题目内容
10.We experience different forms of the Sun's energy every day.We can see its light and feel its warmth.The Sun is the major source of energy for our planet.It causes the evaporation (蒸发) of water from the oceans and lakes.Sunlight also provides the energy used by green plants to make their own food.These green plants then provide food for all organisms(生物) on the Earth.Much of the energy that comes from the Sun never reaches the Earth's surface.It is either reflected or absorbed by the gases in the upper atmosphere.Of the energy that reaches the lower atmosphere,30% is reflected by clouds or the Earth's surface.The remaining 70% warms the surface of the planet,causes water to evaporate,and provides energy for the water cycle and weather.Only a tiny part,approximately 0.023%,is actually used by green plants to produce food.
Many gases found in the atmosphere actually reflect heat energy escaping from the Earth's surface back to the Earth.These gases act like the glass of a greenhouse in that they allow energy from the Sun to enter but prevent energy from leaving.They are therefore called greenhouse gases.
When sunlight strikes an object,some of the energy is absorbed and some is reflected.The amount reflected depends on the surface.For example,you've probably noticed how bright snow is when sunlight falls on it.Snow reflects most of the energy from the Sun,so it contributes to the low temperatures of winter.Dark-coloured surfaces,such as dark soil or forest,absorb more energy and help warm the surrounding air.
67.Many gases found in the atmosphere are called greenhouse gases becauseA.
A.they perform the same function as the glass of a greenhouse.
B.they stopped energy from the sun entering the earth.
C.they provide energy to warm the surface of the planet.
D.they reflect heat energy escaping from the earth back to the earth's surface.
68.According to the passage,the root cause for weather changes on the Earth isA.
A.energy from the Sun
B.the atmosphere surrounding the Earth
C.greenhouse gases in the sky
D.water from oceans and lakes
69.Only a small part of the Sun's energy reaches the Earth's surface because most of it isB.
A.absorbed by the clouds in the lower atmosphere
B.lost in the upper and lower atmosphere
C.used to evaporate water from the oceans and lakes
D.reflected by the gases in the upper atmosphere
70.We learn from the passage thatD.
A.a forest looks dark in winter because it absorbs solar energy
B.greenhouse gases allow heat energy to escape from the Earth's surface
C.only 0.023% of the energy from the Sun is made use of on the Earth
D.all living things on the Earth depend on the Sun for their food.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了太阳对我们的重要作用,仔细讲述了太阳光对地球的影响等信息.
解答 67.A.细节理解题.根据第三段These gases act like the glass of a greenhouse in that they allow energy from the Sun to enter but prevent energy from leaving.They are therefore called greenhouse gases可知大气中发现的许多气体被称为温室气体因为他们执行相同的功能作为温室的玻璃,故选A.
68.A.细节理解题,根据第一段The Sun is the major source of energy for our planet可知,地球上天气变化的根源在于太阳能;故选A.
69.B.细节理解题,从文章第二段Much of the energy that comes from the Sun never reaches the Earth's surface可知,太阳能只有小部分才能到达地表,大多被表层大气所反射或吸收.只有B项才概括全面.其中lose一词用的恰到好处,可以涵盖reflect和absorb之意.故选B.
70.D.推理判断题,从文章第一段Sunlight also provides the energy used by green plants to make their own food.These green plants then provide food for all organisms(生物) on the Earth可知,地球上所有生物均要依靠太阳能来间接为他们提供食物.故选D.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
| Yu Gardens These famous Ming gardens are often rather crowded.Don't forget to try their delicious food. Open:9:30am-5:00pm. | Lu Xun's Museum This is a great place for book-lovers.There are photographs of the famous writer,some of his books written by hand and many letters.Very cheap. Open:9:00am-4:00pm. |
| Shanghai Art Museum An interesting building,once used as a race club and library.Drop in and see the latest exhibition.There are shows by painters from all over the country. Open:9:00am-5:00pm. | Shanghai Natural History Museum Everything about the natural world and science.You can study dinosaurs,hundreds of animals,plants,rocks,and see many unusual exhibits.Very cheap. Open:9:00am-5:30pm. |
| Shanghai Museum You must see this beautifully designed museum.It is a wonderful place to study Chinese art and history.There are old treasures,fantastic Chinese sculptures (雕刻),paintings from all ages and many other things for you to enjoy. Open:9:00am-5:00pm.(9:00am-8:00pm,Saturday) | |
A.They make people love nature.
B.They cost very little to enter.
C.They have something nice to eat.
D.They are good for art research.
25.You can't studyA when you visit Shanghai Natural History Museum.
A. robots
B.dinosaurs
C.bamboo
D.rocks
26.If someone is interested in silver bowls of the Tang Dynasty,he can go toB.
A.Shanghai Art Museum
B.Shanghai Museum
C.Lu Xun's Museum
D.Shanghai Natural History Museum
27.How many museums with paintings are mentioned in the text?B
A.One.
B.Two.
C.Three.
D.Four.