题目内容

阅读下面短文并回答问题,然后将答案写到答题卡相应的位置上(请注意问题后的词数要求)。

[1]Oops! In your rush to get to school, you drop a piece of toast on the floor. Do you throw it away or decide it’s still OK to eat? If you’re like most people, you eat it. Maybe you follow the “5-second rule”, which claims foods are safe to eat,if you pick them up within 5 seconds of dropping them. But you might want to think again. Scientists now say that 5 seconds are all it takes for foods to become contaminated with enough bacteria to make you sick.

  [2]Bacteria can cause many kinds of illnesses. Some kinds of bacteria can grow on food. If we eat foods on which these bacteria are growing, we can become sick. One of these food-borne bacteria is Salmonella. It makes 1.4 million people sick every year. Earlier this year, 370 people became sick after eating peanut butter that had been contaminated with Salmonella at the manufacturing factory. Salmonella are often found in raw eggs and chicken. Cooking kills these bacteria, which is why it is so important to cook eggs, chicken, and other foods carefully.

  [3]Being a good housekeeper is another good way to prevent infection. If household surfaces aren’t washed thoroughly, they can support Salmonella for weeks. A team of scientists at Clemson University in South Carolina have tested the 5-second rule, using sandwich ingredients. First, they placed a known amount of Salmonella cells on three surfaces: wood, tile, and carpet. They then placed a slice of bread and a slice of bologna(博洛尼亚大红肠) on each surface for 5, 30, or 60 seconds. After just 5 seconds, both the bread and bologna picked up enough bacteria to make you sick.

[4]So forget the 5-second rule. If your toast lands on the floor, throw it away. Stick a fresh slice of bread in the toaster. And this time, be careful not to drop it!

1.What is the “5-second rule” mentioned in the first paragraph? (no more than 18 words)

2.Why is it important for us to cook food carefully?(no more than 5 words)

3.What advice is given to prevent infection in the last paragraph? (no more than 10 words)

4.Why did the scientists at Clemson University carry out that test? (no more than 15 words.)

5.What is the author’s attitude towards the 5-second rule? (one word)

 

1.If you pick food up within 5 seconds of dropping them, they are safe to eat.

2.Because cooking kills bacteria.

3.Don’t eat food that has dropped on the floor./ Being a good house keeper.

4.To find out how long it takes these bacteria to attach to food.

5.Negative.

【解析】

试题分析:文章大意:人们遵循的“五秒钟法则”即:“掉落的东西在5秒钟之内是不会沾染细菌的”.这一说法是正确的吗?美国南卡罗莱纳州的科学家做了一个实验,结果发现仅仅五秒钟,沾染到食物上的细菌足以致病,所以下次掉地上食物的时候,还是忘掉五秒钟法则吧。

1.理解题,根据文章第一段最后一句Maybe you follow the “5-second rule”, which claims foods are safe to eat,if you pick them up within 5 seconds of dropping them.可以归纳出答案。

2.细节理解题。根据文章第而段最后一句Cooking kills these bacteria, which is why it is so important to cook eggs, chicken, and other foods carefully.,从而可以得出答案。

3.细节理解题。根据文章最后一段So forget the 5-second rule. If your toast lands on the floor, throw it away. Stick a fresh slice of bread in the toaster. And this time, be careful not to drop it!可以归纳出答案。

4.细节理解题。从文章第三段But how long does it take these bacteria to pollute food? A team of scientists in South Carolina did an experiment.可知科学家实验的目的就是为了证明食物在多长时间内才会沾染到足以致病的细菌。

5.5】推理判断题。根据文章最后一段So forget the 5-second rule. If your toast drops on the floor, throw it away可知作者不赞同“五秒钟法则”。

考点:考查科普类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

“Cleverness is a gift while kindness is a choice.Gifts are easy—they're given after all. Choices can be hard.”

