题目内容
In just two months, the latest buzzword from the Internet, diaosi, has spread so much that it can be found everywhere—from online forums(论坛) to micro blogs. Many people even call themselves diaosi. It’s not the first time a term has gone popular on the Internet in China. However, why is the word so viral that is has become a cultural phenomenon? Here, we tell you something you want to know about it.
Where it began
The word originated in Baidu. Com’s Tieba (a top Chinese bulletin board system) of soccer player Li Yi. There, fans of Li, who are called yisi in Chinese, not only talk about soccer but complain about their lives, work and relationships. Yisi, who are known for their rude and dirty language, were given the name diaosi by others who have seen their posts.
What a “diaosi” is like
The word diaosi was coined first by single, young men who feel they have dead-end lives. Generally, men in this category don’t earn enough, are not good-looking, and have difficulty winning promotion(晋升). Unlike their upper-class contemporaries(同代人), they lack influential families, useful social networks for their careers, and most importantly, suitable women to marry. “I’m just a diaosi, poor and plain-looking. Who will marry me?” The sigh can be heard, which is half self-mockery(自嘲), half reality. Many young men call themselves diaosi because they feel they are among the lowest classes of the society.
“Diaosi” culture reflects social changes
According to Zhu Chongke, a professor in the School of Asia-Pacific Studies at Sun Yat-sen University in Guangzhou, the popularity of this word diaosi stems from the fact that is was created by common people and thus resonates(共鸣) with a huge population. “Labeling yourself a diaosi offers a way for people to mock themselves and relieve pressure, hence it spread quickly,” he told Xinhua Agency. “The attitude is basically: ‘I already have little to lose, so why don’t I mock myself for gun?’.” The phenomenon reflects a larger social issues. These young people have no influential family background, no chances of receiving promotion at work or no economic strength to find a proper woman to marry. It reflects a deep sense of loss
- 1.
Diaosi refers to the ones with following features except
- A.the ones who don’t earn much
- B.the ones who are not good-looking
- C.the ones who have difficulty winning promotion
- D.the ones who have suitable people to marry
- A.
- 2.
The word “diaosi” is so popular because
- A.It was used to describe the fans of soccer player Li Yi
- B.It was created by common people and resonates with a huge population
- C.It is new and interesting
- D.It helps people who are among the lowest classes mock themselves
- A.
- 3.
Which of the following is NOT true?
- A.It’s not the first time a term like “diaosi” has gone popular on the Internet
- B.The name “diaosi” was given by those people who are among the lowest classes
- C.Many young people call themselves diaosi because they have a deep sense of loss
- D.Calling yourself diaosi can probably mock yourselves and release pressure
- A.
- 4.
The author’s attitude to diaosi is
- A.positive
- B.negative
- C.neutral(中立的)
- D.indifferent
- A.
试题分析:文章介绍最近网络流行语“屌丝”,从论坛到微博上随处可见。文章解释为什么“屌丝”一词如此大受欢迎,以至于已成为一种文化现象?内容包括“屌丝”的由来 “屌丝”是什么样的,屌丝文化反应了社会的变化。
1.细节题:从第三段的句子:Generally, men in this category don’t earn enough, are not good-looking, and have difficulty winning promotion(晋升). 可知屌丝指的是挣钱不多,相貌不扬,晋升困难的人,不是有合适的结婚对象的人,可知选D
2.细节题:从最后一段的句子:the popularity of this word diaosi stems from the fact that is was created by common people and thus resonates(共鸣) with a huge population.可知屌丝这个单词的流行是因为它是普通人创造出来的,而且很多人都有了共鸣。选B
3.推理题:从文章第二段的句子:Many young men call themselves diaosi because they feel they are among the lowest classes of the society.可知很多年轻人自称为屌丝是因为他们觉得自己是社会最底层的人,不是说这个名字是社会最底层的人取的,所以B不对。
4.作者态度题:作者介绍了“屌丝”的由来 “屌丝”是什么样的,屌丝文化反应了社会的变化等方面,但是没有给出自己的观点,说明他是中立的,选C。
考点:考查社会经济文化类短文
Do you now who Stefani Germanotta is? Perhaps not, but you’ll almost certainly know the star called Lady Gaga, a 24-year-old American famous for her cutting edge pop videos and strange fashion sense. She was the biggest winner at the MTV Europe Music Awards in Madrid on November 7, 2010. Her awards included the best female artist and the best song.
Her popularity doesn’t end there. The BBC reports that the University of South Carolina has a sociology course about the life, work and rise to fame of Lady Gaga. The course is due to start in spring 2011. “We’re going to look at Lady Gaga as a social event,” said professor Mathieu, who will teach Lady Gaga and the Sociology of Fame.
Germanotta, in fact, is a college student. She learned to play the piano by age 4. At age 17, she was one of the only 20 young people to get early admission to New York University’s Tisch School of the Arts, the famous music school. Yet after her second semester, she took a big risk—she decided to quit and concentrate on a music career. But hwo did she manage to go from nowhere to supar star in just two years?
She may well have had a plan for the top. She created “The Ultimate Pop Burlesque Show” with another artist. It was the first of many strange images. The pair gained enough attention to get a spot at a famous music festival in Chicago. Later, a record company signed Germanotta.
While Lady Gaga enjoys popularity, there are critics accusing her of regularly using rude language in her lyrics(歌词) and wearing overly sexy clothing.
【小题1】 According to the article, Lady Gaga is famous for _______.
| A.her fashion shows | B.her strange images |
| C.her talents in university | D.her winning awards |