of kindness on TV or in movies. What the woman did made me believe that these things do happen in real life,and quite often.
Now,when I can't decide whether to help someone who is in need,I remember this woman,and then I have the courage to step up to the plate. Sometimes other people follow.
(1)We can infer that a vet's is most probably a hospital for.
A.kids
B.animals
C.the poor
D.women
(2)For what purpose did the writer work at the vet's?
A.To help out his friend.
B.To make some pocket money.
C.To get some work experience.
D.To learn more about society.
(3)What would the man probably do with the cat if the woman didn't help him?
A.Give it up.
B.Give it to the woman.
C.Give it to someone on the street.
D.Take it home without treatment.
(4)What can we learn from this passage?
A.The man doesn't like keeping a cat.
B.The older woman often helps people out.
C.The hospital often asks for too much money.
D.The man's son didn't agree to the man's first decision.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网