题目内容
12.Footracing(竞走)is a popular activity in the United States.It is not only seen as a competitive sport,but also as a (41)way to exercise.Though (42)serious runners may spend months training to compete,other runners and walkers might not train at al1. (43)Those not competing to win might run in an effort to (44)beat their own time,or (45)simply to enjoy the fun and exercise.People of all(46)ages,from those less than one year old to those in their 80s,(47)enter into this sport.The races are held on city streets,on college campuses,(48)through parks,and in suburban areas,and commonly 5to 10kilometers in (49)1ength.The largest footrace in the world is the 12-kilometer Bay to Breakers (50)race that is held in San Francisco every spring.This race (51)begins on the east side of the city near San Francisco Bay and ends on the (52)west side at the Pacific Ocean.In 1993 there were 80,000people(53)running in this race through the streets and hills of San Francisco.In the (54)front are the serious runners who compete to win,and (55)who might finish in as little as 34minutes.Behind them (56)are the thousands who take several hours to finish.In the back of the race are those who wear various clothing just for (57)fun.There was a group of firefighters who were all
(58)tied in a long line and were carrying a fire-hose(消防水龙带).One year there was a wedding (59)party.in which the bride dressed in a long white dress and the groom wore a tuxedo(晚礼服).They (60)threw flowers to by-standers,and were actually married at some point along the route.
| 41.A.plan | B.design | C.sport | D.way |
| 42.A.serious | B.amateur | C.famous | D.ordinary |
| 43.A.Others | B.These | C.Those | D.Ones |
| 44.A.save | B.beat | C.waste | D.value |
| 45.A.finally | B.simply | C.partly | D.certainly |
| 46.A.ages | B.walks | C.sorts | D.nations |
| 47.A.turn | B.1ook | C.break | D.enter |
| 48.A.across | B.over | C.through | D.on |
| 49.A.size | B.1ength | C.depth | D.height |
| 50.A.race | B.city | C.ground | D.ceremony |
| 51.A.holds | B.goes | C.begins | D.carries |
| 52.A.north | B.south | C.east | D.west |
| 53.A.signing | B.helping | C.watching | D.running |
| 54.A.beginning | B.front | C.course | D.process |
| 55.A.who | B.what | C.which | D.as |
| 56.A.stay | B.fall | C.are | D.stand |
| 57.A.fun | B.medal | C.win | D.prize |
| 58.A.wrapped | B.followed | C.separated | D.tied |
| 59.A.dinner | B.party | C.day | D.invitation |
| 60.A.sold | B.presented | C.threw | D.donated. |
分析 本文是一篇说明文,主要介绍了竞走这项受欢迎的活动,它不仅作为一种竞技运动,也作为一种锻炼的方式;认真的竞走者要花上几个月的时间进行训练为赢得比赛,有些竞走者只是努力战胜自己的时间,而有些则是为了获得乐趣.各种年龄段的人都有参加竞走活动.比赛地点可以是在街道上、大学校园里、或穿过公园等地方进行.最大的世界竞走比赛是在旧金山每年春天举行的12公里越湾长跑.
解答 41.D 考查名词辨析.根据句子语境可知,竞走不仅作为一种竞技运动,也作为一种锻炼的方式.故答案为D.
42.A 考查形容词辨析.根据14小题"the seriousrunners who compete to win"可知,认真的竞走者为了比赛可能要花几个月的时间进行训练,而其他的竞走者可能根本不训练. serious 严肃的,认真的.故答案为A.
43.C 考查代词辨析.与那些想赢得比赛的"serious runners"相对应,"those"指代那些不为获胜而只是参与的人.故答案为C.
44.B 考查动词辨析.save 节省;waste 浪费;value 重视;beat one's time 消磨时间.根据句子语境可知,"不为赢得比赛的那些人可能只是为了消磨时间."故答案为B.
45.B 考查副词辨析.根据句子语境可知,或者仅仅为了享受乐趣和锻炼.simply适合语境.故答案为B.
46.A 考查名词辨析.根据后文"从不到一岁到80多岁"可知,这里是各种年龄的人.故答案为A.
47.D 考查动词辨析."turn into变为…";"look into调查";"break into闯入";"enter into sth."积极参加,这里指各种年龄的人参加这项运动.故答案为D.
48.C 考查介词辨析."across 指在表面穿过";"over 在…上方";"through 指在其中间穿过";"on 在…上".根据语境可知,这里指从公园中间穿过.故答案为C.
49.B 考查语境理解.根据文中所讲的"竞走",这里当然是指5到10公里的"长度".故答案为B.
50.A 考查名词辨析.根据下文"This race"可知,这里指的是12公里的比赛.故答案为A.
51.C 考查动词辨析.hold 握住;go去;begin 开始;carry携带.根据前文"Bay to Breakers"和后文"ends"可知,这里指在东边开始,在西边结束.故答案为C.
52.D 考查方位副词.根据前文"东边开始"可知,这里指"西边结束".故答案为D.
53.D 考查动词辨析.sign 签名;help帮助;watch观看;run跑步.根据语境可知,这里是指有八万人参与这次竞走比赛.故答案为D.
54.B 考查名词辨析.in the front 在前面,与后文的"Behind them"相对应.根据句意可知,前面是想赢得比赛的认真的竞走者.故答案为B.
55.A 考查连词辨析.and连接两个并列的定语从句.who指代the serious runners,并在从句中作主语.故答案为A.
56.C 考查动词辨析.根据句意可知,在那些认真的竞走者后面是数以千计的参与者,他们需要几个小时完成比赛.与14题"In the front are the serious runners"相对应,应是系动词are.故答案为C.
57.A 考查名词辨析.比赛队伍的后面是穿着各种服装的仅为取乐的人们.与前文第五题后"to enjoy the fun"相对应.故答案为A.
58.D 考查动词辨析.wrap包裹,缠绕;follow跟随;separate分开;tie 系,拴.根据句意可知,一队消防员拴在一根长长的绳子上,带着消防水龙带.故答案为D.
59.B 考查名词辨析.dinner宴会,晚餐;party 聚会;day白天;invitation请帖.从后文可知,这里正在举行婚礼.故答案为B.
60.C 考查动词辨析.sell卖;present呈现;throw 扔;donate捐赠.根据句意可知,新郎新娘把鲜花扔向旁观者.故答案为C.
点评 解答此类题目可遵循以下步骤:第一步,通读全文,了解文章大意,获得整体印象,同时初选出一批较有把握的答案.第二步,边核对初选答案边补填留下的空格.如果短文难度较大,则可复读几遍,核对和确定答案.有些空一时决定不了,可作个记号,待复查时再确定. 第三步,复查定稿.从整体理解角度出发,仔细审核答案,确保意义上、语法上没有错误,同时对遗留下来的少数几个空格作最后选择.
-I know ______ nearby.Come on,I'll show you.( )
| A. | one | B. | it | C. | that | D. | any |
| A. | unless | B. | while | C. | until | D. | because |
-______What if she refuses me?( )
| A. | I don't know | B. | Why me? | C. | With pleasure | D. | So what? |
--_____?As far as I know,he is fairly punctual.( )
| A. | Why not | B. | So what | C. | How come | D. | How about |
| A. | what was it that | B. | why was it that | ||
| C. | what it was that | D. | why it was that |
| A. | that | B. | one | C. | it | D. | what |
| A. | look up to | B. | worry about | C. | care about | D. | look after |