题目内容
February 4, 2012 saw the take-off of a new rising NBA star-Jeremy Lin.
Among professional basketball players, Jeremy Lin's background is not typical. He graduated from Harvard University, which sends few players to the NBA, and he is the only Chinese-American NBA player.
Lin's enjoyment of basketball actually began in Taiwan. When Lin's father moved to U.S., his interest in the sport only grew and he passed on this love of basketball to his son, introducing him to the game at the age of five. The young Lin spent much of his youth playing basketball for fun.
In high school, Lin dreamed of playing in the NBA. When he applied for college, he was not offered a single sports scholarship. However, after his admission to Harvard, he was offered a place on its college basketball team.
During Lin's time at Harvard, his basketball career began to speed up. He scored 1,482 points, making him one of the highest scorers in Ivy League history.
When he graduated, no professional teams offered Lin a contract, but he was invited to play in the NBA Summer League. He played well and ended up eagerly signing a contract with the Golden State Warriors.
At first,playing in professional games filled Lin with excitement. He treasured opportunities to meet players he had been watching on TV for years. But slowly, the excitement wore off and was replaced by anxiety. In a few very difficult months, he was cut by two teams before the New York Knicks picked him up.
But he had the courage and determination to stick to his dream, so he put himself into hard training to get ready for his opportunity to come. Then his moment arrived on February 4, 2012,on which his excellent performance made him famous overnight. After that, he led the Knicks to their fifth straight victory. Knicks fans developed the nickname for him "Linsanity" (林发疯). Time magazine released its 2012 list of the 100 "Most Influential People in the World", Jeremy Lin included.
1.Which of the following is of little help in Lin’s success?
A.hisfather’sinfluence B.hisdevotiontobasketball
C.hisyearsofhardwork D.hisgraduationfromHarvardUniversity
2.What does the phrases "wore off" in seventh paragraph probably mean?
A.arose B.disappeared C.grew D.remained
3.Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A. Lin learned to play basketball when he was eight.
B. Lin was excited for professional games and did a good job at the beginning.
C. Before Lin there was no Chinese-American NBA players.
D. Lin is the most outstanding player in NBA.
4.It can be inferred from the passage that ______.
A. Lin didn’t have a smooth road in NBA.
B. Lin got an easy entry into NBA.
C. Lin didn’t show his basketball talents in Harvard University.
D. NBA prefers graduates from Harvard University.
1.D
2.B
3.C
4.A
【解析】
试题分析:本文主要介绍了林书豪的篮球事业发展的过程,充满了波折。
1.D 推理题。根据During Lin's time at Harvard, his basketball career began to speed up. He scored 1,482 points, making him one of the highest scorers in Ivy League history. 和When he graduated, no professional teams offered Lin a contract都说明在哈佛的经历并没有给他的篮球生涯带来什么好处。ABC三项对他的篮球事业都是有好处的。故D符合文章要求。
2.B 推理题。根据At first,playing in professional games filled Lin with excitement. He treasured opportunities to meet players he had been watching on TV for years. But slowly, the excitement wore off and was replaced by anxiety.说明起初的时候他很兴奋也充满了希望,但是慢慢地他的希望就被焦虑所取代,他变得很失望,故该词是指失望,故B正确。
3.C 推理题。根据第三行he is the only Chinese-American NBA player. 说明他是第一个中国裔的NBA篮球队员,故之前没有这样的队员,故C正确。
4.A 推断题。根据本文内容可知林书豪的篮球事业充满了波折,故A正确。
考点:考查人物传记列短文阅读
点评:本文要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。