题目内容
【题目】 Nearly all of us have a bad habit, whether we know it or not. Some people say they want to get rid of(摆脱)it but don't know the proper ways. Here's some advice on how to get rid of bad habits.
Make a list. Write down why you want to stop a certain behaviour, how it's hurting you and how to get rid of it. This will help a lot. Look at that list regularly.
Join in other activities. It's wise of you to do something else when you want to stop your bad habits. If you get angry easily, for example, you can practise having a deep breath or going for a walk.
Give yourself a present. Before you take action against a bad habit, decide what you'll do to celebrate it if you reach your goal,
Keep off bad habits. If you are fat and want to lose weight, keep junk food out of your house.If you are a heavy smoker with coffee, turn to tea and keep away from friends who like smoking.
Be patient. Bad habits develop over years, so you probably won’t be able to get rid of them quickly. In fact, people often give up several times before being successful, so you should be patient.
Find support. Don't be afraid to ask for support from friends, family or other people who have the same bad habits as you. When you talk to others, they might be able to provide advice or encouragement that you usually wouldn't get from yourself.
【1】If you want to lose weight, you should .
A.drink more coffeeB.refuse the junk food
C.find support from friendsD.find a heavy smoker
【2】Which of the following is WRONG according to the passage?
A.It's not easy to get rid of bad habits in a short time.
B.You can write down the reasons for getting rid of bad habits.
C.When talking to others, you can get what you can't get from yourself.
D.When you want to stop your bad habits, don't do anything.
【3】From the passage you can learn .
A.how to get rid of bad habitsB.why we have some bad habits
C.what to do to have a bad habitD.where to find some support
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【解析】
本文是一篇说明文。文章就如何摆脱不良习惯给出了一些建议。
【1】细节理解题。根据第五段中的If you are fat and want to lose weight, keep junk food out of your house.(如果你很胖,想要减肥,不要在家里吃垃圾食品。)可知如果你想减肥,你应该拒绝垃圾食品。故选B。
【2】细节理解题。根据第二段Make a list. Write down why you want to stop a certain behaviour, how it's hurting you and how to get rid of it. This will help a lot. Look at that list regularly.(做一个列表。写下你为什么想要停止某种行为,它是如何伤害你的,以及如何摆脱它。这将会有很大的帮助。)可知B选项正确,故排除B;根据第六段中的Bad habits develop over years, so you probably won't be able to get rid of them quickly.(坏习惯是多年养成的,所以你不可能很快改掉它们。)可知A选项“要在短时间内改掉坏习惯是不容易的。”正确,故排除A;以及最后一段中的When you talk to others, they might be able to provide advice or encouragement that you usually wouldn't get from yourself.(当你和别人交谈时,他们可能会给你建议或鼓励,而你通常不会从自己那里得到这些。)可知C选项正确,故排除C选项。只有D项“当你想改掉坏习惯的时候,什么都不要做。”与文章内容背道而驰,是错误的。故选D。
【3】主旨大意题。根据第一段中的Here's some advice on how to get rid of bad habits. (这里有一些关于如何摆脱坏习惯的建议。)以及文章主要内容为建议如何摆脱坏习惯。故选A。
文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。(2)语言转述型。(3)语意理解型。(4)是非辨别型。(5)事实排序型。如第二小题,属于是非辨别类型细节理解题。根据第二段Make a list. Write down why you want to stop a certain behaviour, how it's hurting you and how to get rid of it. This will help a lot. Look at that list regularly.(做一个列表。写下你为什么想要停止某种行为,它是如何伤害你的,以及如何摆脱它。这将会有很大的帮助。)可知B选项正确,故排除B;根据第六段中的Bad habits develop over years, so you probably won't be able to get rid of them quickly.(坏习惯是多年养成的,所以你不可能很快改掉它们。)可知A选项“要在短时间内改掉坏习惯是不容易的。”正确,故排除A;以及最后一段中的When you talk to others, they might be able to provide advice or encouragement that you usually wouldn't get from yourself.(当你和别人交谈时,他们可能会给你建议或鼓励,而你通常不会从自己那里得到这些。)可知C选项正确,故排除C选项。只有D项“当你想改掉坏习惯的时候,什么都不要做。”与文章内容背道而驰,是错误的。故选D。