题目内容

One day a student went to see his teacher. He had been given an important position and now was coming to say goodbye to his teacher. The old man asked him how he would live among high officials. The student answered, “ I will be all right. I have prepared a hundred high hats, one for each official I will meet. I am sure I will succeed.” The teacher got angry on hearing this.  “What?” he cried. “Is this what ten years of my teaching has made of you? Nothing but flatterer(拍马屁的人)?” “Excuse me, honored(尊敬的) master,” the student rose to his feet and apologized hurriedly. “But you have always been absorbed in your studies and don’t know how vulgar(庸俗的) the world has come to be. There are few men in the world who are above flatterers like you.” “There is something true in what you said,” the teacher nodded, smiling with one of the student’s “high hats” on.

1.. The student came to say goodbye to his teacher because_____________.

A. he had got hundred hats to sell

B. he had got a fairly high position in society

C. he wanted to see his parents in his home town

D. he moved away to another city

2.. The student would live among high officials by___________.

A. selling hats to them    B. making a hundred hats for them

C. flattering them    D. serving them

3.. The phrase “rose to his feet” means________.

A. stood up   B. kicked with his feet

C. became quite excited  D. raised his feet

【小题】. The teacher____________.

A. liked to be flattered as well

B. really knew nothing about the vulgar world

C . was in need of a high hat

D. was satisfied with the new hat

 

1.B

2.C

3.A

4.A

【解析】

试题分析:本文是一篇哲理性小故事。在故事中学生因获得了要职而去向老师辞行,当老师问他如何和那些高官相处时,学生回答说他为每一位高官都准备了一个“高帽”,也就是去对他们阿谀奉承,老师听后勃然大怒,但是当学生说了一番动听的话语之后,老师不禁转怒为笑,原来“高帽”的力量是如此的强大。

1. 细节理解题。根据文章中He had been given an important position and now was coming to say goodbye to his teacher.可知他因为得到一份好的工作而去向老师辞行,故答案选B。

2.细节理解题。从文中 I have prepared a hundred high hats, one for each official ……,以及下文内容.可知当老师问他如何去和高官打交道时,他说给他们准备了高帽,也就是对他们进行阿谀奉承,答案选C。

3.词义猜测题。根据语境可知当学生说要对那些官员进行溜须拍马的时候,老师勃然大怒,由此判断下文学生向老师道歉时应该站在老师面前,故答案选A。

4.细节理解题。根据smiling with one of the student’s “high hats” on可知当学生对老师说了一些赞扬的话时,老师不生气了,所以也是喜欢别人的阿谀奉承,选A。

考点:考查故事类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

A popular student in her small high school, Katie started college, expecting to do well in her courses and be best friends with her roommates. But things didn’t turn out that way. Psych 101, the course she thought would be a first-semester favorite, turned out to be a struggle.

Living away from home tends to be the toughest adjustment for first-year students. You may feel homesick in your first weeks or months. It can help to call, write, or email your parents and friends, making them know how you’re going. You can also talk with your roommates. As first-year students themselves, they’re probably experiencing many of the same fears and worries that you’re dealing with .

But what if you don’t get along well with your roommates?

In some cases, it can be a good thing if you and your roommates aren’t much alike. Different views on things may be helpful, so respect your differences no matter what.

If you and your roommates don’t get along well, it can help to find someone who you feel does understand you, which should be easy on a campus with so many people. Many schools have student organization nights where all of the campus clubs gather and promote their organizations, so you can meet people with the same interests there as you. You’ll also meet tons of people in class or in your dorm building.

As homesickness, painful throats, sprained (扭伤的) ankles and wisdom teeth that act up are common among college students, you should check out your student guidebook or your school’s website to find out information about the university health center.

If you think you cannot deal with your problems, make a stop at the school counseling (咨询)center. First-year troubles are something the counselors know well. You can get help there.

1.From Paragraph 1 we can infer that __________.

A. Katie had been worried about the changes before starting her college life.

B. Katie felt satisfied when her college life started.

C. Katie wasn’t used to the new environment in college at first.

D. Katie has fallen behind in her study after the first semester in college.

2.What’s the author’s first suggestion on dealing with homesickness?

A. Adjust to it gradually.

B. Never share fears with your parents.

C. Talk to your roommates about it.

D. Get along with your roommates.

3.Which of the following ways of dealing with roommates is RIGHT?

A. Not trying to change them.

B. Avoid making friends with them.

C. Developing the same interest as them.

D. Not talking with them.

4.From the passage, we can know that_________

A. It’s easy for the first-year students to adapt to the college life.

B. First-year students can get along well with roommates quickly.

C. The university center can only help the first-year students solve problems.

D. The school counseling center is familiar with the problems the first-year students face.

5.What’s the main idea of the text?

A. Freshmen may meet many problems.

B. Communication is important in college.

C. How you can adjust to your first year in college.

D. How schools help freshmen to get used to college life.

 

High-tech machines have made life easier for millions around the world.However, some people still prefer low-tech ways of doing things.Here’s an example of why this is happening.You can microwave a frozen hamburger in 60 seconds.However, it won’t taste as good as one you cook on the stove.And if you’re in that much of a hurry, you probably won’t take time to toast the bun.High-tech cooking saves time, but it doesn’t make for better-tasting meals.

Most people get their news from high-tech sources like television or the Internet.This has many advantages.For example, electronic news is more up to date than newspapers or magazines.It’s also more exciting to see live and videotaped news events than photographs.However, newspapers and magazines have some important advantages.They give more background and details.They also let you read the parts that are important to you and skip the rest.

