题目内容

17.One day,when old Jacob and little Jacoble were walking home,the sun began to go down.Old Jacob was thinking of his house and little Jacoble didn't know what to think.Then he thought of a wonderful idea,and he cried,"Jacob!Do you know what I saw yesterday?I saw a green rabbit.It was flying in the air and it was so big,even bigger than an elephant!"
"You saw that with your own eyes?"asked old Jacob."Of course I did,"said Jacoble proudly."It's a good thing that you really saw that big,flying,green rabbit,"said old Jacob,"because that old bridge we are going to walk over is a very strange one.As soon as anyone who hasn't told the truth comes on it,the bridge breaks in two."They continued walking.
"Jacob,"said Jacoble a little later,"you know that big,green,flying rabbit I saw yesterday…Well,it wasn't really flying,and…it wasn't quite as big as an elephant…but it was very big,about the size of a horse!""Big as a horse?"asked Jacob as they got closer to the bridge and little Jacoble began not to feel so well.
"Jacob,"said Jacoble."That big,green rabbit I saw yesterday,well,I had something in my eye and so I couldn't see that well.It wasn't a very big rabbit but it was green.Yes,that's what it was-all green!"
Old Jacob didn't say a word.He just walked over the bridge.But Jacoble didn't go after him because he was afraid and he knew why he was afraid.He stood at the bridge and said,"Oh,Jacob!You know that rabbit I saw yesterday.It wasn't green.No.It was just a little,brown rabbit."
Then he was not afraid of anything any more and he ran happily over the bridge.

32.We know from the text that the story happenedC.
A.in the morning B.in the afternoon    C.at dusk (黄昏)   D.at midnight
33.Jacob considered Jacoble's storyD.
A.humorous B.interesting         C.frightening    D.unbelievable
34.Why did little Jacoble change his story again and again?A
A.Because he was afraid of falling into the river.
B.Because he tried to persuade Jacob to believe it.
C.Because he wanted to frighten Jacob.
D.Because he didn't remember the story clearly.
35.What lesson can we learn from the text?C
A.A lie will never be known.
B.True friends don't cheat each other.
C.Telling lies makes one suffer from fears.
D.Making up a story is lying.

分析 本文是一篇人物故事类阅读,属于记叙文,文章主要通过一个爸爸和儿子的对话的小故事告我们要讲诚信,不要说谎.

解答 32.C.推理判断题.根据第一段the sun began to go down.可知,是黄昏时间.故选C.
33.D.推理判断题.由爸爸说的"because that old bridge we are going to walk over is a very strange one.As soon as anyone who hasn't told the truth comes on it,the bridge breaks in two."They continued walking.如果有人说话,桥就断成两截说明,他根本就不相信儿子的话.故选D.
34.A.推理判断题.根据He just walked over the bridge.But Jacoble didn't go after him because he was afraid and he knew why he was afraid.可知,正是因为他害怕掉进河里,所以才一直改变说法.故选A.
35.C.主旨大意题.文章通过这个故事就是想告诉我们要讲诚信,不要说谎.故选C.

点评 本文是一篇人物故事类阅读,题目涉及多道词义猜测题,主旨大意题,细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.

