题目内容
LONDON (Reuters Life!) ---- Forget about talking your children into considering life as a doctor or a teacher and start training them for the talent show.
A survey of British parents showed the aspirations (志向) of their children are greatly different from what they dreamed about when considering who they wanted to be when they grew up.
Although astronaut (宇航员) still remains fairly high on the list of careers (事业) kids dream about these days, others like doctor and teacher have been taken the place of by the desire (欲望) to win good name and money as a sporting hero, pop star or actor.
The parents of children aged 5 to 11 said the choice of lawyer had dropped by only one place on a top 10 list to sixth, while teacher had dropped to ninth from top in the last 25 or more years.
The survey for British TV channel “Watch” found a great difference between the genders (性别) of today’s young people when compared with their parents’ dreams 25 years or more ago.
Playing professional football, being an astronaut and joining the firefighting service topped the boys’ choices, while girls are more likely to be dreaming of taking to the stage as a pop star or actress or joining the medical profession.
When asked what they would like their children to do for a living, today’s parents still like the academic (学术的) professi
ons (职业), with law and medicine scoring highly, while being a boss came third.
Parents also praised job happiness above wealth (财富) when it comes to their hopes for their children.
Nearly 70 percent of the parents surveyed thought that they failed to follow their dreams when it came to their career, with 37 percent thinking it was caused by a lack of aspiration and not having the necessary conditions.
1.From the passage we know that most parents still hope that in the future their children can take u
p ______.
A. jobs such as musicians, singers and dancers
B. jobs related to academic professions like lawyers and doctors
C. jobs in which they will not be endangered
D. jobs which will be well paid only
2.According to the survey for British TV channel “Watch”, which of the following is the boys’ best career choice?
A. A pop star B. An actor C. A doctor D. A firefighter
3.What can be learnt from the passage?
A. Parents’ hope for their children’s career did not change too much.
B. Parents pay much attention to the income of their children.
C. Less than half of the parents who were surveyed didn’t follow their dreams.
D. Most parents didn’t have the necessary conditions to realize their dreams.
4.What is the main idea of the passage?
A. Many reasons cause the change of children’s dreams.
B. Parents’ dreams are different form children’s.
C. Parents are changing their own dreams.
D. Children’s dreams are always changing.
1.B
2.D
3.A
4.B
【解析】
试题分析:这篇文章主要讲了这篇文章主要讲了父母与孩子梦想的不同。父母对于孩子职业的期望并没有改变太多,大多数父母仍然希望他们的孩子可以从事像律师或是医生这样和学术相关的职业。
1.根据When asked what they would like their children to do for a living, today’s parents still like the academic (学术的) professi
ons (职业), with law and medicine scoring highly, while being a boss came third.可知从这篇文章来看,大多数父母仍然希望他们的孩子可以从事像律师或是医生这样和学术相关的职业,故选B。
2.故选D。
3. 根据When asked what they would like their children to do for a living, today’s parents still like the academic (学术的) professi
ons (职业), with law and medicine scoring highly, while being a boss came third.可以看出父母对于孩子职业的期望并没有改变太多,故选A。
4.通过阅读整篇文章,可以看出这篇文章主要讲了父母与孩子梦想的不同,故选B。
考点:考查人物介绍类阅读