题目内容
【题目】 A disastrous fire surrounded Notre Dame(巴黎圣母院)completely and destroyed large parts of the Gothic(哥特式的) architecture on Monday.
“Notre Dame is our history, our literature; part of our spirit, the place of all our great events, our wars, our liberations, the center of our lives" French President Emmanuel Macron told reporters in front of the still burning Paris landmark and promised to rebuild Notre Dame Cathedral.
“Notre Dame is burning, and know the sadness and this tremble felt by so many fellow French people. But tonight, I’d like to speak of hope too, "he said, announcing the launch of a fundraising campaign.
“Let’s be proud, because we built this cathedral more than 800 years ago, we’ve built it and, throughout the centuries, let it grow and improve it. So I gravely say tonight: we will rebuild it together, ”he added.
The disastrous fire engulfed(吞没) the upper reaches of Paris’ towering Notre Dame Cathedral as it was undergoing renovations(翻新)。
Tourists and Parisians looked on horrified from the streets below. France’s Interior Ministry said firefighters might not be able to save the structure.
The fire collapsed the cathedrals’ spire(尖顶) and spread to one of its landmark towers "Everything is burning; nothing will remain from the frame, "Notre Dame spokesman Andre Finot told French media. The 12th-century cathedral is home to incalculable works of art and is one of the world’s most famous tourist attractions, immortalized by Victor Hugo’s 1831 novel The Hunchback of Notre Dame.
The cause of the fire was not known, but French media quoted the Paris fire brigade(消防队) as saying the fire is “potentially linked" to a 6 million—euro($6. 88 million)renovation project on the church’s spire and its 250 tons of lead. Officials opened an investigation as Paris police said there were no reported deaths. Some 400 firefighters were battling the fire well into the night.
【1】What Emmanuel Macron said mainly shows that____________
A.Notre Dame was the symbol of Paris in history.
B.The French government are going to rebuild Notre Dame.
C.It took more than 800 years to build Notre Dame.
D.He was desperate when he made the announcement.
【2】Which of the following is true according to the text?
A.Notre Dame Cathedral was burnt down entirely.
B.The structure was well saved by the firefighters.
C.People who were killed in the fire are some firefighters.
D.The fire was likely caused by a renovation project on the church’s spire.
【3】What does the underlined part probably mean?
A.The novel made the cathedral famous.
B.The cathedral is repeatedly mentioned in the novel.
C.The novel became a bestseller thanks to the cathedral.
D.The novel became more mysterious due to the cathedral.
【4】What is the tone of the author in writing the article?
A.Disappointed.B.Humorous.
C.Matter-of-fact.D.Critical.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【4】C
【解析】
这是一篇新闻报道。文章介绍了法国总统在燃烧的巴黎圣母院前的讲话、巴黎圣母院的重要性、闻名原因以及对失火原因的调查。
【1】推理判断题。由题干中“What Emmanuel Macron said”可将答案定位在文章2~4段内。文章第二段中法国总统说的话是表示巴黎圣母院在人们心中的重要地位,由本段最后一句话可知,下边两段主要是总统表达了重建巴黎圣母院的信心。再由第三段尾句“announcing the launch of a fundraising campaign(宣布集资开始)”可知,总统就是想让大家知道他们一定要重建巴黎圣母院。故选B。
【2】细节理解题。由最后一段中的the fire is “potentially linked” to a 6 million-euro ($6. 8 million) renovation project on the church’s spire and its 250 tons of lead.可知,这场大火与塔尖正在翻新的项目有关。故选D。
【3】词句猜测题。immortalized意为“使永恒,使不朽,使名垂千古”。所以这句话的意思是雨果的《巴黎圣母院》这部小说使得巴黎圣母院作为旅游景点,永垂不朽。故选A。
【4】推理判断题。综合全文,可看出作者是在客观描述大火以及领导人及市民的反应。A. Disappointed失望的;B. Humorous幽默的;C. Matter-of-fact.实事求是的; D. Critical批评的,故选C。