I got the to start Amazon 16 years ago.I the fact that the Internet usage was growing at 2300 percent per year.I’d never seen or heard of anything that grew so fast,and the idea of building an bookstore with millions of titles was very to me.I had just turned 30,and I’d been married for a year.I told my wife that I wanted to my job and go to do this crazy thing that probably wouldn’t since most start-ups don’t,and I wasn’t sure what to .She told me I should the idea.I’d always wanted to be an inventor,and she wanted me to follow my .

I was working at a financial firm in New York City with a boss that I admired very much.I went to my boss and with him that I wanted to start a company selling books on the Internet.He took me on a long walk in Central Park,listened to me,and finally said,“That sounds like a really good idea, it would be an even better idea for someone who didn’t already have a good job.”That logic made some to me,and he convinced me to think about it for 48 hours making a final decision.Seen in that light,it really was a difficult ,but finally, I decided I had to give it a shot.I didn’t think I’d regret and failing.And I suspected I would always be troubled by the decision not to try at a11.After much ,I took the less path to follow my dream,and I’m of that Choice.For all of us,in the end,we are our choices.

1.A.idea B.support C.fund D.message

2.A.got throughB.set aside C.came across D.turn down

3.A.online B.available C.intelligentD.expensive

4.A.practical B.exciting C.flexible D.productive

5.A.take B.1and C.exchange D.quit

6.A.matter B.work C. fail D. exist

7.A.do B.finish C.plan D. expect

8.A.give up B.set up C.stick to D.put off

9.A.dream B.pace C.hobby D.example

10.A.cruel B.brilliant C.greedy D.honest

11.A.shared B.argued C.reasoned D. required

12.A.gradually B.eventually C.carefully D.generously

13.A.so B.and C.otherwise D.but

14.A.sense B.difference C.bet D.bargain

15.A.while B.before C.once D.since

16.A.puzzle B.suggestion C.choice D.report

17.A.managing B.requesting C.changing D.trying

18.A.considerationB.determinationC.conversationD.application

19.A.difficult B.secure C.amusing D.interesting

20.A.confident B.regretful C.hopeful D.proud

 

On 23rd December, 2013, Michael Schumacher — the famous Formula-One race car driver — received serious brain injuries after hitting his head on a rock while downhill skiing with his son. The accident happened during a family holiday in the French Alps. Although he was wearing a helmet, which broke apart on impact, the F1 celebrity was moving at speeds of up to 62 mph and skiing outside the off-piste safety demarcations (滑雪场地外的安全区). Doctors reported that he would have died on impact if he hadn’t been wearing a helmet. He has been in a coma (昏迷) since arriving at a nearby hospital where he was airlifted to from the site of the accident.

Michael Schumacher grew up in frugal (简朴的) conditions and started what would become his remarkable professional career when his working class father — a bricklayer — built him a go-kart from where he started participating in competitions. He started his adult career racing for Formula Ford in 1988 and later raced for Formula One Ford, Ferrari, and Mercedes AMG. He holds numerous F1 world records including most race victories, fastest laps, and most races won in a single season. According to the Formula One website, he is “statistically the greatest driver the sport has ever seen”. Also notable are his contributions to charity, during the peak of his career he has given away more than 50 million Euros to a variety of charity organizations, most to help children around the world.

Millions of Europeans and other fans around the world are holding their breath and waiting for information about his hopeful recovery. We wish him and his family the best.

1.Michael Schumacher is in a coma after ________.

A. crashing in an airlift accident

B. a Formula One Ford car crash

C. a skiing accident during his holiday

D. a bump onto a rock in a skiing race

2.What is a go-kart most likely to be?

A. A medical instrument.

B. A small car-racing field.

C. A racing-car driver’s safety helmet.

D. A small motor vehicle used for racing.

3.From the passage we can learn that Michael Schumacher ________.

A. is recovering quickly at the Alpine Hospital in France

B. gave all his money to charity during the height of his career

C. raced for Ferrari and Mercedes before becoming a celebrity

D. came from humble origins to become the greatest F1 driver ever

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网