题目内容

【题目】Leonardo da Vinci’s mother may have been a Chinese slave according to a new research by an Italian historian and novelist—Angelo Paratico, who has spent the last 20 years living and working in Hong Kong, researching the links between his homeland and China over the past half century.

Mr Paratico said the documents he has uncovered during two years of research form the basis of his latest book Leonardo Da Vinci, a Chinese scholar lost in Renaissance(文艺复兴)Italy. The book, which is due to be published next year, uncovers evidence that there’s a link between Da Vinci and the Far East.

Speaking to the South China Morning Post, Mr Paratico said, “I am sure that Leonardo’s mother was from the East, but to make her a Chinese, we need to use a deductive method(演绎法). One wealthy client of Leonardo’s father had a slave called Caterina. After Leonardo’s date of birth, she disappeared from the documents.She was no longer working there.’’

It is believed that his mother was called Caterina, who, according to some reports, was a local peasant. But Mr Paratico’s new work claims it is most likely that Da Vinci’s mother was a slave. Supporting his theory, he said, “During the Renaissance, countries like Italy and Spain were full of slaves from the East.”

He claimed that there were certain aspects of Da Vinci’s life and works which suggest a Chinese link. For instance, he was writing with his left hand from left to right and he was also a vegetarian, which was not common. Mona Lisa is probably a portrait of his mother,as Sigmund Freud said in 1910. On the back of Mona Lisa, there is a Chinese landscape and even her face looks Chinese.

Mr Paratico said he believes the only way to solve the mystery is to dig out some of Da Vinci’s relations in Florence and extract some DNA.

1What is Mr Paratico’s latest book based on?

A. His research findings. B. His living experience.

C. His final visit to Italy. D. His interest in Renaissance.

2What may suggest there is a link between Da Vinci and Chinese?

A. His working habit. B. His ways of writing.

C. His birth date. D. His father’s friend.

3What can we learn about Da Vinci’s mother?

A. She was a slave of Leonardo’s father.

B. She quit working after her marriage.

C. She was buried in Florence after death.

D. She was probably the model of Mona Lisa.

【答案】

1A

2B

3D

【解析】 Paratico通过一些研究,认为达·芬奇的母亲可能是一名来自中国的奴隶。并运用了一些所谓的证据来推断证明它。

1

 细节理解题。根据第二段中第一句“Mr Paratico said the documents he has uncovered during two years of research form the basis of his latest book Leonardo Da Vinci”可知,他两年的研究发现是他新书的基础,故选A。

2

 细节理解题。根据第五段中第一句话“He claimed that there were certain aspects of Da Vinci’s life and works which suggest a Chinese link.For instance,he was writing with his left hand from left to right and he was also a vegetarian,which was not common.” 生活和作品中的某些方面暗示了达芬奇与中国的联系。例如,他用左手写作,从左到右,他也是一个素食者,这是不常见的可知,他写字的方式并不常见,说明他可能与中国有联系,故选B。

3D 

细节理解题。根据第五段中的“Mona Lisa is probably a portrait of his mother”可知,蒙娜丽莎可能是他母亲的肖像,故选D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解

The interview had been going on for about 20 minutes and everything seems to be going well.Then,suddenly,the interviewer asks an unexpected question,“Which is more important,law or Dove?

Job applicants in the West increasingly find themselves asked strange questions like this.And the signs are that this is beginning to happen in China.

Employers want people skilled,enthusiastic and devoted.So these are the qualities that any reasonably intelligent job applicants will try to show no matter what his or her actual feelings are.In response,employers are increasingly using questions which try and show the applicant’s true personality.

The question in the first paragraph comes from a test called the Keirsey Personality Sorter.It is an attempt to discover how people solve problems,rather than what they know.This is often called an aptitude test (能力倾向测验).

According to Mark Baldwin many job applicants in China are finding this type of questions difficult.When a Chinese person fills out an aptitude test he or she will think there is a right answer and they may fail because they try to guess what the examiner wants to see.

This is sometimes called the prisoner’s dilemma.Applicants are trying to act cleverly in their own interest.But they fail because they don’t understand what the interviewer is looking for.Remember that in an aptitude test,the correct answer is always the honest answer.

【1】The writer wrote the passage to________.

A.give you a piece of advice on a job interview

B.tell you how to meet a job interviewer

C.describe the aptitude test

D.advice you how to find a job

【2】Why do the interviewers ask such questions?

A.They want to discover what the interviewees know.

B.They are curious about the answers.

C.They try to discover the ability of the interviewees solving problems.

D.They just ask questions without thinking much.

【3】According to the writer,in an aptitude test,Chinese job applicants should________.

A.not tell the truth

B.learn to tell what they really think

C.be more enthusiastic

D.try to find out what the examiner really want to know

【4】From the passage we know that________.

A.job applicants are always asked such questions

B.more Chinese applicants fail to find a job

C.applicants should not act as reasonably as a prisoner

D.the aptitude test is becoming popular worldwide

【题目】We can achieve knowledge either actively or passively. We achieve it actively by direct experience, by testing and proving an idea, or by reasoning.

We achieve knowledge passively by being told by someone else. Most of the learning that takes place in the classroom and the kind that happens when we watch TV or read newspapers or magazines is passive. Conditioned as we are to passive learning, it’s not surprising that we depend on it in our everyday communication with friends and co-workers.

Unfortunately, passive learning has a serious problem. It makes us tend to accept what we are told even when it is little more than hearsay(传闻) and rumor.

Did you ever play the game Rumor? It begins when one person writes down a message but doesn’t show it to anyone. Then the person whispers it, word for word, to another person. That person, in turn, whispers it to still another, and so on, through all the people playing the game. The last person writes down the message word for word as he or she hears it. Then the two written statements are compared. Typically, the original message has changed.

That’s what happens in daily life. The simple fact that people repeat a story in their own words changes the story. Then, too, most people listen imperfectly. And many enjoy adding their own creative touch to a story, trying to improve on it, stamping it with their own personal style. Yet those who hear it think they know.

This process is also found among scholars and authors: A statement of opinion by one writer may be restated as fact by another, who may in turn be quoted by yet another; and this process may continue, unless it occurs to someone to question the facts on which the original writer based his opinion or to challenge the interpretation he placed upon those facts.

1According to the passage, active learning may occur in ________.

A. reading scientific journals

B. listening to the teacher in class

C. doing a chemical experiment

D. watching news programmes on TV

2What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?

A. Classroom. B. Newspapers.

C. Active learning. D. Passive learning.

3The game Rumor is mentioned in Paragraph 4 in order to tell readers that ________.

A. playing games can make people more active

B. people tend to like telling lies when playing games

C. a message may be changed when being passed on

D. people may have problems with their sense of hearing

4What can be inferred from the text?

A. Scholars and authors can’t be trusted.

B. Passive learning may not be reliable.

C. People like spreading rumors in daily life.

D. Active learning is more Important than passive learning.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网