题目内容
【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Americans are obsessed (着迷的) with telling their life stories. This phenomenon isn’t simply the product of the technological world. 【1】_________ People are eager to tell stories and are fascinated by those of others. Even at preschool, “sharing time” is a common Monday-morning activity where the teenagers will sit in a circle and take turns telling a story about something they did over the weekend.
【2】___________ In many Asian countries, talking about and drawing attention to oneself can be seen as socially inappropriate. People are often unwilling to share their life stories and do not encourage others to do so. But there are also times Asians do share their stories. 【3】___________ Asians believe that a person is largely decided by his or her social status and relationships, leaving little reason to broadcast detailed and revealing personal stories to establish a unique self.
Ironically, the more unique Americans strive to be, the greater their need to feel connected with others. In their culture of individuality, relationships are highly mobile and can be easily formed or dissolved(破裂).
Sharing personal stories brings them closer through the exchange of thoughts, feelings and desires. 【4】_________ But this motivation is not nearly as strong among Asians, for whom social relations are generally unconditional, obligatory(义不容辞的) and stable, and therefore require little maintenance(维护).
【5】__________ American parents encourage children to share their stories and create opportunities to re-experience the past with children. Asian parents, by contrast, engage their children in telling personal stories less frequently. When they do talk about a child’s experiences, they are not particularly concerned with parent-child bonding but tend to focus on disciplining the child.
A. They tend to focus more on outer facts than personal details.
B. It helps them shape their “selves” and makes them who they are.
C. Interestingly, this obsession is not necessarily shared in other cultures.
D. Talking about personal stories is to cheer people on with positive feelings.
E. It connects them like many different points, holding their society together.
F. Sharing personal stories is also an essential part in everyday conversations.
G. Parents in America and Asia differ in how they share memories with children.
【答案】
【1】F
【2】C
【3】A
【4】E
【5】G
【解析】
试题分析:本文讲述了为什么美国人为何乐于分享自己的故事,而亚洲人却不以为然。
【1】F 考查句间的逻辑关系。根据文章中“Even at preschool, ‘sharing time’ is a common Monday-morning activity…”,以及“…something they did over the weekend”, 这些都是围绕sharing personal stories的话题展开,周一晨会和周末活动都是日常活动的构成部分,因此选F。
【2】C 考查学生概括段落的主题的能力。根据文章“In many Asian countries, talking about and drawing attention to oneself can be seen as socially inappropriate.”我们可知,该段落主要是对比美国和亚洲国家的文化差异。答案中就包含了关键词shared in other cultures,故选C。
【3】A 考查句子之间的逻辑关系。根据“Asians believe that a person is largely decided by his or her social status and relationships。”可知,在亚洲,人的社会地位和关系很大程度上决定了个人。即使分享故事也倾向于一些外在的事实,而不会过多谈及个人的细节。A 答案的意思就是亚洲人关注是外在的东西,而不会通过分享个人的细节来塑造独特的自己,体现了段落的主题和句子的逻辑,因此选A。
【4】E 考查句子之间的逻辑关系。根据文章中“Sharing personal stories brings them closer through the exchange of thoughts…”,可知关键的信息是bring them closer,与所提供答案中的holding their society together属于同一个范畴,因此选E。
【5】G 考查学生归纳段落主题的能力。根据文章中“American parents encourage children to share their stories and create opportunities to re-experience the past with children. Asian parents…,”可知,该段落围绕美国和亚洲国家的父母和小孩是否经常一起分享彼此的故事,因此选G。