题目内容

Why do we laugh and get amusement from so many different things,from puns (双关语) to pratfalls? Why are some things funny to some people and not to others? How is that while a successful joke can cause pleasure,a sick one can cause serious harm?

Over the centuries,various scholars have attempted to produce a universally agreed-upon theory of humor.Plato and Aristotle introduced the superiority(优越感) theory,the idea that people laugh at the misfortune of others.Their theory seems to explain teasing,but it doesn’t work well for knock-knock jokes.Sigmund Freud argued for his relief theory,the concept that humor is a way for people to release psychological tension and reveal their inner fears and desires.His theory works well for dirty jokes,less well for most puns.

The majority of humor expels today agree with the incongruity theory,the idea that humor arises when there’s a gap between what people expect to happen and what actually happens.Incongruity has a lot going for it — jokes with unexpected funny lines,for example,fit well.But scientists have found that in comedy,unexpectedness is overvalued.

With the goal of developing a new,more satisfactory explanation,I produced “the gentle violation(违背)theory”,the idea that humor arises when something seems wrong or threatening,but is actually OK or safe.A dirty joke,for example,trades on moral or social violations,but it’s only going to get a laugh if the person listening is open enough to consider the subject OK to talk about.Similarly,puns can be seen as linguistic violations that still make grammatical sense.

And while most humor theories have struggled to account for tickling (挠痒痒),or just avoided the phenomenon altogether,my theory accounts for even this kind of laughter.Tickling involves violating someone’s physical space in a gentle way.People can’t tickle themselves — because it isn’t a violation.

1.What is the author’s attitude towards Plato and Aristotle’s theory?

A.Critical.B.ApprovingC.uncaringD.Unclear

2.According to Sigmund Freud’s theory,we can infer that __________ .

A.people will laugh when they see others suffer

B.telling dirty jokes is a relief of one’s nervous feelings ’

C.unexpectedness can explain how humor works

D.tickling doesn’t involve psychological tension

3.According to the author,why are some things funny to some people but not to others?

A.Because the sense of humor varies greatly from person to person.

B.Because people have different expectations for the same thing.

C.Because some people lack the sense of safety deep in their heart.

D.Because people’s understanding of violation is different.

4.What is the author’s main purpose of writing this passage?

A.To draw people’s attention to the research of humor.

B.To criticize people’s misconceptions about humor.

C.To explain what exactly causes people to laugh.

D.To prove the sense of humor can be developed.

 

1.A

2.B

3.D

4.C

【解析】

试题分析: 一个笑话会让有的人捧腹大笑,而有的人却没有反应,甚至会心生恼怒,为什么人们的反应会有所不同呢?作者认为这是由于人们的文化程度不同,理解程度不同,以及人们内心接受的程度不同决定的。在本文中作者对此现象进行了分析,提出了几种不同的理论。

1.Their theory seems to explain teasing,but it doesn’t work well for knock-knock jokes.…...His theory works well for dirty jokes,less well for most puns.可知作者对Plato and Aristotle的理论是持批判态度的,答案选A。

2.Sigmund Freud argued for his relief theory,the concept that humor is a way for people to release psychological tension and reveal their inner fears and desires.His theory works well for dirty jokes,less well for most puns.可知根据他的理论可知下流的笑话反应了人内心的恐惧和渴望,故答案选B。

3.A dirty joke,for example,…..Similarly,puns can be seen as linguistic violations that still make grammatical sense可以判断人们对笑话的不同反应是由人们的思想开放程度和文学素养决定的,换句话说也就是由一个人不同的理解认识程度决定的,故答案选D。

4.

考点:考查社会知识类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

In 1901, H.G.Wells, an English writer, wrote a book describing a trip to the moon.When the explorers landed on the moon, they discovered that the moon was full of underground cities.They expressed their surprise to the “moon people” they met.In turn, the “moon people” expressed their surprise.“Why,” they asked, “are you traveling to outer space when you don’t even use your inner space?”

H.G.Wells could only imagine travel to the moon.In 1969, human beings really did land on the moon.People today know that there are no underground cities on the moon.However, the question that the “moon people” asked is still an interesting one.A growing number of scientists are seriously thinking about it.

Underground systems are already in place.Many cities have underground car parks.In some cities, such as Tokyo, Seoul and Montreal, there are large underground shopping areas.The “Chunnel”, a tunnel(隧道) connecting England and France, is now complete.

But what about underground cities? Japan’s Taisei Corporation is designing a network of underground systems, called “Alice Cities.” The designers imagine using surface space for public parks and using underground space for flats, offices, shopping, and so on.A solar dome(太阳能穹顶) would cover the whole city.

Supporters of underground development say that building down rather than building up is a good way to use the earth’s space.The surface, they say, can be used for farms, parks, gardens, and wilderness.H.G.Wells’ “moon people” would agree.Would you?

1.The explorers in H.G.Wells’ story were surprised to find that the “moon people” _____.

A.lived in so many underground cities

B.knew so much about the earth

C.understood their language

D.were ahead of them in space technology

2.What does the underlined word “it” refer to?

A.Discovering the moon’s inner space.B.Traveling to outer space.

C.Meeting the “moon people” again.D.Using the earth’s inner space.

3.What sort of underground systems are already here with us?

A.Tunnels, car parks, shopping areas.

B.Offices, shopping areas, power stations.

C.Gardens, car parks, power stations.

D.Tunnels, gardens, offices.

4.What would be the best title for the text?

A.Alice Cities—cities of the future.B.Space travel with H.G.Wells.

C.Building down, not up. D.Enjoy living underground.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网