题目内容
【题目】 Last April, on a Sunday, we took one of our “nowhere” drives. My husband was quietly driving along a back road. I was occupied in the front passenger seat watching the scenery.
I noticed out of the corner of my eye that my husband was struggling to look out of my window. This frightened me, since his eyes should be on the road in front of him. I asked him what he was looking at out of the windows, and he quietly replied, “Nothing.”
After a few minutes, I looked over at my husband and noticed a tear running down his cheek. I asked him what was wrong. This time he told me, “I was just thinking about Pop and a story he had once told.” It had something to do with Pop, his friend from childhood, and I wanted to know the story, so I asked him to share it with me.
He said, “When I was about 8 years old, Pop and I were out fishing and he told me that the pine trees know when it is Easter.”
I had no idea what he meant by that, so I pressed him for more information.
He continued on... “The pine trees start their new growth in the weeks before Easter because spring is drawing near. If you look at the tops of the pine trees, you will see the yellow shoots(嫩芽). As the days get closer to Easter Sunday, the tallest shoot will branch off and form a cross. By the time Easter Sunday comes around, you will see that most of the pine trees will have small yellow crosses on all of the tallest shoots.”
I turned to look out of the window and I couldn’t believe my eyes. It was a week before Easter, and you could see all of the trees with the tall yellow shoots stretching to the sky.
The tallest ones shone in the sunlight like rows of tiny golden crosses. May you find your Easter season filled with beautiful golden crosses!
【1】How did the author feel when she found her husband looking outward while driving?
A. Curious.B. Calm.
C. Afraid.D. Excited.
【2】Why did the husband cry?
A. He saw something strange out of the window.
B. He was scolded by his wife for driving carelessly.
C. He was too frightened to drive the car on the road.
D. He thought of an old friend and was moved by his story.
【3】What can we infer from the text?
A. The author knew Pop’s story very well.
B. Pop was traveling together with the couple.
C. The author was amazed at the appearance of pine trees.
D. Pine trees have something to do with the origin of Easter.
【4】What does the author intend to tell us?
A. We should be careful while driving.
B. Pine trees are more beautiful before Easter.
C. Easter should be decorated with golden crosses.
D. Easter promises hope with the coming of spring.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】C
【4】D
【解析】
本文是一篇故事,通过丈夫的讲述作者发现了复活节时期松树生长的变化,预示着春天的希望。
【1】推理判断题。根据第二段I noticed out of the corner of my eye that my husband was struggling to look out of my window. This frightened me, since his eyes should be on the road in front of him.可知当作者注意到丈夫开车时眼睛瞅着我这边车窗外时,非常害怕,怕丈夫开车不专心。故选C.
【2】细节理解题。根据第三段“I was just thinking about Pop and a story he had once told me.” It had something to do with Pop, his friend from childhood,可知丈夫是因为想到了儿时的老朋友Pop和他讲的故事,感动地落泪。故选D.
【3】推理判断题。根据最后两段中的I couldn’t believe my eyes. It was a week before Easter, and you could see all of the trees with the tall yellow shoots stretching to the sky.和The tallest ones shone in the sunlight like rows of tiny golden crosses.可知听完丈夫的叙述,作者才吃惊地发现复活节时期松树的生长和外表变化,故选C.
【4】推理判断题。根据第六段“The pine trees start their new growth in the weeks before Easter because spring is drawing near. By the time Easter Sunday comes around, you will see that most of the pine trees will have small yellow crosses on all of the tallest shoots.”和最后一句May you find your Easter season filled with beautiful golden crosses!可知通过松树在复活节前后的生长变化,作者想告诉我们复活节预示着春天的希望,故选D.
本文推理判断题的考法:
1.推测文章的观点或结论。小题1考查作者注意到丈夫开车时眼睛瞅着车窗外时的心情,
根据第二段I noticed out of the corner of my eye that my husband was struggling to look out of my window. This frightened me, since his eyes should be on the road in front of him.可知当作者注意到丈夫开车时眼睛瞅着我这边车窗外时,非常害怕,怕丈夫开车不专心。小题3
根据最后两段中的I couldn’t believe my eyes. It was a week before Easter, and you could see all of the trees with the tall yellow shoots stretching to the sky.和The tallest ones shone in the sunlight like rows of tiny golden crosses.可知听完丈夫的叙述,作者才吃惊地发现复活节时期松树的生长和外表变化。
2.推测作者写作目的或意图。小题4考查本文的写作目的,根据第六段“The pine trees start their new growth in the weeks before Easter because spring is drawing near. By the time Easter Sunday comes around, you will see that most of the pine trees will have small yellow crosses on all of the tallest shoots.”和最后一句May you find your Easter season filled with beautiful golden crosses!可知通过松树在复活节前后的生长变化,作者想告诉我们复活节预示着春天的希望。