题目内容
【题目】阅读理解
I don't think there is anything more important than health. “Health is the greatest wealth,” wise people say. You can't be good at your studies or work well when you are ill.
If you have a headache, toothache, backache, earache or bad pain in the stomach, if you complain of a bad cough, if you run a high temperature and have a bad cold, or if you suffer from high or low blood pressure, I think you should go to the doctor. The doctor will examine your throat, feel your pulse, test your blood pressure, take your temperature, sound your heart and lungs, test your eyes, check your teeth or have your chest X-rayed. After that, he will advise some treatment, or some medicine. The only thing you have to do is to follow his advice.
Speaking about doctor's advice, I can't help telling you a funny story. An old gentleman came to see the doctor. The man was very ill. He told the doctor about his weakness, memory loss and serious problems with his heart and lungs. The doctor examined him and said there was no medicine for his disease. He told his patient to go to a quiet place for a month and have a good rest. He also advised him to eat a lot of meat, drink two glasses of red wine every day and take long walks. In other words, the doctor advised him to follow the rule: "Eat with pleasure, drink with pleasure and enjoy life as it is." The doctor also said that if the man wanted to be well again, he shouldn't smoke more than one cigarette a day. A month later the gentleman came into the doctor's office. He looked cheerful and happy. He thanked the doctor and said that he had never felt a healthier man." But you know, doctor," he said, “it's not easy to begin smoking at my age.”
(1)The writer thinks that .
A.health is more important than wealth
B.work is as important as studies
C.medicine is more important than pleasure
D.nothing is more important than money
(2)The doctor usually tells his patient what to do .
A.without examining the patient
B.after he has examined the patient
C.if the patient doesn't take medicine
D.unless the patient feels pain
(3)The underlined part means “”.
A.he was feeling better than ever
B.he wasn't a healthy man
C.he was feeling worse than before
D.he will be well again
(4)From the last sentence of the passage, we learn the man before the doctor told him not to smoke more than one cigarette a day.
A.was a heavy smoker
B.didn't smoke so much
C.didn't smoke
D.began to learn to smoke
(5)Which of the following is NOT true?
A.The doctor usually tests his/her blood pressure when a person is ill.
B.The man told the doctor he couldn't remember things.
C.The man thanked the doctor.
D.The man didn't follow the doctor's advice.
【答案】
(1)A
(2)B
(3)A
(4)C
(5)D
【解析】本文是一篇记叙文,作者认为健康很重要,并讲述了一个与健康有关的有趣的故事。
(1)考查细节理解。根据第一段中的”Is there anything more important than health? I don't think so“可知,作者认为健康比什么都重要。故选A。
(2)考查推理判断。根据第三段中的”The doctor examined him and said there was no medicine for his disease“说明,医生是在检查了以后才会对病人说一些具体的治疗方案。故选B。
(3)考查细节理解。 根据最后一段中的”He looked cheerful and happy. He thanked the doctor and said that he had never felt a healthier man.“可知他的状况很好,他感谢了医生,说明他现在很健康,比以往的任何时候都感觉好。故选A。
(4)考查推理判断。根据最后一段中的”But you know, doctor,” he said, ’it's not easy to begin smoking at my age.‘”可知这个病人以前都不抽烟的。故选C。
(5)考查推理判断。根据文中最后可知,这个男的实际上并未听取医生的建议,医生本来是认为这个人抽烟,让他减少抽烟,一天只能抽一根;而实际上这个人以前从不抽烟,听了医生说一天只能抽一根的时候,他误解了医生的意思,反而开始抽烟了,故选C。