Other high-tech timesavers have similar disadvantages.For example, most people use the phone or e-mail to stay in touch with friends and family members who live in other places.But when you use the Internet or the phone, you won’t always think carefully about what you are saying, and sometimes you forget the important things you want to communicate.Similarly, when you word-process a homework assignment instead of handwriting it, you can check your spelling electronically and put in fancy headings.However, some students are so busy with the computer that they don’t pay enough attention to the actual words they are writing.

1.Which of the following statements is TRUE according to the passage ?

A.The writer likes high-tech cooking

B.Low-tech cooking produces better-tasting meals.

C.High-tech news programs always keeps you reading what is important to you.

D.Handwritten homework is better than word-processed homework.

2.How does the writer feel about high-tech tools?

A.Better late than never. B.Easy come, easy go.

C.Every coin has two sides. D.Learn to walk before you run.

3.What is the main subject discussed in the text?

A.High-tech vs low-tech.

B.Advantages vs disadvantages.

C.Newspapers and magazines vs television and the Internet.

D.Word-processing vs handwriting.

4.How is the text organized?

A.Main idea-Argument-Explanation

B.Opinion-Discussion-Description

C.Topic-Comparison-Supporting examples.

D.Introduction-Supporting examples-Discussion.

 

No one wants to be tested. We would all like to get a driver’s license without answering questions about rights of way or showing that we can parallel park a car. Many future lawyers and doctors probably wish they could join their profession without taking an exam. 

But tests and standards are a necessary fact of life. They protect us from unskilled drivers, harmful products and dishonest professionals. In schools too exams play a. constructive role. They tell public officials whether new school programs are making a difference and where new investments are likely to pay off.

They tell teachers what their students have learned--and have not. They tell parents how their children are doing compared with others their age. They encourage students to make more effort. 

It is important to recall that for most of century, educators used intelligence tests to decide which children should get a high-quality education. The point of IQ testing was to find out how much children were capable of learning rather than to test what they had actually learned. Based on IQ scores, millions of children

were assigned to dumbed-down programs instead of solid courses in science, math, history, literature and foreign language. 

 This history reminds us that tests should be used to improve education. Every child should have access to a high-quality education. Students should have full opportunity to learn what will be tested; otherwise their scores will merely reflect whether they come from an educated family. 

  In the past few years, we have seen the enormous benefits that flow to disadvantaged students because of the information provided by state tests. Those who fall behind are now getting extra instruction in after-school classes and summer programs. In their efforts to improve student performance, states are

increasing teachers salaries, testing new teachers and insisting on better teacher education. 

   Performance in education means the mastery of both knowledge and skills. This is why it is reasonable to test teachers to make sure they know their subject matter, as well as how to teach it to young children. And this is why it is reasonable to assess whether students are ready to advance to the next grade or graduate 

from high school.

1.According to the passage, school exams enable ______. 

A. governments to make right policies have made efforts

B. students to meet their teachers' requirements

C. teachers to understand if their students

D. parents to compare their kids' behavior across schools

2."Dumbed - down programs" in Paragraph 3 refer to the programs which       .

A. lead to high-quality education  

B. are less academically challenging

C. are intended for intelligent students        

D. enable children to make steady progress

3.Which of the following does the author probably agree with?

A. Disadvantaged students can benefit from state tests. 

B. Tests should focus on what students have actually learned. 

C. Intelligent tests decide if children should get a high - quality education. 

D. Intelligent tests are helpful in separating excellent students from poor ones. 

4.What is the purpose of the passage?

A. To re-assess the value of IQ testing. 

B. To defend the role of testing in education. 

C. To explain what high-quality education means. 

D. To call for thorough and complete reform in education.

 

 

〔1〕There are many useful suggestions and pieces of advice that can help one to improve English. Here are some useful suggestions and new tips to increase one’s English language vocabulary.

〔2〕Learning English vocabulary is about much more than just learning the right words. A broad grasp of vocabulary in the English language is based on understanding important expressions and “word combinations”, which means groups of words that often or always go together.

〔3〕Learning a word will not help very much if you quickly forget it. Research shows that it takes from 10 to 20 repetitions to really make a word part of your vocabulary. Since most words are learned from how they are used in context (上下文), the more words one is exposed to(接触), The easier one will find English to learn . Keep a writing pad close to you. When you read, pay close attention to the word you do not know, write the word down and try to figure out its meaning from the context. Then _______________________ in a dictionary.

〔4〕Remember that if you do not use English words that you have just learned in conversation or writing, you will forget them very quickly. So the best way to learn new words effectively is just by trying to use them in conversation and writing. Remember also that practice is the key to fluent spoken English.

〔5〕Building vocabulary is a life-long task. Remember, “In the beginning was the word.” Your future could depend on how rich your vocabulary is. It will also determine the quality of your communication.

1.What is the main idea of the text? (no more than 10 words)

____________________________________________ ____________________

2.Fill in the blank in Paragraph 3 with proper words. (no more than 5words)

____________________________________________________________ _____

3. Why does the author think context is important in learning English? (no more than 15 words)

___________________________________ ______________________________

4.What does the word “it” (Line 1, Paragraph 3) probably refer to? (no more than 9 words)

___________________________________ ______________________________

5.How would you increase your English vocabulary after reading the passage? List two ways. (no more than 18 words)

___________________________________ ______________________________

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网