题目内容
【题目】阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使其构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
The meeting had come to an end. Bob started to stand up, spilling his coffee over his notes. 'How embarrassing. I am getting so clumsy in my old age.' Everyone had a good laugh, and soon we were all telling stories of our most embarrassing moments. Someone said, 'Come on, Frank. Tell us your most embarrassing moment.'
'My embarrassing moment? ' I said and began to fall into the memory of the past, 'Honestly, it is the most regretful one for me in my life.'
I grew up in San Pedro. My Dad was a fisherman, and he loved the sea. He had his own boat, but it was hard making a living on the sea. He worked hard and would stay out until he caught enough to feed the family.
I wish you could have met my Dad. He was a big man, and he was strong from pulling the nets and fighting the seas for his catch. When you got close to him, he smelled like the ocean. He would wear his old canvas, foul-weather coat and his bibbed overalls. His rain hat would be pulled down over his brow. No matter how much my Mother washed them, they would still smell of the sea and of fish.
When the weather was bad he would drive me to school. He had this old truck that he used in his fishing business. That truck was older than he was. As he would drive toward the school, I would shrink down into the seat hoping to disappear. Half the time, he would slam to a stop and the old truck would belch a cloud of smoke. He would pull right up in front, and it seemed like everybody would be standing around and watching. Then he would lean over, give me a big kiss on the cheek. It was so embarrassing for me. I was twelve years old, and my Dad would lean over and kiss me goodbye.
注意:续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。
第一段:Then one day when we got to the school with his usual big smile, he started to lean toward me. _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二段:Tears began to well up in Frank’s eyes, as he spoke. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Then one day when we got to the school with his usual big smile, he started to lean toward me. But I put my hand up and said, 'No, Dad. ' It was the first time I had never talked to him that way, and he had this surprised look on his face. I said, 'Dad, I am too old for a good-bye kiss. I am too old for any kind of kiss. ' My Dad looked at me for the longest time, and his eyes started to tear. I had never seen him cry. He turned. 'You are right, ' he said. 'You are a big boy…a man. I will not kiss you anymore. '
Tears began to well up in Frank's eyes, as he spoke. 'It wasn't long after that when my Dad went to sea and never came back. ' I looked at Frank and saw that tears were running down his cheeks. Frank spoke again. 'Guys, you don't know what I would give to have my Dad give me just one more kiss on the cheek. '
【解析】
这是一篇读后续写。文章主要讲述了作者小时候发生的一件令人尴尬而又后悔的事情。
续写分为两段。第一段的开头是:有一天我们到学校时,他脸上带着和往常一样的笑容,然后朝我靠过来。所以后面可以接着写作者父亲向他靠过来时发生的一件当时让人尴尬,后来让作者后悔的事情。例如:我用手挡住父亲,示意他不要亲吻我。这也是我第一次用这种方式对待父亲。他很惊讶,我接着说:“我已经足够大,不需要吻别了;我已经足够大,不需要任何形式的亲吻。”父亲停顿了一会,说:“是的,你已经是个男子汉了,已经不需要亲吻了。我以后再也不会这么做了。”
第二段的开头是:弗兰克说着,眼里出现了泪水。所以可以接着写让弗兰克感到后悔的事情。例如:弗兰克接着说:“没过多久,我的父亲出海再也没有回来了。”他停顿了很长时间,然后说:“伙计们,你们知道吗?我愿意用任何东西换父亲的再一次亲吻。”