题目内容
Have you ever heard of a great Chilean poet? He was once referred to as the Picasso of poetry. Beloved by Chileans of all classes, he is one of the most widely read and respected poets in history. And this year is the 110th birthday of Pablo Neruda (1904-1973).
Born with the name Neftali Ricardo Reyes Basolto, he was a tall, shy and lonely boy. He loved to read and started to write poetry when he was ten. The American poet Walt Whitman, whose framed picture Neruda later kept on his table, became a major influence on his work.
However, his father did not like the idea of having a poet for a son and tried to discourage him from writing. To cover up the publication of his first poem, he took the pen name Pablo Neruda.
In 1924 Neruda gained fame with his most widely read work “Twenty Love Poems and a Song of Despair’’. Yet his rich experience as a diplomat and exile made him go beyond the theme of love. His work also reflected the political struggle of the left and development of South America. He was awarded the Nobel Prize for Literature in 1971.
Neruda loved the sea which he saw as creative, destructive and forever moving. He found inspiration in the power and freedom of the waves and the seabirds on the coast. “I need the sea because it teaches me,” he wrote. “I move in the university of the waves.” He loved how the sea forever renewed itself, a renewal echoed (共鸣) in his work.
1.The underlined word “Picasso” can probably be replaced by “________”.
A. poem fan
B. most important person
C. famous person from Picasso
D. freedom fighter in Picasso
2. Neftali Ricardo Reyes Basolto took the pen name Pablo Neruda because ________.
A. he was greatly influenced by other poets
B. literary greats usually used the pen name
C. his father encouraged him to use the name
D. he wanted to prevent his father knowing the publication
3.Which of the following is not the theme of his works?
A. Social reform. B. Love.
C. Political struggle. D. Development of South America.
4.The last paragraph mainly tells us ________.
A. Neruda loved to write his poems near the sea
B. the sea gave Neruda vast writing inspiration
C. the beautiful scenery along the Chile coast
D. Neruda’s poems were widely read overseas
1.B
2.D
3.A
4.B
【解析】
试题分析:本文是一篇人物类短文阅读,介绍了获得过诺贝尔文学奖的智利诗人聂鲁达。他是一个受人们尊敬的诗人,曾经被誉为诗坛泰斗。1924成名于他的作品“二十首情诗和绝望的歌”。他的作品主题涉及到爱情,而且还反映了美国南部的政治斗争。
1.词义理解题。“Picasso”(毕加索)是现代艺术的创始人,西方现代派绘画的主要代表。由此推断他在文学界的地位是非常重要的,故判断选B。
2. 细节理解题。根据文章第三段To cover up the publication of his first poem, he took the pen name Pablo Neruda.可知他使用笔名的目的是为了不让他的父亲知道,选D。
3. 细节理解题。根据文章倒数第二段内容Yet his rich experience as a diplomat and exile made him go beyond the theme of love. His work also reflected the political struggle of the left and development of South America.可知他的诗歌主题不包括社会改革(social reform)在内,选A。
4. 细节理解题。根据末段中He found inspiration in the power and freedom of the waves and the seabirds on the coast.可知大海给予他创造的灵感,选B。
考点:考查人物类短文阅读