题目内容
【题目】阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Lake Titicaca, a famous lake in South America, lies on the border between Bolivia and Peru. But the lives of the ancient people, who once lived around the lake and culture was thought to be highly developed, have long remained a secret. Recently, however, scientists (take) part in an exploration project at the lake have found 1000-year-old temple beneath the water.
Divers from the study group have discovered a building that scientists think is the remains of a temple (build) by the people who once lived beside the lake. The project leaders hope to begin raising (value) materials from the site later this week bad weather forces a change in their plans.
"The scientists have not yet had the chance to study the materials (careful)," said the project (found), John Aubi. "But some have put forward the idea that the remains date from this period because they are similar those found elsewhere."
So far, they (make) more than 200 dives into water 30 metres deep. During these dives, they have been recording the ancient remains on film. There will be a meeting, starting later this year to review the film.
【答案】whose;taking;a;built;valuable;unless;carefully;founder;to;have made
【解析】文章讲述了在南美洲Titicaca湖下一座上千年庙宇的发现和研究过程。
⑴考查关系代词。句中包含定语从句,先行词是ancient people,定语从句是 _______ culture was thought to be highly developed,先行词在定语从句中作定语修饰culture,指他们的文化,所以答案是whose。
⑵考查非谓语动词。句中take的主语和句子的主语scientists一致,是现在分词作定语修饰scientists,所以答案是taking。
⑶考查冠词。此处修饰单数名词temple,指一座一千年的庙宇,所以答案是a。
⑷考查过去分词。句中a temple和动词build是被动关系,根据by the people也可知,指庙宇被建。此处用过去分词表被动,所以答案是built。
⑸考查形容词。此处修饰名词materials,指贵重的材料,故填形容词valuable。
⑹考查连词。句意:这周以后这个工程的领导者希望从这个地方把贵重材料运上去,除非坏天气改变他们的计划。根据句意可知答案为unless。
⑺考查副词。此处修饰动词study用副词,指仔细研究材料,所以答案是carefully。
⑻考查名词。此处指项目的创办人,与上文的leader意思一致,所以答案是founder。
⑼考查固定短语。be similar to“与…相似”是固定短语,所以答案是to。
⑽考查时态。时间状语So far和现在完成时连用,所以答案是have made。