练习册系列答案
相关题目
6.1 My professor brother and I have an argument about head and heart,about whether he overvalues IQ while I lean more toward EQ.We typically have this debate about people-can you be friends with an animal?I'd love it if our dog could fetch the morning paper and then read it to me,but I actually care much more about her loyal and innocent heart.There's already enough thinking going on in our house,and we probably spend too much time in our heads.Where we need some role modeling is in instinct,and that's where a dog is a roving revelation.
2 I did not grow up with dogs,which meant that my older daughter's respectful but unyielding determination to get one required some adjustment on my part.I often felt she was training me:from age 6to 9,she gently schooled me in their personalities,whispered to the dogs we encountered so they would charm and persuade me,demonstrated by her self-discipline that she was ready for the responsibility.And thus came our dog Twist,whom I sometimes mistake for a third daughter.
3 At first I thought the challenge would be to train her to sit,to walk calmly beside us and not go wildly.But I soon discovered how much more we had to learn from her than she from us.
4 For example,that the secret to a child's success is less rare genius than persistence,Twist's ability to stay on task is a model for us all,especially if the task is trying to capture the sunbeam that flicks around the living room as the wind blows through the branches outside.She never succeeds,and never gives up.This includes when she runs square into walls.
5 Then there is her unfailing patience,which breaks down only when she senses that dinnertime was 15minutes ago and we have failed to notice.Even then she is more eager than indignant,and her refusal to whine shows a restraint of which I'm not always capable when hungry.
6 The lesson I value most is forgiveness.Twist first offered this when she was still very young,7months old.We took her to the vet to be spayed (切除卵巢).We turned her over to a stranger,who performed a procedure that was probably not pleasant.But when the vet returned her to us,limp and tender,there was no blame.It was as though she already knew that we would not intentionally cause her pain.She forgave and curled up with her head on my daughter's lap.
7 I suppose we could have concluded that she was just blindly loyal and docile.But eventually we knew better.She will ignore us when there are more interesting things to look at,rebuke us when we are careless,bark when she has urgent messages to send.But her patience with our failings and her willingness to give us a second chance are a daily lesson in gratitude.
8 An age that is all about growth and risk needs some anchors and weights.Sometimes I think Twist's devotion keeps my girls on a benevolent leash,one that hangs quietly at their side as they trot(小跑) along but occasionally yanks them back to safety and solid ground.
9 We've weighed so many decisions so carefully in raising our daughters-what school to send them to and what church to  attend,when to give them cell phones and with what precautions.But when it comes to what really shapes their character and binds our family,I never would have thought we would owe so much to its smallest member.

66.The first paragraph is mainly intended toA.
A.serve as an introduction to the topic.
B.tell readers EQ matters more than IQ.
C.show a dog can be very capable.
D.indicate there's too much debate in their house.
67.From the passage,we can know thatD.
A.the writer's older daughter had her wish come true in an awkward way.
B.a child's success depends more upon his/her genius.
C.Twist would obey her masters in any case.
D.the writer came to recognize the role Twist played in the family.
68.The underlined word in paragraph 2most probably meansC.
A.aggressive
B.flexible
C.stubborn
D.persuasive
69.What does the writer mainly expresses in paragraph 9?C
A.Her concern for her daughters'growth.
B.Her opinion on raising children.
C.Her gratitude to Twist.
D.Her reliance on Twist
70.Which of the following best illustrates the structure of the passageA
7.The Taklimakan Desert in western China has one of the world's most difficult environments.With no water,fierce winds and terrible sandstorms,the temperatures get as high as 40℃in summer and as low as-20℃in winter.Yet,even though it was such a difficult environment,many people in history have traveled through the Taklimakan Desert.Why would anyone want to do this?Cutting through this desert was the famous Silk Road,the main trading route between China and Europe.
In China,the Silk Road ran through the ancient city of Kashgar in Xinjiang,then north-east over the Taklimakan Desert to Dunhuang.From Dunhuang,the Silk Road went south-east through ancient Gansu,and then east to Xi'an.
The best-known product traded along the Silk Road was of course silk.Chinese silk was transported to Europeans,who liked it because it was soft.Other goods transported along the Silk Road included gold,ivory,glass,fur and ceramics.The Silk Road could be quite dangerous:apart from the difficulty of traveling through the desert,robbing was a constant problem.Many merchants traveled with guards to protect themselves and the goods they carried.
To Westerners the most famous traveler along the Silk Road was the Italian merchant,Marco Polo(AD 1254-1324).However,Marco Polo was by no means the first person to travel along the Silk Road and tell others about it.In fact,in 139BC and 119BC,the Chinese explorer Zhang Qian was sent by Emperor Wu to visit the west.Zhang Qian's journey helped bring Chinese people a greater knowledge of the western lands.

29.What is the biggest temperature gap in the Taklimakan Desert?C
A.20℃.
B.40℃.
C.60℃.
D.80℃.
30.Some of the goods transported along the Silk Road includedB.
A.gold and silver    
B.glass and fur
C.animals and fur       
D.ivory and paper
31.Which of the following is NOT true according to the passage?D
A.Zhang Qian was sent to visit the west twice.
B.The main product traded along the Silk Road was silk.
C.Marco Polo was not the first person to travel along the Silk Road.
D.The Taklimakan Desert has the world's hottest weather.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网