题目内容
Kang Heng, 16, hasn’t been sleeping well in a tent the past couple of nights. Closing his eyes only brings repeated terror from all that happened and, worse still, all that could have happened at around 2:30 pm last Monday.
The student in Dongcheng High School in Mianyang, Sichuan Province was on his way to class after an afternoon nap(小睡) when the big earthquake hit the area.
“It’s a complete shock! As soon as I heard someone screaming Earthquake! I saw our classroom building being torn apart just in front of my eyes. The next second I saw a student jumping out of the window from the second floor,” Tang recalled.
As the electricity was cut off, his teachers shouted as loud as they could to gather all the students in the school onto the playground. Although some were wounded by falling objects or injured while running out, they at least escaped death.
Thousands of people, young and old, were buried in ruins, mostly in the small cities and counties, such as Wenchuan, Beichuan, Dujiangyan, Anxian and Qingchuan, which are surrounded(包围) by hills and mountains.
By last Friday, around 19,000 people died because of the earthquake, which is the worst in China in 30 years. And the number is still rising.
More than 100,000 troops have continued to arrive at destroyed areas since the day after the quake hit. And more neighboring people were doing all they can to offer help.
Kang and his parents were among them. They drove in rain to Anxian County, an hour drive away from Mianyang, with water, instant noodles and plastic for building tents. Kang’s family finally found his terrified grandparents in Anxian on Wednesday morning.
“We first thought the worst had happened to my grandparents. But they had a narrow escape and were rescued by kind people, who were completely unknown to us. We are thankful to them and hope to do whatever we could to help others,” said Kang.
![]()
1. The underlined word “terror” in Paragraph 1 probably means “_______ ” .
A. fear B. peace C. anger D. power
2.From the passage, we can learn Kang’s grandparents were rescued by ________.
A. some neighbours B. Kang Heng and his classmates
C. some kind people D. Kang Heng and his parents
3. What can we know from Paragraph 5?
A. This strong earthquake is the worst in China in 20 years.
B. The young and the old all died after the earthquake happened.
C. People in hilly and mountainous areas suffered the most in this disaster.
D. Thousands of people were buried in ruins because they live in the countryside.
4. Where does the text probably come from?
A. A research plan. B. A newspaper.
C. An advertisement. D. A science magazine.
1.A
2.C
3.C
4.B
【解析】
试题分析:本文讲述了一个叫康恒的孩子在绵阳经历地震时的所见所闻以及当地在经历地震袭击后的状况。
1.the big earthquake hit the area可知是当地发生了地震,从第三段“It’s a complete shock! As soon as I heard someone screaming ‘Earthquake!’这完全是个冲击,是件令人震惊的事,当我听到有人尖叫地震。可以推断出terror是恐惧的意思,故选A。
2.More than 100,000 troops have continued to arrive at destroyed areas since the day after the quake hit. And more neighboring people were doing all they can to offer help.意思是自从地震发生后一天,10万多士兵就陆续到达受灾地区,并且越来越多的邻近地区的人们尽他们所能去提供帮助。可知是一些善良的人救了他的奶奶,故选C。
3.Thousands of people, young and old, were buried in ruins, mostly in the small cities and counties, such as Wenchuan, Beichuan, Dujiangyan, Anxian and Qingchuan, which are surrounded(包围) by hills and mountains.意思是成千上万的人们,年轻的年老的都被埋在了废墟下,大部分都是像汶川,北川,都江堰,安县和晴川等被山包围的小城里。可排除A,B,D,故选C。
4.
考点:考查记叙文阅读。