题目内容
11.As I did not have a boyfriend,I decided to treat myself on Valentine's Day.I was on my way to the supermarket when I saw an old man.He had a walking stick and could only walk a few steps before he tired.He tried to hold a tree and almost fell down.I went to him and offered to take him home.He had a few other items to collect in the town centre,so I went with him.We went to the chemist's to buy some medicine,then to a food store where he only picked up tow items.Total time with him was about half an hour.I was quite certain that if he'd been doing it all alone,he would have spent two hours or more.
He was in his late 80's and was called Sid.Sid had"Rose"tattooed(纹)on his finger,his wife's name.She died 2years old.I learned that Sid was alone now.He once had two sons:one died a few weeks after he was born,and the other died with a heart problem.Sid volunteered all his information as we walked back to my car for me to drive him home.I couldn't imagine his heartbreak.
When we arrived at Sid's home,he gave me a big hug and thanked me.He told me not to worry about him and he believed tomorrow would be better.I was glad that I met Sid today.Helping Sid made me learn a lot.I no longer felt a need to treat myself to roses in the supermarket.I had already been gifted by the old man.
4.What was the author going to do?B
A.To buy some medicine
B.To buy herself a gift
C.To help someone in need
D.To buy something for her friend
5.We can learn from paragraph 2that the old manC.
A.bought two items for the author
B.usually spent two hours collecting things
C.finished his shopping quickly with the author's help
D.had to buy all the things in half an hour
6.What does Paragraph 3mainly tell us?D
A.Sid's love for his wife
B.Sid's great sadness
C.What happened to Sid after Rose's death
D.What Sid went through in his life
7.What did the author learn from Sid?A
A.Being strong and hopeful
B.Keeping people we love in mind
C.Being honest and friendly
D.Facing our hard life bravely.
分析 本文讲述了单身的我在买玫瑰花时碰到了一位老人,他命运艰辛却仍在努力生活,从中我学到了坚强和乐观.
解答 4.B.理解推断题.由第一段As I did not have a boyfriend,I decided to treat myself on Valentine's Day可知作者没有男朋友,因此在情人节想自己买礼物犒劳自己,故选B.
5.C.理解推断题.由第二段I was quite certain that if he'd been doing it all alone,he would have spent two hours or more.我非常确信,如果他一直独自做这件事,他会花两个小时或更多.可知我加快了他的速度,故选C.
6.D.段意理解题.由第三段内容可知,作者在讲述Sid的人生遭遇,他的妻子和两个儿子都死了,故选D.
7.A.理解推断题.由最后一段Helping Sid made me learn a lot可以知道Sid即使命运艰苦也在坚强地过好生活,作者在Sid身上也学会了重要的东西,故选A.
点评 在做阅读理解时,考生可快速阅读短文,通读测试题,明确考察点,在对应细读,加快做题速度.有时间还可以复查校对答案.
练习册系列答案
相关题目