题目内容

8.In 1978,I was 18and was working as a nurse in a small town about 270km away from Sydney,Australia.I was looking forward to having five days off from duty.Unfortunately,the only one train a day back to my home in Sydney had already left.So I thought I'd hitch a ride (搭便车).
I waited by the side of the highway for three hours but no one stopped for me.Finally,a man walked over and introduced himself as Gordon.He said that although he couldn't give me a lift,I should come back to his house for lunch.He noticed me standing for hours in the November heat and thought I must be hungry.I was doubtful as a young girl but he assured (使…放心)me I was safe,and he also offered to help me find a lift home afterwards.When we arrived at his house,he made us sandwiches.After lunch,he helped me find a lift home.
Twenty-five years later,in 2003,while I was driving to a nearby town one day,I saw an elderly man standing in the glaring heat,trying to hitch a ride.I thought it was another chance to repay someone for the favour I'd been given decades earlier.I pulled over and picked him up.I made him comfortable on the back seat and offered him some water.
After a few moments of small talk,the man said to me,"You haven't changed a bit,even your red hair is still the same."
I couldn't remember where I'd met him.He then told me he was the man who had given me lunch and helped me find a lift all those years ago.It was Gordon.

21.The author had to hitch a ride one day in 1978 becauseD.
A.her w ork delayed her trip to Sydney
B.she was  going home for her holidays
C.the town was far away from Sydney
D.she missed the only train back home
22.Which of the following did Gordon do according to Paragraph 2?A
A.He helped the girl find a ride.
B.He gave the girl a ride back home.
C.He bought sandwiches for the girl.
D.He watched the girl for three hours.
23.The reason why the author offered a lift to the elderly man was thatD.
A.she realized he was Gordon
B.she had known him for decades
C.she was going to the nearby town
D.she wanted to repay the favour she once got
24.What does the author want to tell the readers through the story?A
A.Giving sometimes produces nice results.
B.Those who give rides will be repaid.
C.Good manners bring about happiness.
D.People should offer free rides to others.

分析 本文体裁为记叙文.文章讲了作者受到别人帮助之后,也加入到了帮助他人的行列.作者感到付出会得到美好的结果.

解答 21.D 细节理解题.用题干中"hitch a ride…1978"定位到第一段,答案在第一段最后两句Unfortunately,the only one train a day back to my home in Sydney had already left.So I thought I'd hitch a ride.不幸的是,唯一一列每天我乘坐回家的火车已经离开了.所以我想搭便车.所以答案选D.
22.A,细节细节理解题.B、C、D三选项均与第二段不符,答案选A.He helped the girl find a ride,与第二段最后一句After lunch,he helped me find a lift home.午饭后,他帮我搭便车回家.意义相符.所以答案选A.
23.D 细节理解题.用题干中的信息系"the elderly man"定位到第三段,答案信息在第二句和第三句I thought it was another chance to repay someone for the favour I'd been given decades earlier.I pulled over and picked him up.I made him comfortable on the back seat and offered him some water我以为这是另一次机会来报答我几十年前得到的恩惠,我拉过去把他抱起来,我让他舒服地坐在后座上,给了他一些水.所以答案选D.
 24.A 主旨大意题.文章主要告诉大家要在生活中付出,付出会收获美好的结果!所以答案选A.

点评 这篇文章非常简单,先看问题,再带着问题仔细阅读短文,理解了全文内容,很容易选出正确答案.阅读短文时,常常会遇到一些生词.这时,要沉着,冷静,细心思考.首先要把整段、整篇文章看完.通过对全篇短文的理解,就很有可能猜测出生词的大意.另外,还可以从含有生词句子的上下文,以及句子和段落之间的关系来判断、理解生词以求获得其真正含义.猜测生词的另一种方法是,根据构词法推测.遇到生词后,可从构词法角度分析判断生词.

