题目内容
【题目】City Life in Thailand is much like city life in the United States. People live in tall buildings or in houses close together. But outside the cities, life is different. People usually live on farms far apart from one another. They grow their own food or buy fresh food almost every day at the market. But the market is not in a building. It is a floating market located on a river.
Lamai and her family live on a farm. They grow fruits and vegetables and sell them at the market each day. Long before the sun comes up, Lamai and her brother help their parents. They pick out fruits and vegetables and clean them. Then they load everything into a long boat.
Their boat is ready by about 6:00 a.m. Lamai and her mother row to the closest floating market. On the way the water is still and peaceful. Lamai sees the bright sun beginning to shine.
Soon Lamai hears laughing and yelling in the distance. Her mother rows the boat around a corner. Suddenly they are at the floating market. Hundreds of boats are gathered at a wide place in the river. Lamai’s mother is selling bananas and ripe tomatoes today. For Lamai a trip to the market is more than just a chance to sell or buy something. It is a chance for her to talk to her friends.
Today Lamai sees her friend Suki. He is helping his mother prepare meals in their boat. Lamai loves the smell of the fried bananas Suki’s mother is making. Lamai’s mother rows over to buy a late breakfast. As Lamai eats, she and Suki talk about their summer plans.
At around 11:00 a.m. people begin to go home. She is sleepy from waking up so early. Her mother has sold most of what they brought to the market. The will leave the market with less food in their boat but with more money for Lamai’s family.
【1】What is the text mainly about?
A. The life of farmers in Thailand B. A day at the floating market.
C. City life and country life in Thailand D. Doing business in Thailand.
【2】Look at the chart below. Which idea is suitable for the empty box?
![]()
A. Cleaning the fruit. B. Preparing meals
C. Talking with friends D. Making fried bananas.
【3】Which of the following best describes Lamai’s feeling when they are going home?
A. Disappointed. B. Tired.
C. Impatient. D. Happy.
【4】What can we infer from the passage?
A. Farmers in Thailand live an easy life.
B. Floating markets are not intended for farmers only.
C. Children don’t like to attend floating markets.
D. Farmers depend much on floating markets.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【4】D
【解析】本文介绍水上市场的一天。
【1】B
主旨大意题。根据第一段最后一句It is a floating market located on a river.可知本文介绍水上市场的一天。故选B。
【2】C
略
【3】D
推理判断题。根据最后一段中Her mother has sold most of what they brought to the market. The will leave the market with less food in their boat but with more money for Lamai’s family.可知,她们买了东西,挣了钱,所以高兴地回家。故选D。
【4】D
推理判断题。根据第一段中They grow their own food or buy fresh food almost every day at the market. But the market is not in a building. It is a floating market located on a river.可知农民要更多依赖这个水市场生存。故选D。