题目内容
American teenager Thomas Cheatham had planned to study Latin during his sophomore year at Hebron High School in Texas. But when he learned that the school district was going to offer a Mandarin class, he quickly changed his mind. “I thought it (Mandarin) would be more beneficial than Latin,” said Cheatham, who is now in his second year of studying the language.
He speaks Mandarin to order food at Chinese restaurants and can read Face book posts from his Chinese-speaking friends.
While it’a difficult language to master, the high school junior, who plans to study computer engineering, thinks it will be a valuable thing in his career.
“Chinese is a good language to know, especially with China becoming a growing power,” he said.
Many experts agree that proficiency in a language spoken by a billion people worldwide will give American students an edge in the global economy.
“People are looking at China as our next economic competitor, and interest in Mandarin is growing,'' said Marty Abbott, executive director of the American Council on the Teaching of Foreign Languages. ''We're seeing it in all parts of the country.”
The number of students studying Mandarin in public schools nationwide in grades 7 through 12 grew from 20,000 in 2004-2005 to 60,000 three years later, according to the council’s most recent survey.
Abbott estimates that as many as 100,000 students are now studying Mandarin, in public and private schools, throughout the nation.
She said the US government has considered Mandarin to be an “important needs” language and provides professional development programs for teachers.
“Our government wants to increase our language ability for national security and economic competitiveness,” Abbott said.
At the same time, the Chinese government is spreading knowledge of the Chinese language and culture through Confucius Institutes established in many states.
The Confucius Institute at the University of Texas in Dallas, founded in 2007, opens Confucius Classrooms at 11 local public and private schools where more than 700 students are learning Mandarin.
1.Why does the writer mention Thomas in the passage?
A. To tell us how changeable he is.
B. To introduce the topic of the passage.
C. To introduce his college life.
D. To tell us Latin is less popular now.
2.Many experts in America agree that _______.
A. Mandarin is becoming more beneficial than Latin
B. Mandarin is very difficult to learn for most American students
C. Mandarin will be of some help to American students in the global economy
D. China is a competitor of America in culture
3.Why does Mandarin become so popular in America?
A. Because Mandarin is more interesting than Latin.
B. Because there are many good teachers in the Confucius Institutes.
C. Because Mandarin is very helpful in the global economy.
D. Because the Chinese government has tried his best.
4.From the passage we know that the Confucius Institutes _______.
A. have trained 100,000 students to learn Mandarin in America
B. provide professional development programs for teachers
C. have been established in many states in America
D. were founded in 2007
5.What does the passage mainly talk about?
A. An increasing number of students in America are learning Mandarin.
B. Confucius Institutes have been established in many states in America.
C. Latin is less popular in America now.
D. China now is becoming a growing power.
1.B
2.C
3.C
4.C
5.A
【解析】
试题分析:本文主以一个美国学生的经历为例来讲述随着中国经济的发展,越来越多的美国人开始学习普通话,许多美国人意识到普通的重要性,随着孔子学院的开办,很多美国学生学习汉语
1.B 细节理解题。根据第二段和第三段提到He speaks Mandarin to order food at Chinese restaurants and can read Face book posts from his Chinese-speaking friends.他说普通话为了以有在中国餐馆吃饭While it’a difficult language to master, the high school junior, who plans to study computer engineering, thinks it will be a valuable thing in his career.虽然普通话很难,但对于他的事业非常有好处,都是为了以此为例来引出话题,故选B项。
2.C 细节理解题。根据第四段提到Many experts agree that proficiency in a language spoken by a billion people worldwide will give American students an edge in the global economy许多专家认为精通一门几亿人都知道的语言使美国学生更好的了解世界经济,故选C项。
3.C 推断题。根据第六段提到People are looking at China as our next economic competitor, and interest in Mandarin is growing,人们把中国看作未来的竞争者,第七段提到The number of students studying Mandarin in public schools nationwide in grades 7 through 12 grew from 20,000 in 2004-2005 to 60,000 three years later学习普通话的学生人数逐年增长,故选C项。
4.C 细节理解题。根据最后一段提到The Confucius Institute at the University of Texas in Dallas, founded in 2007, opens Confucius Classrooms at 11 local public and private schools where more than 700 students are learning Mandarin.可知孔子学院在2007年建立,开办11个分校,有700多名学生学习普通话,故选C项。
5.A 主旨大意。本文主要在讲述随着中国经济的发展,越来越多的美国人开始学习普通话,许多美国人意识到普通的重要性,随着孔子学院的开办,很多美国学生学习汉语,故选A项。
考点:文化类阅读。