练习册系列答案
相关题目
16.假如你是李华,看到美国留学生Sharon 在网上发帖,希望有人能帮助她提高普通话( Mandarin)水平,她可以教英语作为回报.请根据以下提示用英语给她写一封电子邮件.
(1)表达给她提供帮助的意愿;
(2)说明你能胜任辅导的理由;
(3)给出讲好普通话的两点建议;
(4)提出你学习英语的具体需求.
注意:(1)词数:120词左右,开头结尾已为你写好(不计总数);
(2)可适当增加细节,使行文连贯;
(3)文中不得透露个人姓名和学校名称.
Hi Sharon,
This is Li Hua.I learned from your post that you want to improve your Mandarin.I am quite interested in it.I think I'm fit for it.(表达给她提供帮助的意愿)As a student,I have been learning Mandarin for many yea rs.In addition,I am Chinese,which means Mandarin is a must for me to communicate with others in my daily life.So I'm quite confident thatI can help you learn Mandarin.(说明自己能胜任辅导的理由)Learning Mandarin takes time,so if you want to learn it well,you should spend much time practicing Mandarin everyday.As the saying goes,practice makes perfect.Besides,you can also read some books in Chinese、see some Chinese films and listen to some Chinese radio programmes.Speaking and listening are very important for a language learning,by which you are sure to make great progress.(讲好普通话的两点建议)
In your post,you say you can teach English as a reward.It is just what I want.I'm eager to improve my English.So,if you allow me to help you learn Mandarin,you can also help me improve my English.We can contact each other by video chat every night for half an hour in English and half an hour in Chinese,so that we can improve our oral speaking.Hope for you early reply!(提出自己学习英语的具体需求).
Sincerely,
Li Hua.
13.Traveler
My fifteen-year-old son has just returned from abroad with rolls of exposed film and a hundred dollars in uncashed traveler's checks,and is asleep at the moment.His blue duffel(粗呢) bag lies on the floor where he dropped it.Obviously,he postponed as much sleep as he could:when he walked in and we hugged,his electrical system suddenly switched off,and he headed directly for the bed,where I imagine he beat his old record of sixteen hours.
It was his first trip overseas,so weeks before it,I pressed travel books on him,and a tape cassette of useful French phrases; drew up a list of people to visit; advised him on clothing and other things.At the luggage store where we went to buy him a suitcase,he headed for the duffels,saying that suitcases were more for old people.
During the trip,he called home three times:from London,Paris,and a village named Ullapool.Near Ullapool,he climbed a mountain in a rainstorm that almost blew him off.In the village,a man spoke to him in Gaelic,and,too polite to interrupt,my son listened to him for ten or fifteen minutes,trying to nod in the right places.The French he learned from the cassette didn't hold water in Paris.The French he talked to shrugged and walked on.
When my son called,I sat down at the kitchen table and leaned forward and hung on every word.His voice came through clearly,though two of the calls were like ship-to-shore communication.When I interrupted him with a"Great!"or a"Really?",I knocked a little hole in his communication.So I just sat and listened.I have never listened to a telephone so attentively and with so much pleasure.It was wonderful to hear news from him that was so new to me.In my book,he was the first man to land on the moon,and I knew that I had no advice to give him and that what I had already given was probably not much help.
The unused checks are certainly evidence of that.Youth travels light.No suitcase,not much luggage and a slim expense account,and yet he went to the scene,and came back safely.I sit here amazed.The night when your child returns with dust on his shoes from a country you've never seen is a night you would gladly turn into a week.

21.During the trip,the author's sonA.
A.didn't have enough sleep B.ran out of money
C.forgot to call his motherD.failed to take good pictures
22.According to the passage which of the following could best describe the author's son?B
A.Polite and careless.
B.Considerate and independent.
C.Creative and stubborn.
D.Self-centered and adventurous.
23.What does the underlined word"that"in the last paragraph refer to?D
A.It is important to listen to your child's story.
B.It's easy to interrupt the chat with your child.
C.The author is proud of her son landing on the moon.
D.The son no longer needs much help from his mother.
24.What can we infer from the passage?D
A.Good parents should protect their children from potential dangers.
B.The world is a book and those who do not travel read only one page.
C.Communication between parents and children is extremely important.
D.It's a win-win choice to give a child space to experience and explore.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网