题目内容
第一节:完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项 (A、B、C和D) 中,选出可以填入空白处的最佳选项。
★ ★ ★ ★ ☆
Recently,the idea that listening to classical music can increase intelligence,especially in 41, has caught the attention of the media,researchers,and parents around the globe. In the early 1990s,researchers from France and the US published articles that said 42 Mozart for 10 minutes temporarily 43 performance on IQ tests and challenging tasks. 44 ,the media quickly began reporting on the “Mozart effect”.
In 1997,Don Campbell published a book about this 45 phenomenon. Campbell said that classical 46 could improve health and memory,prevent mental and physical disorders,and 47 stress and depression. He soon 48 with The Mozart Effect for Children,as well as CDs and products for parents of young children. Today,a wide selection of similar products is 49 ,including Baby Mozart and Baby Bach,two bestselling DVDs in the popular Baby Einstein series. There are even music players specially 50 forexpectant(预产期的) mothers to wear on their stomachs. 51 ,babies can listen to classical music before they’ re even 52 .
53 ,there is some doubt surrounding the “Mozart effect”. Parents 54 whether it is a proven reality or just a fad (潮流) designed to make money. Frances H. Rauscher,a psychologist and author of one of the original studies,is 55 . Much of the original 56 pointed to temporary improvements on specific tasks. She 57 these findings have been incorrectly described as a general increase in 58 . “I don't think it can hurt,” Rauscher said. Yet she added that 59 may still want to think twice 60 spending a fortune trying to make a genius(天才) out of their baby.
41. A. scientists B. musicians C. adults D. babies
42. A. joining in B. dreaming of
C. talking about D. listening to
43. A. improved B. measured C. provided D. enjoyed
44. A. On the whole B. As a result
C. On the contrary D. In other words
45. A. common B. natural C. interesting D. alarming
46. A. literature B. music C. world D. education
47. A. cause B. place C. reduce D. limit
48. A. began B. dealt C. agreed D. followed
49. A. useless B. priceless C. available D. changeable
50. A. tested B. designed C. searched D. collected
51. A. By the way B. In this way C. On the way D. All the way
52. A. bom B. lost C. trained D. invited
53. A. Besides B. Therefore C. Instead D. However
54. A. check B. question C. determine D. evaluate
55. A. real B. right C. normal D. doubtful
56. Ar anxiety B. material C. research D. argument
57. A. cheers B. expects C. remembers D. believes
58. A. costs B. health C. disorders D. intelligence
59. A. teachers B. experts C. parents D. players
60. A. after B. unless C. before D. as
话题:兴趣与爱好本文是说明文。听古典乐能增进智力,特别是婴儿的智力,文章对此进行了介绍。
41. D. 由下文多次出现的children和 babies可知.,本文主要介绍的是古典乐 对“婴儿(babies) ”智力的影响。
42. D.
43. A. 由上文的 listening to classical music can increase intelligence可知,此处指“聆听(1 istening to)”十分钟莫扎特的音乐可以暂时“提高 (improved) ”智力。
44. B. “媒体争相报道‘莫扎特效应’”是 “研究学者发表听音乐有助于提禽智力的文章”的结果,故此处用As a result。
45. C. 此处的phenomenon指代上文“人们研究听音乐提高智力并对此争相报道” 这一现象,再由Don Campbell在其书中指出听古典音乐的各种好处可知,他认为此现象“有趣(interesting)”。
46. B.
47. C. 此处指古典“音乐(music) ” 的各种好处——改善健康与记忆,对抗身心失调,“减轻(reduce) ”压力与抑郁。
48. D. 研究“听古典音乐提高智力”的 Don Campbell很快又“接着”(followed)”推出The Mozart EJfect for Children —书以及针对幼儿父母发行的CD和相关产品。
49. C. 由下文的 bestselling 和 popular 可知,如今有大量可提高婴儿智力的同性质音乐产品“可供选用(available) ”。
50. B. 由 expectant mothers to wear on j their stomachs可知,还有特别为怀孕的准妈妈“设计(designed)”的音乐播放
51. B.
52. A. 此处指通过把音乐播放器放在准妈妈的肚子上“这种方式(In this way) ”,让婴儿在“出生(bom) ”前就听'音乐。
53. D. 上文是人们对“莫扎特效应”的推崇,而下文则指出一些人对此效应的怀疑,故此处用However。
54. B. 由 whether it is a proven reality or just a fad designed to make money 可知,一些父母“质疑(question) ”“莫扎特效应”。
55. D. 由上文的some doubt和下文的 incorrectly described as ...可知,最初研 究“莫扎特效应”的心理学家Frances H. Rauscher 对此表不了“怀疑(doubtfbl) ”。
56. C. 由上文的此the original studies和下文的these findings可知,此处指对“莫扎 特效应”最早的“研究(research) ”大多指向特定任务的短期成效。
57. D.
58. D. 由下文心理学家Frances H. Rauscher给出听古典乐的建议可知,她 “认为Cbelieves) ”最早的研究被错误描述成能普遍提高“智商(intelligence) '
59. C.
60. C. 由下文的 make a genius out of their baby 可知,心理学家 Frances H. Rauscher建议“父母(parents) ”在砸钱创造天才孩子“前(before) ”要三思。