题目内容
2.How to Make FriendsFriendship is a very important human relationship and everyone needs good friends.Good friendship has many benefits.It offers companionship,improves self-worth and promotes (促进) good health.There are times in our lives such as when we have recently moved into a new town,or changed our jobs or schools.Such changes often leave us without a friend.(36)C.But for many of us the process is difficult and requires courage.Below are some helpful suggestions on how to make and keep friends.
●Associate with (与…交往) others.
The first step to making friends is associating with other people.You can go to public places to meet new people.Besides,you will need to make yourself known by becoming an active member of such places.
●Start a conversation.
Starting a conversation is the second most important step in making new friends.
(37)EYou can always start the conversation.Being able to make small talk is a very useful skill in relating with other people.
●(38)A
Choosing friends with common interests is important in building friendship as these interests would always bring you and your friend together.Hanging out (闲逛) will always be a pleasant experience.
●Let it grow.
It is a good thing to stay in touch.However,try not to press your new friend with calls,messages or visits as this would likely wear him or her out and finally you may lose your friend.(39)D.The best friendships are the ones that grow naturally.
●Enjoy your friendship.
The best way to enjoy your friendship is to allow your friends to be themselves.(40)G Try not to change them from who they are to what you want them to be.Become the kind of friend you will want your friend to be to you.
A.Do things together.
B.Be cheerful.
C.Making new friends comes easy for some people.
D.So you will need to give your friend time to react to you.
E.Do not wait to be spoken to.
F.For a friendship to develop you need to stay in touch.
G.Try not to find fault with your friends.
分析 每个人都需要朋友,朋友间的友谊能够促进健康并且提升自我价值.那么当你搬到一个陌生的地方,怎样才能交到新朋友呢?在文中作者提出了有关结交新朋友和维持友谊的几点建议.首先,要走出去和别人接触.其次,要主动和别人谈话.再次,要让友谊慢慢发展,而不要急于求成.
解答 36-40 CEADG
36:C 细节理解题,根据But for many of us the process is difficult and requires courage.可知前句应该从意思上和后句构成转折关系,纵观选项可知E项符合语境,句意:对于某些人来说结交新朋友很容易.故选C.
37:E 细节理解题,根据语境可知此处是关于如何和别人开始对话,而E选项内容恰好和能够承接上下文,句意:不要等着别人和你说话,你也可以先开口说话.故选E.
38:A 细节理解题,在本段中作者认为共同的兴趣和爱好会让人们聚在一起,和这样的人做朋友是很快乐的事情.由此可知B选项是本段内容的概括.句意是:要在一起做事情.故选A.
39:D 细节理解题,根据上下文The best friendships are the ones that grow naturally可知作者认为友谊的培养需要时间,频繁的电话或短信会让人疲倦,不利于友谊的培养,纵观选项G项内容恰好能起到承上启下的作用,故选D.
40:G 细节理解题,根据上下文The best way to enjoy your friendship is to allow your friends to be themselves可知作者在此段讲述如何享受朋友间的关系,提到不要试图改变朋友,要让朋友做真正的自己,由此可知D选项内容恰好符合语境.句意:不要对朋友挑剔.故选G.
点评 考查学生的细节理解和推理判断能力.做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确选择.在做推理判断题时不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
| A. | go through | B. | suffer from | C. | look through | D. | come across |
In the wild,animals and humans are not usually friends.(37)FIn Africa,the honey-guide bird works with humans to find food.The bird likes to eat the grubs (幼虫)-a type of insect that lives inside a beehive (蜂巢).It knows how to find beehives but it can't open them and get the grubs.People like to eat honey,but they aren't very good at finding beehives.(38)B The bird flies to a beehive and people follow it.When the people open the beehive and take the honey,they give the grubs to the bird.
In Laguna in the south of Brazil,fishermen and dolphins work as a team.The ocean isn't very clean,so the fishermen can't see the fish.(39)GWhen the dolphins find a large group of fish,they make a noise to tell the fishermen.Then the dolphins push the fish to the beach.The fishermen wait in the water near the beach and catch a lot of fish in their nets.The fishermen's nets make it easier for the dolphins to catch fish too.In Laguna,fishermen and dolphins have been working together for many years.(40)EMeanwhile,the dolphins must be happy to help because they teach their babies how to work with the humans!
| A.They attack each other for food or something else. B.So the bird and the people help each other. C.They can learn how to help people who can't use their arms or legs. D.In fact,they usually help to get enough food for their babies. E.The fishermen teach their children how to work with the dolphins. F.However,there are a few interesting examples where they can work together. G.However,dolphins can find them easily by using sounds. |