题目内容
【题目】任务型阅读
The ability to move around from one place to the other is the biggest virtue one can ever have. We humans, possess an extraordinary virtue of seeing, experiencing and learning from it, and this is precisely what makes our journeys more satisfying and enriching.
People travel for various reasons.Though every person may have his/her own reason to go on a journey, it is essential to note that traveling, in itself, has some inherent advantages. For one, for some days getting away from everyday routine is a pleasant change.It makes a person forget his worries, problems, frustrations, and fears, although for some time. It gives him a chance to think wisely and constructively. Traveling also helps to heal; it can mend a broken heart.
Whether a person travels alone or with family and friends, the experience definitely gives him/her nice and exciting stories, which he/she can share with people back home. In fact, traveling away from home and spending time with near and dear one(s) can give the relationship an entirely new perspective and possibly, people may start understanding each other in a better way.
With people, their culture, thoughts and ideas also travel. When they go from one place to the other, they are bound to meet people and share their thoughts and experiences with them. This is where exchange of ideas takes place, and it definitely broadens a person's outlookIt is very interesting to discover new and unknown ways and values; they really add spice to life.
It makes us more sensitive and more tolerant towards others. It makes it easier for us to meet and mix with different kinds of people, and also teaches us to live life to the fullest.
A. Traveling also creates lifelong memories
B. Some find traveling an extremely boring activity
C. Humans have been traveling for a variety of reasons
D. It not only refreshes one's body, but also mind and soul
E. It makes him/her think in a different way from a different perspective
F. Above all, traveling enables us to spend some time with our own selves
G. Some travel for work, others for fun, and some for finding mental peace.
【答案】G;D;A;E;F
【解析】本文是一篇议论文,人们旅行有各种各样的原因,有的是为了工作而旅行,有的是为了娱乐,有的是为了寻求心灵的安宁。虽然每个人都有自己的理由去旅行,但要注意的是,旅行本身就有一些内在的优势,让我们身心放松,给生活增添了情趣,旅行可以让我们观察、体验和学习。
(1)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“People travel for various reasons.”人们旅行有各种各样的原因。可知接下来是叙述原因的,因此G. Some travel for work, others for fun, and some for finding mental peace.“有的是为了工作而旅行,有的是为了娱乐,有的是为了寻求心灵的安宁。”符合题意。故选G。
(2)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“Fit is essential to note that traveling, in itself, has some inherent advantages.”旅游本身具有一些固有的优势;以及空后“It makes a person forget his worries, problems, frustrations, and fears, although for some time.”它使人忘记了自己的烦恼、问题、挫折和恐惧,尽管只是一段时间。这给了他一个明智和建设性思考的机会。可知D. It not only refreshes one's body, but also mind and soul“它不仅能使人身心恢复,而且还能使人身心恢复。”D符合题意。
(3)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后“Whether a person travels alone or with family and friends, the experience definitely gives him/her nice and exciting stories, which he/she can share with people back home.”无论是独自旅行,还是与家人和朋友一起旅行,这段经历一定会给他/她带来美好和激动人心的故事,使他/她能回家后与人们分享。可知A. Traveling also creates lifelong memories“旅行还能留下终生难忘的回忆。美好的旅行才能让人终生难忘。” 故A符合。
(4)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“and it definitely broadens a person's outlook”旅行完全开阔了人们的视野。以及空后“It is very interesting to discover new and unknown ways and values; they really add spice to life.”有趣的是可以发现新的和未知的方式和价值观。分析选项可知E. It makes him/her think in a different way from a different perspective“这使他/她从不同的角度思考。”即是a new and unknown way的一种表达方式,故选E。
(5)考查对上下文的理解和推理判断能力。本段内容:它使我们对他人更敏感,更宽容。它使我们更容易遇见和混合不同类型的人,也教会我们生活得淋漓尽致。就是给自己时间让自己活得充实。可知F. Above all, traveling enables us to spend some time with our own selves 旅游可以使我们自给自己多一些时间符合题意。故选F。