题目内容
17.One day,when old Jacob and little Jacoble were walking home,the sun began to go down.Old Jacob was thinking of his house and little Jacoble didn't know what to think.Then he thought of a wonderful idea,and he cried,"Jacob!Do you know what I saw yesterday?I saw a green rabbit.It was flying in the air and it was so big,even bigger than an elephant!""You saw that with your own eyes?"asked old Jacob."Of course I did,"said Jacoble proudly."It's a good thing that you really saw that big,flying,green rabbit,"said old Jacob,"because that old bridge we are going to walk over is a very strange one.As soon as anyone who hasn't told the truth comes on it,the bridge breaks in two."They continued walking.
"Jacob,"said Jacoble a little later,"you know that big,green,flying rabbit I saw yesterday…Well,it wasn't really flying,and…it wasn't quite as big as an elephant…but it was very big,about the size of a horse!""Big as a horse?"asked Jacob as they got closer to the bridge and little Jacoble began not to feel so well.
"Jacob,"said Jacoble."That big,green rabbit I saw yesterday,well,I had something in my eye and so I couldn't see that well.It wasn't a very big rabbit but it was green.Yes,that's what it was-all green!"
Old Jacob didn't say a word.He just walked over the bridge.But Jacoble didn't go after him because he was afraid and he knew why he was afraid.He stood at the bridge and said,"Oh,Jacob!You know that rabbit I saw yesterday.It wasn't green.No.It was just a little,brown rabbit."
Then he was not afraid of anything any more and he ran happily over the bridge.
32.We know from the text that the story happenedC.
A.in the morning B.in the afternoon C.at dusk (黄昏) D.at midnight
33.Jacob considered Jacoble's storyD.
A.humorous B.interesting C.frightening D.unbelievable
34.Why did little Jacoble change his story again and again?A
A.Because he was afraid of falling into the river.
B.Because he tried to persuade Jacob to believe it.
C.Because he wanted to frighten Jacob.
D.Because he didn't remember the story clearly.
35.What lesson can we learn from the text?C
A.A lie will never be known.
B.True friends don't cheat each other.
C.Telling lies makes one suffer from fears.
D.Making up a story is lying.
分析 本文是一篇人物故事类阅读,属于记叙文,文章主要通过一个爸爸和儿子的对话的小故事告我们要讲诚信,不要说谎.
解答 32.C.推理判断题.根据第一段the sun began to go down.可知,是黄昏时间.故选C.
33.D.推理判断题.由爸爸说的"because that old bridge we are going to walk over is a very strange one.As soon as anyone who hasn't told the truth comes on it,the bridge breaks in two."They continued walking.如果有人说话,桥就断成两截说明,他根本就不相信儿子的话.故选D.
34.A.推理判断题.根据He just walked over the bridge.But Jacoble didn't go after him because he was afraid and he knew why he was afraid.可知,正是因为他害怕掉进河里,所以才一直改变说法.故选A.
35.C.主旨大意题.文章通过这个故事就是想告诉我们要讲诚信,不要说谎.故选C.
点评 本文是一篇人物故事类阅读,题目涉及多道词义猜测题,主旨大意题,细节理解题,推理判断题.做题时学生应仔细阅读原文,把握文章主要内容,联系文章上下文内容并结合所给选项含义,从中选出正确答案,一定要做到有理有据,切忌胡乱猜测.
练习册系列答案
相关题目
9.-Is there a real life example ________ two negatives make a positive?
-Sure.( )
-Sure.( )
| A. | which | B. | where | C. | of which | D. | for which |