题目内容
China is a land of bicycles. At least it was back in 1992 when I traveled the country. Back then everyone seemed to be riding a bicycle. Millions of them, all black. Cars were rare. Yet since my arrival in Beijing last year, I've found the opposite is true. There are millions of cars. However, people still use their bicycles to get around. For many, it's the easiest and cheapest way to travel today. Bicycles also come in different colors—silver, green, red, blue, yellow, whatever you want.
It's fun watching people biking. They rush quickly through crossroads, move skillfully through traffic, and ride even on sidewalks(人行道).Bicycles allow people the freedom to move about that cars just can't provide.
Eager to be part of this aspect of Chinese culture, I decided to buy a bicycle. Great weather accompanied my great buy. I immediately jumped up on my bicycle seat and started home.
My first ride home was orderly(守秩序的).To be safe, I stayed with a “pack” of bikers while cars on the streets came running swiftly out of nowhere at times. I didn't want to get hit. So I took the ride carefully.
Crossing the streets was the biggest problem. It was a lot like crossing a major highway back in the United States. The streets here were wide, so crossing took time,skill and a little bit of luck.
I finally made it home. The feeling on the bicycle was amazing. The air hitting my face and going through my hair was wonderful. I was sitting on top of the world as I passed by places and people. Biking made me feel alive.
56.According to the author, why are bicycles still popular in China today?
A.Because they are traditional and safe.
B.Because they are convenient and inexpensive.
C.Because they are colorful and available.
D.Because they are fast and environment friendly.
57.The author decided to buy a bicycle because he intended ________.
A.to ride it for fun
B.to use it for transport
C.to experience local culture
D.to improve his riding skills
58.How did the author feel about his street crossing?
A.It was boring.
B.It was difficult.
C.It was lively.
D.It was wonderful.
59.Which of the following best describes the author's biking experience?
A.The author enjoyed showing off his biking skills.
B.The author was annoyed by the air while riding.
C.The author was praised by the other bikers.
D.The author took great pleasure in biking.
【要点综述】 本文是记叙文,主要讲作者来到中国,为了体验当地文化,买了一辆自行车在大街上骑自行车的快乐经历。
56.B 细节理解题。根据“对许多人来说,这是今天最简单、最便宜的出行方式”可推断,流行的原因是自行车不贵而且方便,所以选B。
57.C 推理判断题。根据第三段第一句“渴望成为中国文化的一部分,我决定买一辆自行车”可推断,作者是想体验中国当地文化。
58.B 细节理解题。根据倒数第二段第一句“过马路是最大的问题”,再加上下文的描述可知,对他来说,过马路是很困难的。
59.D 推理判断题。最后一段中描述“在自行车上这种感觉是令人惊讶的,微风吹过我的脸和头发,这种感觉是美妙的”说明作者在骑自行车的过程中是快乐的。
In China, most people ride bikes to school,or to work,or to places where they want to go.So China is called “kingdom of bicycles”.
But Americans are a people on the wheel.Wherever you go, you will see cars.There are so many cars that there is a traffic jam here and there.Now, more and more Americans would not consider it a healthy way of life.In fact, many Americans are strongly against the advancement of the wheel.We should
encourage people to use less cars to save our environment and the energy.
Everyone wants to reduce pollution.But the pollution problem is very serious.People drive cars and the waste gas from them causes air pollution.On the other hand, the need for energy increases every day, and some sources of energy are running out. Oil will last for no more than 40 years, while coal could last another 300 years.The way we’re heading is towards a world where people are going to go cold and hungry.Now in China many rich men live away from downtown.On holidays they go to some big cities and places of interest.Most of them use their own cars.But China is a country with a population of over 1.3 billion.So, if you have enough money in the future,what will you do?
【小题1】According to the passage, most Chinese people go to school or work by_________.
| A.bike | B.bus | C.train | D.plane |
| A.bikes | B.cars | C.oil | D.coal |
| A.air pollution | B.traffic jams |
| C.waste of money | D.energy problems |
| A.Americans should give up their cars |
| B.the energy should be saved around the world |
| C.Chinese shouldn’t become a people on the wheel |
| D.rich Chinese shouldn’t use their own cars in China |